Annonce
Give

Strik din egen sommertop med fingrene

Rebekka Eriksen har prøvet strikkekunsten før, mens Amalie Schack Andersen er debuttant. De to Horsenspiger er på museumsbesøg med Susanne Schack, Give. Foto: Børge Larsen
Der er masser af gode råd at hente fra en erfaren GEM'er, "Garn Elskende Mesdammes" i disse dage. Else Lindgaard Jørgensen lærer unge piger at strikke med store masker.
Annonce

Give: Store masker på tykke pinde er ikke ensbetydende med, at strikketøjet bliver hurtigere færdigt.

Nærmere tværtimod.

- Man bliver hurtig træt i armene og de kraftige strikkepinde kan være en udfordring at håndtere, siger Else Lindgaard Jørgensen.

Hun holder onsdag og torsdag det, der i musikkens verden hedder "Masterclass". Ved en masterclass giver en berømt mester en række lektioner for udvalgte studerende, så en regulær masterclass er der ikke tale om: De studerende er ikke udvalgte, men er blot de besøgende på Give-Egnens Museum, der har lyst til at stifte nærmere bekendtskab med strikkeriets mysterier.

Det bekendtskab er Else Lindgaard Jørgensen den oplagte mester til at kunne give. Hun er uddannet håndarbejdslærer og nåede at virke på Grindsted Husholdningsskole i 25 år inden hun trak sig tilbage til pensionisttilværelsen.

- Min bedstemor lærte mig at strikke, da jeg var tre år, og den trøje jeg havde på, da jeg skulle i skole, havde jeg selv strikket, fortæller Else Lindgaard Jørgensen.

Den droppede maske giver et luftigt strikketøj. Jeg har set nogle lave det med tre ekstra masker, hvoraf de to droppes. Det giver endnu mere luft og den luft blev placeret i sommertoppens kriminelle sted. Men så blev der trukket et bånd igennem toppen, så den blev tækkelig.

Else Lindgaard Jørgensen

Annonce

Giver tråden videre

Den glæde, hun selv har haft og stadig har ved håndarbejde, giver hun nu videre til blandt andet unge gæster på Give-Egnens Museum. Det sker bland andet i form af deltagelse i gruppen af garnelskende mesdammes, der fornyer og nytænker gamle strikkemønstre og af og til udstiller deres værker som inspiration for de yngre generationer.

Men i ferieperioder sker det også mere direkte med en slags åbent hus i "Æ bindstouw" i museets velkomsthal. I denne uge er der onsdag og torsdag et kursus med titlen "Strik med store masker". Her kan man lære fingerstrik eller ar strikke med tykke pinde.

Kursisterne er denne onsdag eftermiddag unge piger, der er på museumsbesøg med deres bedstemødre. Bedstemødrene magter selvfølgelig strikkepindenes magi, men det falder lidt vanskeligere for de unge. Ikke mindst, fordi strikkepindene er op til størrelse syv.

Det betyder, at pindens diameter er syv millimeter, hvilket kan gøre det vanskeligt at styre uden at enten miste en maske eller komme til at slå en ekstra op.

Annonce

Sommertoppe

Men som med alt andet gør øvelse med tiden en til mester.

Projektet er at strikke en sommertop. Ikke en bikinitop, for det bliver lidt for udfordrende for den offentlige moral med så store masker. Derimod kan sommertoppen bruges til at tage over bikinien eller hvad man nu har inderst inde.

Det er dog ikke kun de store masker, der gør sommertoppen let og luftig. Det gør også teknikken med at sno garnet to gange rundt om pinden, hvilket giver det dobbelte antal masker. På tilbagevej taber man så hver anden maske igen og så fremdeles.

Sommertoppen strikkes af to halvdele, der skal bindes sammen med bånd over skuldrene og i siden.

Har undervisningen givet kursisterne blod på tanden kan de hente yderligere inspiration i museets særudstilling "Sysselsat - med halm og garn". Her viser GEM'erne nogle af deres nyfortolkninger af både gamle strikketøjer og kniplinger.

Men det kræver mere erfaring end den, der kan høstes på en eftermiddag i Else Lindgaard Jørgensens masterclass.

Lærlingen Amalie Schack Andersen får hjælp af mesteren Else Lindgaard Jørgensen, der lige skal finde ud af, om der er en maske for meget eller for lidt. Foto: Børge Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Vejle

Flere corona-krav til Bryggen: Nu holder opsynsmænd øje med din hygiejne

Annonce