Annonce
Vejle

Succes med fixerum og næsespray: Tragisk kurve er knækket

I 2017 døde 256 danskere af overdosis i Danmark. Halvdelen døde hjemme. Arkivfoto

I 2014 mistede 13 vejlensere livet efter en overdosis. Siden åbnede kommunen et fixerum og uddannede blandt andre pårørende til misbrugere i at give modgift - og det har virket, viser nye tal.

Annonce

Vejle: Vejle Kommunes indsats over for misbrugere af narkotika lader til at virke.

Antallet af dødsfald i forbindelse med overdosis er faldet drastisk. I 2014 mistede 13 borgere livet, og sidste år var det mere end halveret. Her døde fem efter at have indtaget en eller anden form for euforiserende stoffer.

Sådan lyder de nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen, der hvert år kigger på de sundhedsrelaterede konsekvenser af misbrug i Danmark.

Blandt politikerne bringer det glæde, at kurven er knækket.

I 2016 var Gitte Frederiksen (V) som formand for voksenudvalget med til at sætte penge af til et fixerum i forbindelse med Kirkens Korshærs varmestue i Flegmade.

Vi kan se, at vi gennem vores sundheds- og stofindtagelsesrum får større kontakt til misbrugerne. De har fået en større tillid til at komme og få hjælp.

Gitte Frederiksen (V)
Annonce

Tillid til systemet

Det er hun tilfreds med i dag, da hun mener, at det redder liv.

Borgerne kan i ro og mag indtage deres stoffer i kabiner, og skulle uheldet være ude, kan medarbejderne hurtigt træde til og yde den fornødede førstehjælp.

- Vi kan se, at vi gennem vores sundheds- og stofindtagelsesrum får større kontakt til misbrugerne. De har fået en større tillid til at komme og få hjælp, siger Gitte Frederiksen, som også peger på indsatsen med modgift som en succes.

De seneste tre år har de opsøgende gademedarbejdere fra RusmiddelCenter Vejle uddannet ikke færre end 390 i at give såkaldt antidote til misbrugere, der har taget en overdosis af stoffer som eksempelvis heroin, metadon og morfin.

De har i dag - ifølge kommunale tal - kendskab til 42 tilfælde, hvor det er blevet anvendt.

Annonce

Flest døde hjemme

Modgiften er udformet som en næsespray, som ansatte på de relevante steder, familien, venner og bekendte i miljøet kan gå rundt med og bruge ved tegn på overdosis. Først sikrer de frie luftveje, ringer 112 og giver hjertemassage og kunstig åndedræt.

Centret holder fortsat kurser og har senest holdt et i offentligheden i Mariaparken.

I 2017 døde i alt 256 danskere af overdosis i Danmark, viser en opgørelse fra Antidote Danmark. Halvdelen åndede ud hjemme, 11 procent mistede livet udenfor og henholdsvis 10 og 8 procent på et hospital og bosted.

Kigger man på narkorelaterede dødsfald i perioden 2014-17, indtager Vejle en kedelig sjetteplads målt pr. indbygger. Værre placeret er kun København, Halsnæs, Odense, Esbjerg og Glostrup.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce