Annonce
Hedensted

Svampene fascinerer Kurt: Skønt og uskønt, sund og usundt - det hele findes i skovbunden

Svampe i skoven. Efterår 2021. Foto: Kurt Stæhr
"Jeg tager ikke ud i naturen og samler dem for at spise dem. Jeg beundrer deres former og farver og tager derfor billeder af dem." Sådan lyder Kurt Stæhrs kærlighedserklæring til svampene i skovbunden.

Svampe har altid fascineret mig.

Nogle smager herligt - andre hæsligt.

Nogle er smukke - andre er usmukke.

Annonce

Nogle har skønne dufte - andre uskønne lugte.

Nogle er sunde - andre er usunde.

Nogle er spiselige - andre er uspiselige.

Nogle er giftige - andre er liflige.

Jeg tager dog ikke ud i naturen og samler svampe for at spise dem. Jeg beundrer deres former og farver og tager derfor billeder af dem.

Svampe i skoven. Efterår 2021. Foto: Kurt Stæhr

Især de svampe, der er i forfald, eller som sneglene har spist af, kan få forskellige udtryk. Nogle kan ligne et hjerte, andre kan ligne en sørgmunter hund, nogle et ansigt, andre igen får helt menneskelige skikkelser. Ja, kun fantasien sætter grænser. Nogle af billederne her skulle gerne vise nogle af disse figurer.

Svampenes navne er et kapitel for sig. De danske navne giver i en del tilfælde sig selv. Men jeg har prøvet at finde frem til betydningen af deres latinske navne.

Svampe i skoven. Efterår 2021. Foto: Kurt Stæhr

Jeg er dog hverken latinkyndig eller svampeekspert, så nedenstående fortolkninger, skal derfor tages med et gran salt.

Svampe i skoven. Efterår 2021. Foto: Kurt Stæhr

Svampene beskrevet nedenfor er nødvendigvis ikke de svampe, der vises på billederne, men er taget med, udelukkende for at beskrive disse specielle navnes betydninger:

Pindsvinestøvbold - Lycoperdon echinatum

Ordet lycoperdon kommer af de græske lykos, som betyder ulv, og perdo, der hentyder til de mange sporer, der flyver ud/tabes, når den modne svamp berøres. Ordet echinatum kan oversættes til pindsvin. Den danske betegnelse giver sig selv.

Annonce

Porcelænshat - Oudemansiella mucida

Ordet Oudemansiella er til ære for den hollandske mykololog (svampeekspert) Cornelius A.J.A. Oudemans. Ordet mucida betyder slim og henviser til det gennemsigtige slimlag, der er på porcelænssvampene. Det danske ord passer fint til udseendet.

Annonce

Broget skørhat - Russula cyanoxantha

Russula henviser, til at den er i skørhat-familien og til svampehattens farve. Cyanoxantha er en sammensætning af cyan, som betyder blå, og xantha, som betyder gul eller lys.

Annonce

Spiselig rørhat - Boletus edulis

Ordet Boletus er latin for svamp og det gamle græske ord bolus, der betyder klump, som henviser til stokkens form. Ordet edulis betyder spiselig. På dansk bliver den kaldt Karl Johan-svamp efter den svenske konge Karl XIV Johan, der elskede svampen.

Annonce

Almindelig stinksvamp - Phallus impudicus

Ordet Phallus betyder fallos og henviser til svampens form, og ordet impudicus betyder fræk, uforskammet. Dens danske betegnelse henviser til dens stinkende lugt, som tiltrækker fluer.

Annonce

Paryk-blækhat - Coprinus comatus

Ordet Coprinus betyder noget, der lever på ekskrementer. Comatus refererer, til at de besidder tuer og har en skællet hat.

Annonce

Kruset foldhat - Helvella crispa

Helvella er oprindelig det generiske ord for en type italienske krydderier, men navnet er nu forbundet med morel-svampe. Crispa betyder rynket eller krøllet, og det passer jo fint til svampens udseende. Heraf også det danske navn.

Svampe i skoven. Efterår 2021. Foto: Kurt Stæhr

Som det fremgår af ovenstående lille udpluk af svampe, har de mange spændende former og navne.

Da der findes mange andre specielle svampe - foreslår jeg, at du selv tager ud i den friske efterårsluft og ser nærmere på svampene og eventuelt efterfølgende prøver at finde ud af, hvilke svampe du har set - god tur!

Da der findes mange andre specielle svampe - foreslår jeg, at du selv tager ud i den friske efterårsluft og ser nærmere på svampene.

Svampe i skoven. Efterår 2021. Foto: Kurt Stæhr
Svampe i skoven. Efterår 2021. Foto: Kurt Stæhr
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce