Annonce
Vejle

Styr på besøgstallet i skov og på strand: Små sensorer tæller naturens besøgende

Sensoren kan række to meter ud, så Vejle Kommune har sat et lille stakit op på broen på Tirsbæk Strand, og her sidder den lille sensor, som tæller antallet af besøgende.  Foto: Vejle Kommune
Vejle Kommune har investeret i 10 bokse med sensorer, som løbende skal registrere besøgstallet rundt i skove, på strande og stier.
Annonce

Vejle: Små sorte bokse med sensorer sidder nu på udvalgte lokaliteter rundt i den vejlensiske natur.

Vejle Kommune har investeret i udstyret og har indtil videre sat sensorerne op otte forskellige steder, så man nu løbende gennemfører folketællinger på de lokale stier, på mountainbikespor, i skove og på strande.

Det gælder blandt andet på Tirsbæk Strand, hvor kommunen har sat et lille stakit op på brohovedet. Her sidder de små sensorer, der registrerer hver eneste person, som passerer stedet.

- Tællerne registrerer alt, hvad der passerer inden for to meter. Derfor skal de placeres praktisk smart, og derfor har vi sat stakittet op på brohovedet, så vi tvinger folk til at gå forbi sensorerne, fortæller  Trine Hedemand, der er driftskoordinator hos afdelingen for Natur & Friluftsliv i Vejle Kommune.

Annonce

Ikke tale om overvågning

Hun understreger, at der ingen overvågning er i folketællingerne rundt i naturen. De eneste oplysninger, som den lille boks sender videre til kommunen via en internetforbindelse, er antallet af forbipasserende.

For netop det at kunne dokumentere antallet af gæster på de forskellige lokaliteter er et vigtigt redskab for kommunen.

Her sidder tællerne

Her har Vejle Kommune opsat de sensorer, som løbende skal registreere og videresende besøgstallet:

  • Tirsbæk Strand, brohovedet
  • MTB-sporet i Nørreskoven
  • MTB-sporet i Sønderskoven
  • Bindeballestien ved Haraldskær
  • Sti i Nybjerg Mølle Fredning
  • Sundhedsskoven i St. Grundet ved "Den lille rundtur"
  • Sundhedsskoven ved Moster Karens Fold
  • Nørreskoven ved skovbanen

og snart også på:

  • Grejsdalstien ved Brandbjerg Højskole
  • I Skyttehushaven

- Det er vigtigt, at vi kan se, hvor mange mennesker der benytter vores faciliteter, hvornår på dagen de kommer, om det er årstidsbestemt, og om antallet er stigende eller faldende fra år til år. På den måde kan vi blive endnu bedre til at udvikle og vedligeholde vores tilbud til friluftslivet, fortæller Trine Hedemand.

Annonce

Hvornår er sporet belastet

Formålet er samtidig at give borgerne mulighed for at se, hvornår der eksempelvis er spidsbelastning de forskellige steder. Derfor bliver tællingerne løbende lagt op på kommunens hjemmeside efter sommerferien.

- Det er måske rart for mountainbikere at vide, hvornår der er tryk på blåt spor i Nørreskoven, så man kan vælge et andet tidspunkt at køre på, siger driftskoordinatoren.

Coronakrisen har sendt mange danskere ud i naturen, og det øgede besøgstal lægger flere steder pres på faciliteterne. Men præcis hvor stort et pres, der er og har været i den vejlensiske natur, har kommunen hidtil ikke kunnet dokumentere.

- Naturstyrelsen melder, at 120 procent flere har været ude i naturen under coronakrisen end normalt. Vi har samme fornemmelse, men vi kan ikke dokumentere det. Det får vi mulighed for nu med de nye tællere, siger Trine Hedemand.

Annonce

Viser markant stigning

At der gennem de senere år er sket en stigning i borgeres og gæster brug af den lokale natur, har kommunen dog en klar indikation af fra de mange bookinger, der sker via det kommunale site Udeliv.vejle.dk.

- Vi har i mange år trukket statistik på vinterbadere, bookede shelters, skovhytter og lignende, og her viser tallene en markant stigning i antal brugere og bookinger på alle typer af faciliteter, siger driftskoordinatoren.


Det er måske rart for mountainbikere at vide, hvornår der er tryk på blåt spor i Nørreskoven, så man kan vælge et andet tidspunkt at køre på.

Trine Hedemand, driftskoordinator, Vejle Kommunes Natur & Friluftsliv


Vejle Kommune har investeret 30.000 kroner i de 10 tællere, hvoraf de to sidste sættes op i Skyttehushaven, når kommunen har fundet de rette placeringer. Herudover koster det cirka 10.000 kroner om året at holde de små bokse kørende og få dem serviceret af sælgeren, Hededanmark.

- De øvrige tællere er alle sat op, bortset fra den på Grejsdalsstien. Her har vi kørt med en anden model i en prøveperiode, men det fungerede ikke med internetforbindelsen ude i naturen, så vi skal have sat den nye model op tæt ved Brandbjerg Højskole, fortæller Trine Hedemand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

Annonce