Annonce
Hedensted

Svømmeklub får 25.000 kr. for bedste ide

Svømmeklubben Koral er første vinder af kommunal idé-konkurrence, der er sat i verden for at udvikle og fremtidssikre foreningslivet. Svømmeklubben er en ud af 21 foreninger, der har valgt at deltage i konkurrencen. Arkivfoto: Morten Pape

Viljen til at kæmpe for flere, nye trænere har udløst pengepræmie til Svømmeklubben Koral, der er første vinder af kommunal idékonkurrence, der indtil i år har været svær at puste liv i.

Annonce

Hedensted: "Hvordan ville jeres forening løse udfordringer, hvis I modtog 25.000 kroner til foreningsudvikling?"

Sidste år vedtog Hedensted Kommune at lægge et spørgsmål ind i det spørgeskema, som foreningerne bliver bedt om at besvare i forbindelse med deres årsberetning.

I spørgeskemaet ligger et spørgsmål, der drejer sig om at give et bud på foreningsudvikling. Det er seneste skud på stammen fra kommunen, der kæmper for at få de frivillige foreninger til at udvikle sig og dermed fremtidssikre foreningslivet. Det er indtil videre blevet gjort med forskellige kommunale initiativer, der indtil i år ikke har høstet andet end et rundt nul i tilbagemeldinger fra foreningerne.

Men det billede er netop vendt. I alt 21 foreninger har nu budt ind med ideer.

Det fortæller en tilfreds leder af Kultur og Fritid i Hedensted Kommune, Teresa Egballe.

Vi oplever store udfordringer med at få nye trænere. Hos os er det ikke nok, at man har lyst til at træne svømmere. Der er sikkerhedskrav som førstehjælp og et livredderbevis, der skal være opfyldt, inden man får lov til det. Med de krav oplever vi ofte, at folk trækker sig.

Michael Schousboe

Foreningsudvikling

Der har de seneste år været forskellige initiativer på banen for at få kommunens frivillige foreninger til at tænke i ideudvikling.I 2016 lancerede kommunen en konkurrence, der skulle få foreninger til at nytænke initiativer og skabe idéer til glæde for medlemstal og foreningsvækst.

Der var tale om en såkaldt præventiv indsats fra kommunens afdeling for Kultur og Fritid, som satte 12.000 kr. i førstepræmie, 8000 kr. og 5000 kr. til anden- og tredjepladsen på højkant for de bedste, nytænkende idéer. Der kom ingen forslag ind.

Som led i konkurrencen blev der indgået et samarbejde med Danmarks Idrætsforbund og DGI, og op mod 30 folkeoplysende foreninger ud af kommunens 200 valgte her at takke ja til det tilbud. Her valgte de deltagende foreninger primært at fokusere på at lære mere om en effektiv tilgang til administration, ansvarsområder og fastholdelse af frivillige.

For at få gang i ide-generering i foreningerne valgte fritidsudvalget i sidste kvartal af 2017 at forsøge sig igen. Denne gang tilføjede man et spørgsmål i det spørgeskema, foreningerne i forbindelse med den årlige årsberetning sender ud via det interne foreningssystem Conventus. 25.000 kroner blev sat på højkant til den mest kreative ide. Det har nu resulteret i 21 svar.

Annonce

Svømmeide skal bredes ud

Vinderen blev Svømmeklubben Koral ud fra foreningens ønske om at arbejde indgående med at få rekrutteret nye, frivillige trænere. Teresa Egballe fortæller, at man i samarbejde med Svømmeklubben Koral nu skal i gang med at gøre ideen så konkret, at den også på sigt vil kunne komme andre af kommunens foreninger til gode.

Og den håndsrækning er noget, Svømmeklubben Koral ser frem til, forklarer bestyrelsesformand i klubben, Michael Schousboe:

- Vi oplever store udfordringer med at få nye trænere. Hos os er det ikke nok, at man har lyst til at træne svømmere. Der er sikkerhedskrav som førstehjælp og et livredderbevis, der skal være opfyldt, inden man får lov til det. Med de krav oplever vi ofte, at folk trækker sig eller synes, det virker for krævende at engagere sig hos os.

Annonce

Erfaringer på banen

Hos Kultur og Fritid sidder man med en mængde erfaringer fra kommunens andre frivilige foreninger. Og det, mener Teresa Egballe, kan være en god indgang for mødet med Svømmeklubben Koral.

- Nu skal vi ind og kigge på, hvordan tilbuddet om at blive træner udbydes og formidles på den allerbedste måde. Vi har en række erfaringer at trække på, da vi jo sidder og kigger ind på alle kommunens foreninger. Fastholdelse og rekruttering af frivillige er et yderst spændende område, jeg også selv har beskæftiget mig meget med tidligere som idrætskonsulent i Viborg Kommune, fortæller hun.

Også svømmeformanden er gået i tænkeboks op til det kommende møde med Teresa Egballe og team:

- Vi kunne eventuelt lave arrangementer, hvor man kan komme og se, hvordan det er at være livredder. Måske er man egnet til det - måske ikke. Men ved at åbne dørene kan det være, vi vækker interessen hos nogle, der ellers ikke ville have meldt sig som svømmetræner, siger Michael Schousboe.

Det videre forløb og møde med kommunen forventes fra svømmeklubbens side at kunne gå i gang efter klubbens generalforsamling 31. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce