Annonce
Ikast-Brande

Sundhedsformand er betænkelig ved hjemmesygepleje-forsøg

Pilotprojektet vil underminere professionalismen indenfor den kommunale pleje, mener Frank Heidemann, der er formand for sundheds- og omsorgsudvalget. Arkivfoto
Formanden for kommunens sundheds- og omsorgsudvalg Frank Heidemann (S) frygter, at den kommunale sygepleje undermineres.

Ikast/Brande: Formanden for Ikast-Brande Kommunes sundheds- og omsorgsudvalg, socialdemokraten Frank Heidemann, frygter, at den kommunale hjemmepleje og hjemmesygepleje bliver svækket af, at det private firma Lokalpleje Danmark nu kommer på banen og skal yde hjemmehjælp og hjemmesygepleje til foreløbig 60 borgere i Engesvang og Bording.

Der er foreløbig tale om et pilotprojekt, og kontrakten mellem kommunen og Lokalpleje Danmark løber over to år og seks måender. Projektets start er blevet forsinket på grund af corona-krisen, men netop coronaen har givet Frank Heidemann anledning til ekstra bekymring over projektet.

- I disse coronatider er det vigtigt at man har en slagfast og stærk kommunal sygepleje, og når man bringer et privat firma, er man nødt til at fyre et tilsvarende antal folk i den kommunale sygepleje. Dermed risikerer vi at miste nogle specialister, som man selvfølgelig ikke kan have i sådan et lille firma. Min bekymring er, at man underminerer hele den professionalisme og kvalitet, vi har i den kommunale sygepleje, siger Frank Heidemann.

Set i lyset af corona-epidemien, så mener du, at det her er betænkeligt?

- Det var det også før. Det er ikke nogen hemmelighed, at Socialdemokratiet stemte imod hver gang. Vi oplever, at regionen og de praktiserende læger efterspørger en stærk og professionel kommunal sygepleje og hjemmepleje. Nu lægger de borgerlige op til et pilotprojekt, som de gerne vil have udbredt, men det vil underminere professionalismen indenfor den kommunale pleje, siger Frank Heidemann.

Buurtzorg-modellen stammer fra Holland, men forholdene kan ikke sammenlignes, mener Heidemann:

- I Holland har de et privat forsikringsprincip, og man kan ikke gå ud fra, at hvis det fungerer i Holland, vil det også fungere i Danmark, siger han.

Læger ikke spurgt

- Noget af det, der irriterer mig rigtig meget er, at man slet ikke har spurgt de praktiserende læger, som er nogle af vores vigtigste samarbejdspartnere. Det her er topstyret og "jabbet" igennem, og det er ikke vores måde at køre tingene på, lyder det fra Frank Heidemann.

- Som formand for sundheds- og omsorgsudvalget vil jeg loyalt prøve at få det til at virke, men det er klart, at vi Socialdemokrater vil være ekstremt opmærksomme på kvalitet af dette tilbud... og også prisen. Det vil vi virkelig undesøge til bunds. Et er at vi tror, at det vil blive et dårligere tilbud for samtlige borgere, fordi vi nedkvalificerer vores hjemmesygepleje. Og hvis det så også koster flere penge, så er den da helt gal, siger han videre.

Heidemann fortæller, at han har fået en hel del reaktioner fra bekymrede medarbejdere i den kommunale sygepleje. Endnu har han ikke fået reaktioner fra borgere.

- Projektet er jo lige gået i gang, så derfor har vi ikke fået reaktioner fra borgerne endnu. Men man skal huske, at borgerne har et frit valg. De kan til enhver tid vælge kommunal hjemmepleje og sygepleje. Det er vigtigt. Spørgsmålet er så, om borgerne også får det at vide, siger han.

Rent politisk er der røre om projektet.

- Det er kørt udenom sundhedsudvalget. Man har lavet et såkaldt paragraf 17 stk. 4 udvalg... sjovt nok ikke med formanden for sundhedsudvalget i spidsen, men med borgmesteren, og det kan man så spekulere lidt over. Men vi vil i høj grad følge projektet og have fokus på kvaliteten og prisen, siger Frank Heidemann.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Se video: Oversergenten Johan giver de unge IT-folk og direktøren sved på panden: 'De skal ikke have diabetes, når de har rundet 30 år'

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nu pilles dødsdømte ejendomme ned: De må vige pladsen for 110 spritnye lejligheder i midtbyen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Erhverv

Superbrugsen lukker på grund af skadedyr: Det er ikke første gang, det er sket

Alarm 112

Han slingrede gennem landsbyen: Nu vil politiet tage hans bil

Fitnessdirektør Kaare Dahle giver politisk opsang: - Vi er ligesom minkbranchen blevet fuldstændig smadret af staten

Hedensted For abonnenter

Jeannie kan ikke komme forbi med sin ladcykel: -Stop med at parkere på cykelstien

Kultur

Tredje gang skal være lykkens gang med Street Art

Give

Han troede ikke sine egne øjne: Mand i pensionsalderen bliver pludselig millionær

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Vejle Boldklub For abonnenter

VB står til at miste en helt central brik: Midtbanespillers exit gør kun gavn ét sted

Vejle For abonnenter

Sælger tjener over en million på boligsalg: Her er ugens bolighandler i Vejle

Alarm 112

Kraftig blæst på Vejlefjordbroen: Passer ikke med vindfølsomme køretøjer

Annonce