Annonce
Billund

Svindler forsøgte at franarre Jyttes Nem-id: - Pengene var på vej til Polen, sagde han

Pas på med ikke at udlevere Nem-id til nogen, lyder advarslen. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
85-årige Jytte Hansen oplevede en meget ubehagelig telefonsamtale i sidste uge, da en svindler forsøgte at franarre hendes Nem-id. Hun hoppede heldigvis ikke i fælden og vil gerne advare andre om at være opmærksomme på de listige tyve.
Annonce

Grindsted: På pas svindlere i telefonen.

Sådan lyder advarslen fra 85-årige Jytte Hansen fra Grindsted.

Hun blev i sidste uge ringet op af en "Jens Hansen" fra noget, han kaldte "Bankernes Sikkerhedstjeneste".

Han talte fin dansk, og han fortalte Jytte Hansen, at hendes konto var blevet hacket og nævnte et beløb, der angiveligt var forsvundet fra kontoen.

Allerede dér fattede Jytte Hansen mistanke for første gang. Beløbet var nemlig lavere, end det beløb hun havde på kontoen.

- Hvorfor havde de ikke taget mere?, husker jeg, at jeg tænkte, fortæller Jytte Hansen i dag.

Hvis man er blevet narret

Hvis man har været udsat for svindel, skal man med det samme kontakte sin bank og politiet

.

Har man først udleveret sit Nem-id eller andre koder frivilligt, står man juridisk dårlig.

Ifølge DR, der har interviewet Finans Danmark, bankernes interesseorganisation, kan man i sin aftale med banken have skrevet under på, at det er groft uagtsomt at udlevere sådanne oplysninger. Dermed har man ikke krav på at få beløbet refunderet. Men der er alligevel en række banker, der refunderer de stjålne beløb af egen vilje.

Annonce

Gik efter Nem-id

"Jens Hansen" ringede fra et hemmeligt nummer, og Jytte Hansen spurgte derfor efter hans telefonnummer. Det ville han dog ikke udlevere, og han fortsatte med at fortælle, at fire andre personer allerede var blevet hacket og havde mistet deres penge.

Han kunne dog få halvdelen af det hackede beløb tilbage på Jytte Hansens konto. Alt, han behøvede, var hendes Nem-id. Det pressede han på for at få flere gange, men hver gang afviste Jytte Hansen.

- Han blev ved med at presse på og sagde, at det skulle være hurtigt, fordi han kunne se, pengene var på vej til Polen. Men det er jo noget vrøvl. Det var så ulogisk, hvad han sagde. Mine unger har altid sagt, at jeg ikke må udlevere mit Nem-id, og det rumsterede også i baghovedet, fortæller Jytte Hansen.

Annonce

Intet var forsvundet

Hun afsluttede derfor samtalen med:

- Hvis du ved, hvor pengene er taget fra, ved du også, hvor de skal sættes tilbage.

Derefter lagde hun røret på.

Hun tjekkede sin konto med det samme, og der var alt i den skønneste orden. Hun ringede også til banken, som forsikrede hende om, at når hun ikke havde udleveret noget, kunne hun sove helt trygt.

- Man bliver noget forskrækket og overrasket, når sådan en ringer. Han talte så godt fra sig, at det ville være nemt at hoppe i med begge ben, beretter Jytte Hansen om oplevelsen.

Hun håber, at fokus på emnet kan være med til at forberede andre, så de også afviser svindlerne.

Annonce

Jævnlig anmeldelser

Hos Sydøstjyllands Politi er meldingen, at man desværre jævnligt får anmeldelser fra folk, der er blevet ringet op af en svindler.

- Det er bedrageri, og jeg vil anslå, at vi får 5-6 henvendelser om måneden i kredsen her. Jeg tror dog, at det sker oftere, hvor folk bare lægger røret på uden at anmelde det til os, siger Mikkel Ross, fungerende vicepolitiinspektør fra Patruljecenter Midt, der dækker Billund og Vejle kommuner.

- Vi der derfor ofte ude og sige, at man aldrig må udgive sit Nem-id. Banken har i forvejen dine oplysninger, så de vil aldrig spørge til dem over telefon. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt det er ens bank, der ringer, skal man ringe til sin faste bankrådgiver, tilføjer Mikkel Ross.

Ifølge Mikkel Ross sidder svindlerne stort set altid i udlandet, og de siger ofte, at de er fra Nets, Microsoft, Skat, ens bank eller lignende.

- Heldigvis er det meget sjældent, at folk mister penge. Det er måske 1-2 gange om året i kredsen, vil jeg tro, siger Mikkel Ross.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce