Annonce
Jelling

Svær kombination: Nordisk møde i Jelling om lokale borgere og verdensarv

Jelling er værtsby sammen med Christiansfeld for årets konference for nordisk verdensarv. Det nationale Videncenter i Jelling kommer til at spille en vigtig rolle, når der skal deles erfaringer om temaet denne gang: "Verdensarv i Børnehøjde". Arkivfoto: Yilmaz Polat

Jelling og Christiansfeld bliver de centrale steder, når 2018-udgaven af verdensarvskoncerencen finder sted.

Jelling: Fra den 10. til 13. september skal 120 deltagere fra Island, Sverige, Norge og Finland høre om den syddanske verdensarv. Det er verdensarvsstederne Jelling og Christiansfeld, der er værter for Den Nordiske Verdensarvskonference, der slutter med en tur til Vadehavets verdensarv.

Årets temaer er dels "Verdensarv i Børnehøjde" og så et tema, der er meget aktuelt i begge byer: de udfordringer der kan være, når et mindretal befinder sig midt i verdensarven. Det gælder menigheden omkring sognekirken i Jelling (og byens borgere generelt) og Brødremenigheden i Christiansfeld.

- Det er altid berigende, at komme til den nordiske konference, hvor man kan lære af andres erfaringer og måske selv komme med gode ideer. Det er meget forskellige steder, men verdenarven har vi til fælles, siger Kirsten Thøgersen, Unesco Site Manager i Jelling.

Annonce

Det er altid berigende, at komme til den nordiske konference, hvor man kan lære af andres erfaringer og måske selv komme med gode ideer. Det er meget forskellige steder, men verdenarven har vi til fælles.

Kirsten Thøgersen
Videncentret i Jelling har sammen med institutioner i flere kommuner, blandt andet Vejle, arbejdet med at lege forskellige skolefag ind i børnene allerede i førskolealderen med udgangspunkt i Jellings monumentområde. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Blandet flok

Det er en meget blandet flok, der kommer til området. Nogle kommer fra Christian den Fjerdes norske træhusmineby Røros. Et andet eksempel er finske Sveaborg, der er en af verdens største søfæstninger. Også den hallandske radiostation Grimeton er repræsenteret eller noget så sjældent som en ø, hvis alder man kender: Den 55 år gamle Surtsey, der blev skabt under den største naturkatastrofe i Islands nyere historie, vulkanudbruddet ved Heimaey i 1973.

- Nogle steder er der store oplevelsescentre tilknyttet - andre steder er der stort set ingen formidling og kun meget få medarbejdere. Alligevel er der et fællesskab omkring den store opgave med at formidle og bevare vores alles verdensarv, siger Kirsten Thøgersen, Unesco Site Manager i Jelling.

Videncenter i Jelling med

Allerede inden konferencen er der arbejdet med emnet "Verdensarv i Børnehøjde", hvor målet er at skabe viden og indsigt i, hvordan man kan udvikle formidlingen gennem historie og kulturarv til børn i alderen 5-9 år. Resultaterne af det arbejde bliver vist på selve verdensarvskonferencen 11. september. Lærere, pædagoger og børn fra Kolding, Vejle og Billund kommuner har deltaget i projektet. Arbejdet har haft Historie-Lab i Jelling som udgangspunkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Ny butik med outlet i Vissingsgade

Annonce