Annonce
Navne

Stor overraskelse: Det var ikke kun champagnepropperne, der sprang, da Finn blev hædret som træner for springholdet

Finn O. Frederiksen blev overrasket over at se, så mange forsamlet for at hylde ham. Eftermiddagen på Nørremarken blev en perlerække af gensyn med gamle gymnaster og gode minder.  Foto: Noah Hohn
84-årige Finn Frederiksen, der grundlagde Vejle Spring Team, gør stadig gymnastik hver dag for at holde sig i form, ligesom han fortsat træner sine "dejlige børn" i Nørremarkshallen. Det har han gjort i 50 år.

Jubilæum: Det lykkedes med nød at næppe at holde det hemmeligt, da Nørremarkens Forenede Sportsklubber for nylig holdt surprise-fest for Finn Frederiksen.

Klubben havde officielt indbudt Finn og hans kone, Gurli Frederiksen, til en kop kaffe, for at markere, at det i år er 50 år siden, Finn Frederiksen grundlagde Vejle Spring Team.

Gurli kendte godt arrangørernes planer, men Finn undrede sig flere gange over, hvorfor han skulle møde op i hallen "bare for at drikke kaffe".

Annonce

Overraskelsen var alligevel stor, da Finn Frederiksen i stedet for termokaffe blev budt på en hel jubilæumsopvisning i hallen, hvor nuværende og tidligere gymnaster hyldede deres gamle træner. Også tidligere hjælpe-trænere og frivillige ledere gennem årene var mødt op for at takke Finn Frederiksen for hans store engagement.

- Jeg måtte flere gange knibe en tåre, fortæller hovedpersonen, der både modtog gaver, champagne, taler og takkekort.

Du har dannet ramme for noget vigtigere

Teksten på et af kortene opsummerer meget godt indholdet i de mange taler og hilsner:

"Kære Finn Stort tillykke med jubilæet som træner og ikke mindst manden bag Vejle Spring Team - sikke en bedrift! Desuden vil jeg lykønske dig for også at være lykkedes med at skabe et fælleskab på tværs af alder, køn, etnicitet og sociale baggrunde. På den måde har det ikke alene været gymnastikken, der har været i centrum. Du har i høj grad dannet rammen for noget, måske endnu vigtigere. Du og Gurli har spillet en central rolle for mange mennesker. I har været et fundament og ståsted, hvor tryghed og solidaritet har været vægtet højt. Tak og tillykke"

- Jamen er det ikke bare nogle dejlige børn. Og selvom mange af dem i dag er blevet voksne og er flyttet væk fra Vejle, kom de rejsende fra både Aalborg og København for at sige tillykke til mig. Jeg er simpelthen så glad og stolt af dem alle sammen, siger Finn Frederiksen, mens han viser stakken af kort og billeder frem.

Finn Frederiksen blev overrasket, da Josephine, Lene og Joachim fra Nørremarkens Forenede Sportsklubber arrangerede en opvisning i anledning af hans 50 års trænerjubilæum. Her ses jubilaren og hustruen Gurli siddende i midten, mens nye og gamle springgymnaster og frivillige flokkes omkring dem. Foto: Noah Hohn

Når man beder ham fortælle historien om, hvordan han i 1971 dannede Vejle Spring Team, fordi der ikke var et hold for drenge, så hans søn Jesper kunne gå til gymnastik, skinner det hurtigt igennem, at Finn i den grad er landet på sin rette hylde. I starten anede Finn Frederiksen ikke andet om gymnastik, end at han selv gik et par gange om ugen i Vejle Gymnastik Forening, mens hans ældste datter Sussy gik på et pigehold.

Men drengehold var en mangelvare, så Finn Frederiksens hold blev hurtigt en succes, og hans begejstrede trænerstil smittede, så i løbet af kort tid ville både drenge og piger, og store og små, være med på Vejle Spring Team, som han døbte holdet.

- Jeg synes, der skal være plads til alle. Andre elitehold kører med skrappe optagelseskrav. Men det er ikke min kop te. Jeg har altid haft den filosofi, at hvis man gør sit bedste, kan man ikke gøre det bedre. Så er det min opgave, som træner, at få det til at virke, forklarer Finn Frederiksen.

Annonce

Vejle på verdenskortet

Kort efter grundlæggelsen af holdet, fik Finn Frederiksen den idé, at omverdenen også skulle nyde godt af hans dygtige gymnaster.

- Jeg har jo altid været så stolt af mine dygtige unger. Så jeg synes selvfølgelig de skulle ud i verden og give opvisninger, fortæller han.

I første omgang brugte Finn sine personlige kontakter, til at få invitationer rundt i landet og efterhånden også rundt omkring i Europa. Men efterhånden som Vejle Spring Team blev mere kendt, kom invitationerne også mange gange uden, at Finn behøvede at ringede til venner og bekendte med familie i udlandet.

Jeg synes, der skal være plads til alle. Andre elitehold kører med skrappe optagelseskrav. Men det er ikke min kop te. Jeg har altid haft den filosofi, at hvis man gør sit bedste, kan man ikke gøre det bedre. Så er det min opgave, som træner, at få det til at virke.

Finn Frederiksen

På den måde er det lykkedes Finn Frederiksen at få sat Vejle og ikke mindst Vejle Spring Team på verdenskortet i mange sammenhænge. Blandt andet har hans springhold optrådt på flere Expo-verdensudstillinger siden 1992, ligesom det er blevet til utallige opvisningsrejser.

Han og Gurli har sammen med de unge gymnaster og skiftende frivillige og holdledere, her i blandt hans egne voksne børn, besøgt både Japan, Kina, Rusland, England, Polen, Spanien, Portugal, Østrig og Tyskland.

Vejle Spring Team har også været inviteret til reception med blandt andre kronprinsen i forbindelse med et ophold i Japan, og springholdet har i årevis haft et venskabshold i kinesiske Shanghai, som også er blevet besøgt.

- Vi har simpelthen været heldige, at møde så mange flinke mennesker. Vi har virkelig mødt nogle gode folk, og det har selvfølgelig banet vejen - ud over, at springholdet selvfølgelig altid har været spækket med talentfulde gymnaster, som folk gerne ville se, siger den gamle træner.

Han er også stolt af, at Vejle Spring Team har leveret tre gymnaster til DGI Verdensholdet.

Finn Frederiksen grundlagde Vejle Spring Team i 1971. Her er han fotograferet ved holdets 40 års jubilæum. Arkivfoto

Gennem alle årene, bortset fra et kort ophold i hallerne på Campus Vejle, har holdet trænet i Nørremarkshallen, hvor det hele begyndte i 1971, og Finn Frederiksen er stadig træner to gange om ugen.

- Jeg træner ikke længere de store. Sikkerheden kommer i første række, og som 84-årig er jeg ikke helt så hurtig længere. Så jeg træner de små, og jeg har heldigvis fået et fantastisk ægtepar til at føre holdet videre. Sanel Kovac og hans hustru Sedina Kovac har selv tre piger på holdet, og de hjælper mig med det hele.

Man kan mærke, at Finn Frederiksen har været drevet af kærlighed til sine unger, og en positiv livsindstilling.

- Ja, det er rigtigt. Hvorfor skal det hele være så surt. Jeg elsker at være træner for de dejlige unger, og jeg gider ikke være negativ. Jeg er glad for livet, og jeg har nydt det i fulde drag og gør det stadig. Godt nok passer jeg min motion, og dyrker en lille times gymnastikøvelser hver dag, men jeg ryger og drikker også, ligesom det passer mig. Det har jeg altid gjort, og det vil jeg blive ved med, slår 50 års jubilaren fast.


Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce