Annonce
Vejle

Sune lægger alle kortene på bordet

Den nu 39-årige far har kortvarigt været involveret i bandekriminalitet, men han har primært handlet på egen hånd. Han er dømt for blandt andet narkokriminalitet og overfald, og onsdag fortæller han velvilligt om det hele i tv-programmet ?Spørg mig om alt?.
Vejle/Fredericia - Sune Nørgaard Kikan har ikke altid været et af Guds bedste børn for nu at sige det mildt.

I en lang årrække var han hærdet kriminel, og han nåede at tilbringe seks-syv år i landets fængsler, inden han sadlede om. Han er dømt for våbenbesiddelse, overfald, trusler, frihedsberøvelse og narkokriminalitet. Han har kortvarigt eksperimenteret med bandemiljøet, men i det store og hele har han altid kørt sit eget løb, og den værste kriminelle handling, han har på samvittigheden, er ikke for sarte sjæle.

- Jeg har jo lavet en del, kan man sige, men det værste, jeg er dømt for, skete tilbage i 1996, hvor jeg tilbageholdte en mand på et toilet og mishandlede ham i seks timer, fortæller Sune Nørgaard Kikan.

- Han havde overfaldet mig noget tid tilbage, og på det tidspunkt færdedes jeg i et miljø, hvor sådan noget skulle gengældes. Ellers blev det betragtet som svaghed. Så på et tidspunkt hvor tiden var inde, kørte jeg ned på hans bopæl og tog ham med mod hans vilje.

- Det er ikke noget, jeg er stolt af i dag, for jeg ser ikke mig selv som voldelig længere, og jeg ved hvilket helvede, han gennemlevede både før og efter de uoverensstemmelser, der førte til, at jeg kidnappede ham. Det er nok det værste, jeg har lavet.
Det var på et toilet som det her, Sune begik sin værste kriminelle handling. I seks timer tilbageholdte og mishandlede han en anden mand.

Fordommene gør ondt

Sune Nørgaard Kikan er i dag 39 år.

Han er født og opvokset i Vejle, hvor han boede, til han var 28. I dag holder han til i Fredericia. Han er far til to piger, som han har boende hver anden uge i en syv-syv ordning med moderen, præcis sådan som det fungerer i mange andre skilsmissefamilier.

Han tjener til dagen og vejen ved at holde foredrag om sin kriminelle fortid og ved at producere dokumentarfilm. Han har således mere end 300 foredrag bag sig, og det tal stiger for hver måned, der går, han har debatteret resocialisering med politikerne til folkemødet på Bornholm, og netop nu arbejder han dels på en film om tidligere kriminelle, der netop er blevet løsladt fra fængslet, dels på et satireprogram om kriminalitet med komikeren Jan Elhøj.

Og så her onsdag 23. marts skal han deltage i programmet "Spørg mig om alt" på DR3. Et program hvor seerne, som titlen siger, kan spørge om alt uden filter, og hvor han er forpligtet til at svare. En oplevelse der ikke skræmmer den 39-årige far.

- Jeg har jo fortalt min historie til foredrag over 300 gange, så jeg har prøvet det meste, og jeg føler mig ret sikker på, at jeg ikke kan blive overrasket over spørgsmålene, fortæller Sune Nørgaard Kikan, der også ser programmet i et lidt større perspektiv.
Sune Nørgaard Kikan har i dag lagt sin kriminelle løbebane helt bag sig. Han bor i Fredericia og har to piger, som holder til hos ham hver anden uge, præcis som i mange andre skilsmissefamilier.
- Jeg sagde ja til at være med, fordi jeg gerne vil mane nogle fordomme til jorden. Nogle fordomme omkring det at være kriminel. Fængsel er samfundets hævn, og når man gør noget ulovligt, skal man selvfølgelig også have en straf, men jeg føler virkelig, at straffen først begynder, når man bliver løsladt. Man kommer ud med en plettet straffeattest og i mange tilfælde også en stor gæld, men det værste er næsten de fordomme, der hersker om kriminelle.
Annonce

Kommer ud med gæld

Sune Nørgaard Kikan er helt på det rene med, at han deler vandene på det punkt, og at han kan risikere en regulær shitstorm efter udsendelsen onsdag aften, for hvorfor skal man overhovedet spilde tid på omsorg for tidligere kriminelle, men det bekymrer ham ikke.

- Jeg vil bare prøve at vise, at man ikke kan dømme folk, hverken den hjemløse, narkomanen eller den kriminelle, før man har gået en tur i deres sko. Jeg synes faktisk, vores samfund er gået hen og blevet meget dømmende. Ja, hvis en mand har succes, så bliver han også mødt med fordomme i stedet for et skulderklap. Jeg skal selvfølgelig ikke have et skulderklap for min fortid, for det fortjener den ikke, men jeg kunne godt tænke mig, at det bliver lidt lettere at blive accepteret i samfundet, når man har været i fængsel, men her har samfundet altså store udfordringer, siger han.

Han nævner i den forbindelse den store økonomiske gevinst, der er forbundet med at hjælpe de tidligere indsatte i stedet for at lade dem sejle deres egen sø. Mange kommer således ud af fængslet med gæld. De fik selvfølgelig først opsagt deres lejlighed efter, de var blevet hentet af politiet, og er derfor blevet opkrævet husleje i tre-fire måneder uden at have en indtægt. Dertil kommer sagsomkostninger og måske en erstatning, hvis der er et offer.
- En af de gange, jeg selv blev løsladt, blev jeg præsenteret for et girokort på 57.000 kroner, som jeg skulle betale inden ti dage. Jeg havde ikke en gang fået søgt kontanthjælp endnu. Det var helt umuligt, så jeg havde valget mellem at søge tilbage i det gamle miljø eller at lave noget sort arbejde, og jeg valgte heldigvis det sidste, konstaterer Sune Nørgaard Kikan.

Ifølge ham koster det cirka 2000 kroner om dagen at have en kriminel i fængsel, og han flyder over af idéer til hvordan, man væsentligt billigere kan hjælpe de løsladte godt videre i livet.
Annonce

Forsøgte som soldat

Selv kom han videre, da han mødte en kæreste, der havde et barn.

- Så var det, jeg begyndte at tænke mig om. De ting, jeg gør og siger, forplanter sig jo i børnene og i mit hjem, så jeg begyndte at få rigtig dårlig samvittighed, og da jeg så selv fik børn, var beslutningen pludselig ikke så svær. Samtidig var det kriminelle liv begyndt at sætte sine spor på mig, og jeg var ved at køre træt i miljøet. Det er de samme ting, der bliver gjort, og de samme ting, der bliver sagt, hele tiden, fortæller den tidligere vejlenser, der også har forsøgt en karriere indenfor militæret.

Det gik godt. Han var vellidt og respekteret og på trods af hans fortid som dømt kriminel kom han på sergentskole, fordi hans overordnede sagde god for ham, men da han stod foran en udsendelse til Kosovo og skulle sikkerhedsgodkendes af folk, der ikke kendte ham, røg han ud på røv og albuer, som han selv siger, og direkte tilbage i det gamle miljø.

I dag er Sune Nørgaard Kikan altså helt ude af kriminalitet, og sådan bliver det ved med at være, konstaterer han, men han fornægter ikke sin fortid.
- Der er mange, der tror, jeg er et nyt menneske, men jeg er stadig den gamle Sune. Jeg har bare formået at lægge lå på min fortid og fået bearbejdet det temperament, jeg rendte rundt med. Men jeg vil da sige, at hvis jeg bliver trængt op mod muren og bliver overfaldet en gang, så forsvarer jeg mig selvfølgelig, men jeg kunne aldrig finde på at være voldelig over for sagesløse mennesker igen. Aldrig.

"Spørg mig om alt" med Sune Nørgaard Kikan bliver sendt på DR3 onsdag 23. marts klokken 21.30.
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Mystisk rød lastbil efterladt tæt ved turistattraktion: Chauffør er kørt til hjemland i nyindkøbt personbil - landbetjent føler sig magtesløs

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Drastisk smittestigning fortsætter: Vejle Kommune har landsdelens højeste smittetal

Kultur For abonnenter

Han kan ikke spille et instrument, men han har et monsterhit: Vejledreng har fået amerikansk pladekontrakt

forside

Sarah fik kram og chokolade af naboen som tak for omsorg: - Hun har passet godt på mig

Billund For abonnenter

Filskov Kro mangler medarbejdere: - Vi har sagt rigtig meget nej, og det gør virkelig ondt

Jelling For abonnenter

Uheld ramte golfklub på det værste tidspunkt: I kapløb mod tiden for at forhindre katastrofen - men så kom miraklet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Vejle Boldklub

VB er millimeter fra ny forsvarsspiller

Alarm 112

Det lignede en knallert på motorvejen, men ...  Polsk motorcyklist fik stribe af sigtelser

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Vejle

Vejles gågade indtaget af røde demonstranter: Sygeplejersker fører faglig kamp blandt tøjstativer og udsalgsvarer

Navne For abonnenter

Masser af kommunale jubilæer den 1. august

Kultur

Ægte irsk i Skyttehushaven: Gratis koncert med Shamrock

Annonce