Annonce
Vejle

Svimlende smittestigninger gør Vejle til en af de mest smittede kommuner: 'Pædagogerne står lige nu i frontlinjen'

Der er fortsat fuld gang i smitten i Vejle Kommune, der nu har overhalet flere nabokommuner, når det kommer til smittede. Arkivfoto: Mads Dalegaard
På knap 10 dage har Vejle Kommune flyttet sig fra at være blandt de kommuner med mindst smitte til at mænge sig med den halvdel, der kæmper med landets højeste incidenstal. Få et overblik over fredagens smittesituation her.

Vejle: Vejle Kommune er blandt landets mest smittede kommuner. Det viser fredagens corona-opgørelse fra Statens Serum Institut.

I årets første uge lå Vejle Kommune ellers blandt de 15 kommuner i hele landet, hvor der var allerfærrest smittede, og det havde været tilfældet, siden pandemien for alvor tog til i starten af december.

Men allerede i årets anden uge var den placering fortid.

Annonce

Bare siden torsdag er kommunen rykket fire pladser længere op, og har nu et incidenstal på 2126.

Fredag ligger Vejle på en 37. plads, og mænger sig dermed med den halvdel af landets kommuner, hvor incidenstallet er højest.

- Smitten galopperer derudaf, men der er ikke så meget, vi kan gøre, andet end at rådgive de institutioner, der måtte have udfordringer med smitten, siger Vejle Kommunes sundhedschef, Diana Krogstrup, fredag.

Lægger institutioner ned

Ifølge sundhedschefen er det primært kommunens yngste, der lige nu bærer smitten, og det skaber en del udfordringer på kommunens institutioner.

- Det er de 10-19-årige, der lige nu har flest smittede, mens aldersgrupperne omkring dem har næstflest. Det kan vi også mærke på flere skoledistrikter, eksempelvis Højen, der har et incidenstal på 3177 lige nu, forklarer sundhedschefen.

Flere skoledistrikter kæmper lige nu med smitten. Grafik: Vejle Kommune

Også på kommunens daginstitutioner giver smitten flere steder hovedpine.

- Pædagogerne står lige nu i frontlinjen, og de kan ikke forklare et barn på to år, at de skal holde afstand og nyse i ærmet. Børnene nyser, når de nyser, og det får pædagogerne til at falde som fluer, siger sundhedschefen og uddyber:

- Det betyder, at der lige nu er ekstra pres på vagtplanerne, når pædagogerne og deres familier lægger sig syge, forklarer sundhedschefen.

Indtil videre er der ikke noget, kommunen kan gøre. Kommunen må nemlig ikke selv vurdere, om dagtilbud eller skoler skal lukke. Den beslutning ligger hos Styrelsen for Patientsikkerhed, der kan udstede påbud for at inddæmme og forebygge smitte.

- For lidt siden har de meldt ud, at de som udgangspunkt ikke lukker skoler og daginstitutioner, siger sundhedschefen til Vejle Amts Folkeblad.

Annonce

Tester mere end nødvendigt

De voldsomt stigende smittetal har fået Vejle Kommune til at intensivere testindsatsen i håbet om, at nogle af smittekæderne kan brydes tidligt.

- Vi tilbyder systematisk testning på et højere niveau, end vi skal. Vi har testkorpset ude en gang om ugen, og så får børnene også tilbudt selvtest en gang om ugen. Også dem i 0. klasse, fastslår Diana Krogstrup.

Også på plejecentrene bliver der testet jævnligt, men her er smittetallene ikke nær så foruroligende for tiden.

- Det ser ud til, at tredje stik virker godt på plejecentrene. Der er i hvert fald ikke så mange smittetilfælde lige nu, forklarer hun.

Men med restriktioner, der lempes, og smittetal, der stiger, håber sundhedschefen at vejlenserne vil huske de gode coronavaner, og måske gøre en lille ekstra indsats for at hjælpe kommunen:

- Selvom restriktionerne lempes, så er arbejdsopgaven stadig stor for kommunen. Så kan man  holde et virtuelt møde, så gør det. Har man fri, så hold børnene hjemme. Hjælp daginstitutionerne, siger sundhedschefen fredag.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se video: Gigantiske mængder af sten bliver plumpet i Vejle Fjord: Her skal kunstige rev skabe liv

Navne For abonnenter

Maria så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Kultur

Kan du løse gåden: Den kan tale, den kan skrive. Hvad er den? Preben giver dig svaret - og løfter sløret for et par nyheder

Erhverv

Fastfood- og salatkæde i vækst vil til endnu en jysk by: Men den mangler en vigtig ting for at kunne åbne

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Erhverv For abonnenter

Populær café mister forpagter efter seks år: Ét særligt problem får Dorthe til at give op, selv om der er gæster nok

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Kultur

Advarsel: Jelling har ingen veje: Tag hellere toget - med rabat

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

Kultur

Musikfestival passerer 650.000 gæster i år - så mange var vi og her er hovednavnene år for år

Annonce