Annonce
Jelling

Sydhøjen er slidt: Humor skal nudge turister til at passe på Unesco-monument

Sydhøjen i Jelling er slidt flere steder. Her står Morten Teilmann-Jørgensen, musemschef på Kongernes Jelling, ved en trampesti, der er blevet bredere og dybere de seneste år. Foto: Anders Kynde
Nyt tiltag skal beskytte Sydhøjen i Jelling mod yderligere slidtage. Flere idéer er i spil, men selv de mindste initiativer kræver dispensation fra højere myndigheder.
Annonce

Jelling: "Denne trappe må kun benyttes af Kong Frederik den 7."

Sådan står der på et nyt skilt, der er sat op foran den korte trappe på Sydhøjen tættest på Mølvangvej.

Trappen stammer fra et besøg i 1857 af Kong Frederik den 7., men den går kun halvvejs op ad Sydhøjen. Herefter er der en trampesti resten af vejen op på toppen af højen. En trampesti, som er blevet bredere og dybere de seneste år.

Og det skal der nu gøres noget ved.

Er du Kong Frederik den 7., er du velkommen til at benytte trappen - ellers bedes du benytte den anden trappe ved Sydhøjen i Jelling. Foto: Anders Kynde

Men når der er tale om fredet kulturarv, som Sydhøjen og det øvrige monumentområde er, kan man ikke bare gøre, hvad man har lyst til for at lave beskyttelse og forbedring.

Derfor er der i første omgang opsat et humoristisk og informerende skilt, som skal lede turister hen til den anden trappe overfor kirken. Det man populært sagt kalder nudging, som tilskynder folk til en bestemt adfærd, men uden at fratage dem det frie valg.

- Det er lidt af et eksperiment. I stedet for at skrive adgang forbudt eller sætte hegn op, håber vi, at vi med lidt humor kan få folk til at vælge den anden trappe, så vi undgår, at trampestien bliver endnu værre, forklarer Morten Teilmann-Jørgensen, museumschef på Kongernes Jelling.

Annonce

Slidt af turister og regn

Men det er ikke kun på trampestien, at der er et problem. Også ovenpå Sydhøjen er der tydelige tegn på slidtage. Særligt på et areal lige efter den anbefalede trappe.

Ifølge Kirsten Thøgersen, der er Unesco Site Manager i Jelling, er det slidte stykke samme sted, hvor man lavede et udsnit under udgravningen i 1941.

- Men det er først de senere år, at det er blevet mere og mere slidt. Det skyldes en kombination af flere turister og mere regn, siger Kirsten Thøgersen.

Selv hvis man vil plante græs på det nedslidte stykke, kræver det en dispensation fra Slots- og Kulturstyrelsen, fortæller Morten Teilmann-Jørgensen, musemschef på Kongernes Jelling, og Unesco Site Manger Kirsten Thøgersen. Foto: Anders Kynde

Ud over at placere det førnævnte skilt foran en af trapperne, har hun og Morten Teilmann-Jørgensen andre løsninger i spil.

- Vi håber, at det kan lade sig gøre at fylde hullerne med jord og plante nyt græs. Måske er det også muligt at placere en sten foran det nedslidte område, så folk kan gå udenom. Men det kræver, at vi får en dispensation fra Slots- og Kulturstyrelsen, forklarer Kirsten Thøgersen.

Annonce

Vil ikke spærre af

Uanset hvad der kan lade sig gøre, understreger Kirsten Thøgersen og Morten Teilmann-Jørgensen, at foranstaltningerne skal betragtes som om, at der er adgang forbudt på Sydhøjen.

- Vi vil for alt i verden undgå at spærre højen af. Det vil tage charmen af oplevelsen, for der er også noget fantastisk ved at stå oppe på højen og se, hvor stor den i virkeligheden er, siger  Morten Teilmann-Jørgensen.

- Men det er klart, at vi er nødt til at passe på vores verdensarv. Hvis det fortsætter som nu, bliver det endnu værre, og så kan vi risikere, at der bliver lukket af for adgangen til højene, tilføjer han.

Slid på højene

Der er flere grunde til slid på højene i Jelling. En tidligere rapport fra en besigtigelse af de to høje peger på to grunde: Den første er for få eller for smalle trapper. Den anden er terrænet ved fod og top af trapperne.

Ovenfor trappen og omkring flagstangen er der lavninger, hvor der samler sig regnvand, som er med til at gøre sliddet værre.

Dertil bærer den stigende mængde af turister også en del af årsagen. Til gengæld har rapporten vurderet, at børn, der kælker og ruller ned ad højsiderne, ikke giver skader på højene.

Det er ikke forbudt at gå på denne sti, men håbet er, at turister, skolebørn og andre gæster i større stil vil benytte trappen overfor kirken til at komme op og ned ad Sydhøjen. Foto: Anders Kynde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sovende bilist anholdt

Vejle

Vejlensere: Prisen på elbiler skal ned

Annonce