Annonce
Danmark

Syd- og Sønderjylland får tre nye sundhedsfællesskaber: Se hvor du hører til

På kortet ses placeringen af akutsygehusene og dermed de nye sundhedsfællesskaber. Farverne indikerer, hvilke kommuner der hører til hvilke sygehuse. Foto: Fra regeringens sundhedsudspil.

Med regeringens netop fremlagte sundhedsreform står det nu klart, hvor borgere i Syd- og Sønderjylland skal henvende sig, hvis de bliver syge eller skal behandles for kroniske sygdomme som eksempelvis KOL og diabetes.

Sundhedsfællesskaber: Borgerne i Syd- og Sønderjylland har med regeringens længe ventede sundhedsreform nu fået klarhed over, hvor de skal behandles, hvis de bliver syge eller lider af en kronisk sygdom.

Landsdelen får tre sundhedsfællesskaber i sammenhæng med akutsygehusene i henholdsvis Aabenraa, Esbjerg og Kolding. Sundhedsfællesskaberne skal hver især favne borgere i fire-fem kommuner.

Borgerne i kommunerne Esbjerg, Varde, Vejen, Billund og Fanø hører til sundhedsfællesskabet i Esbjerg.

Borgerne i kommunerne Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa hører til sundhedsfællesskabet i Aabenraa.

Borgerne i Kommunerne Kolding, Fredericia, Vejle og Middelfart hører til sundhedsfællesskabet i Kolding.

Ifølge regeringen skal sundhedsfællesskaberne bygge bro mellem sygehusene, kommunerne og de praktiserende læger og sikre, at borgerne kan få behandling tæt på deres hjem. Bestyrelserne skal bestå af repræsentanter fra områdets sygehuse, herunder psykiatrien, samt almen praksis og alle kommuner i området. Mere konkret kommer kommunernes borgmestre samt en udvalgsformand til at sidde i bestyrelsen.

Frit valg

Fordelingen af kommunerne i de forskellige sundhedsfællesskaber er faldet ud ganske som forventet, lyder det fra flere borgmestre i Syd- og Sønderjylland.

- Jeg er glad for, at man ikke har ændret på Haderslevs tilknytning til Sygehus Sønderjylland. Borgerne ville blive frustrerede, hvis man begyndte at lave det om, siger Haderslevs borgmester, H.P Geil (V).

Vejen Kommune er en grænsekommune, hvor borgerne har tilknytning til forskellige sygehuse. Derfor er det ifølge Vejens borgmester Egon Fræhr (V) vigtigt at sikre borgernes frie sygehusvalg, selvom Vejen nu på papiret tilhører sundhedsfælleskabet med base i Esbjerg.

- Den koordinering skal foregå regionalt, så der ikke opstår problemer, når borgere benytter sygehuse på tværs af fællesskaberne, siger han med henvisning til, at en såkaldt sundhedsforvaltning regionen får det overordnede ansvar for akutsygehusene i henholdsvis Esbjerg, Aabenraa og Kolding.

Han bakkes op af Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der er enig i, at borgernes frie valg er vigtigt.

- Jeg forventer ikke, at det bliver fuldstændig firkantet. Man skal kunne vælge det sygehus, man har bedst tilknytning til, og ellers er det ikke en god løsning. Det forpligter kommunerne til at tale med hinanden og laver aftaler på tværs, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Den ene gravede have - den anden ligger syg og har lånt krykker: Vandrekammerater tager ny udfordring næste år

Billund

S-politikere kæmper for syriske flygtninge: - Vi er rystede over, at man vælger at hjemsende mennesker på et utroligt tyndt grundlag

Alarm 112 For abonnenter

87-årig døde ved brand i ældrebolig: Der var hverken røgalarm eller sprinkler i lejligheden

Annonce