Annonce
Vejle

Supercykelsti er klar til brug efter mange bump undervejs

Dejligt med offentlige cykelpumper - men hvordan pokker virker den . Foto: Mette Mørk

Fredag indvies den cirka fire kilometer lange cykelrute gennem det centrale Vejle - avisen har prøvekørt strækningen

Vejle: Sten og grus er ikke ligefrem cyklistens bedste venner. Det samme gælder for supercykelstier.

Her dagen før indvielsen af Vejles første af slagsen, må man konstatere, at der har været en del knas, siden de første tanker om den fire kilometer lange sti på tværs af Vejle dukkede op for tre-et-halvt år siden.

Politikere og ganske mange borgere har med fuldt overlæg hældt grus i maskineriet for at stoppe et projekt, de mente var dybt overflødigt og spild af 31 millioner skattekroner.

I byrådet har blandt andet den konservative Dan Arnløv Jørgensen kaldt det cirka ti millioner kroner store statstilskud til projektet for en dyr gave. Betingelsen var nemlig, at kommunens selv skulle stille med de resterende 21 millioner.

Vi håber meget, at de forbedrede forhold kan være med til at få endnu flere til at vælge at cykle

Christoffer Melson (V) - formand for teknisk udvalg
Ikke dårligt - opladning af mobil og hvile - men avisens udsatte måtte bruge sit eget opladerstik. Foto: Mette Mørk

Lokkemad

Han og andre har peget på, at de penge kunne være brugt langt bedre andre steder, hvor der rent faktisk var nogen, der cyklede, mens tilhængere og forvaltning henviste til, at projektet skulle lokke flere på cyklen.

Ikke mindst linjeføringen ad Kirkegade og Blegbanken på tværs af Rådhustorvet har vakt furore. Et forsøg med at ensrette trafikken gennem den smalle passage i henholdsvis østlig og vestlig retning blev ingen succes. Kompromiset blev en cykelgade. Tanken var den samme på Flegmade - men her endte man med den mere traditionelle cykelsti-løsning. Netop Flegmade var sidste etape i projektet - og den er nu stort set færdig.

Skulle sadlen trænge til at blive sat op eller bolte strammes er værktøjet klar. Foto: Mette Mørk
Annonce

Havnestrækning et hit

Nu ligger stien der så - klar til at blive indviet. Og Vejle Amts Folkeblad kunne ikke stå for fristelsen til at teste den - nogle dage inden den store fredag.

Rent faktisk har den cyklende reporter kørt på stien ganske ofte - efterhånden som den blev færdig. Især strækningen mellem Østerbrogade og Lystbådehavnen er et klart hit - selvom man de sidste stykke må blande sig med den "almindelige" trafik på Stævnen.

Ved kajkanten er der på det seneste etableret en såkaldt Smart-bench - en mulighed for at hvile og få opladet sin mobiltelefon. Denne lørdag, under avisens test kræver opladningen dog, at man har sit eget stik med - IPhone-stikket er væk.

Stikkene var på plads men iphone-stikket virkede ikke - og det med trådløs opladning gik langt over avisens mands forstand. Foto: Mette Mørk
Annonce

Pumpe krævede ilt til hjernen

Stikket er til gengæld på plads på en lignende bænk lige ved banegården. Her er det ganske vist byttet om med det stik, der passer til en Android telefon. Men det er da til at se. Til gengæld virker stikket så ikke...

Det gør den smarte cykelpumpe heller ikke, tror avisens udsatte. Umiddelbart ser det ud til, at pumpen kører på trykluft - men da studsen bliver sat på cyklens racerventil, forsvinder den sidste smule luft i dækket.

Mystisk tænker jeg - indtil jeg opdager en pedal på siden af pumpen. Den skal man nok trykke på, konkluder jeg. Som tænkt så gjort. Og det er da også som om, der kommer en anelse luft i dækket - men heller ikke mere.

Først efter endnu en tænkepause har jeg fået ilt nok til hjernen til at gennemskue systemet. Pumpen er i ordets bogstaveligste betydning en pumpe. Ved at bevæge pedalen op og ned ganske mange gange, lykkes det endelig at genetablere trykket i dækket.

Sådan strækker den nye supercykelsti sig igennem Vejle fra fjorden til Bindeballestien. Kort Vejle Kommune
Annonce

Evigheds-rødt

Strækningen fra havnen via Østerbrogade og Havnegade fungerer som nævnt udmærket. Cykelstien langs Havnegade er smal - akkurat som fortovet - med den indbyggede risiko, at fodgængere og cyklister kommer i karambolage. Men det går på denne skønne sommerlørdag.

Cykelgaden over Rådhustorvet bliver aldrig et hit. Denne dag tager cykler og biler dog hensyn til hinanden. Til gengæld bliver utålmodigheden hos fodgængerne ved gågaden og ikke mindst foran Sct. Norberts Skole helt tydeligt sat på prøve, når de skal vente på grønt lys i fodgængerovergangen.

Annonce

Luksus i ådalen

Ventetiden er også lang ved lyssignalet, der skal sikre krydsningen af Flegborg mod Flegmade. Men alt andet lige er er situationen langt bedre end det anarki, der herskede før krydset blev lysreguleret. Og minsandten om ikke bogstavfliserne langs Flegmade også så småt er kommet på plads.

Den nye asfalt er naturligvis en fryd. Desto større er kontrasten, når man en kort strækning bevæger sig ind på den gamle og godt slidte cykelsti langs Boulevarden for at komme hen til det sidste stykke supercykelsti langs Vestre Engvej.

Her er asfalten igen perfekt - og minsandten om ikke de lidt bratte op- og nedkørsler ved de krydsende veje er jævnet ud. Ren luksus - og til overflod møder man endnu et cykelhelle med luftpumpe og mobiloplader, inden stien forlader Vejle og bliver til Bindeballestien.

Nu er det så bare at håbe, at intentionen med stien bliver til virkelighed - så flere elever på byens uddannelsesinstitutioner vælger cyklen fremfor bilen. Ellers er Supercykelstiideen til otte millioner kroner per kilometer knap så super...

Supercykelstien indvies fredag klokken 11.30 med et cykeloptog fra begge ender af stien.

Se video af avisens testkørsel på vafo.dk

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Alarm 112

Politiet blev kimet ned: Der kørte en ung mand over Vejlefjordbroen på et elløbehjul

Jelling

Børnefamilierne strømmer til: Nu er der ventelister til alle byens institutioner

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Vejle For abonnenter

Gør dig klar til fem måneders støj-inferno i midtbyen: Fra denne dato går det løs, når der skal bankes pæle i til nyt byggeri

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Annonce