Annonce
Debat

Sydjylland skal have en central plads på innovations-landkortet

Annonce

Lige nu er spillet i gang om placeringen af de tolv klyngeorganisationer, der fremover skal drive innovations- og udviklingsprojekter indenfor tolv forskellige erhvervssektorer. Bolden ligger hos forsknings- og udviklingsministeren samt erhvervsministeren. Desværre ser det ikke umiddelbart ud til, at nogen af klyngeorganisationerne får hjemsted i det sydjyske. Hvis det står ved magt, vil det være fortsættelsen af en negativ spiral, der centrerer erhvervsudviklingsindsatserne omkring de fire store universitetsbyer og skubber Sydjylland i retning af at være et forsknings- og udviklingsmæssigt udkantsområde på erhvervsfronten. Det vil vi advare kraftigt imod.

For Sydjylland har potentiale til det modsatte. I og på tværs af de sydjyske kommuner findes der koncentrationer af virksomheder, der er i front indenfor deres felter: Eksempelvis energi- og klimateknologi, land- og søtransport, fødevarefremstilling og design.

Erhvervsministeren og forsknings- og uddannelsesministeren var ellers på rette vej, da de i starten af juni meldte ud, at klyngerne skulle spredes mere over hele landet. Det skete på baggrund af, at hovedparten af de daværende kandidater havde rod i hovedstadsområdet. I mellemtiden har der været bevægelser i gang for at få flyttet et par af klyngeorganisationerne til Nordjylland. Mens Sydjylland foreløbigt ikke er blevet tilgodeset.

Det er velkendt, at Sydjylland er underrepræsenteret med hensyn til akademiske forskningsmiljøer i forhold til regionens befolkningsmæssige størrelse. Men i stedet for at konsolidere dette billede ved at lægge de kommende klyngeorganisationer i nærheden af de eksisterende akademiske forskningsmiljøer, kunne man passende benytte lejligheden til at udfordre og forandre billedet.

To dynamiske klyngeorganisationer indenfor for eksempel energiteknologi og land- og søtransport kunne fungere som lokomotiver og trække noget af forskningen og uddannelserne indenfor disse områder til vores region på sigt – endda med en praksisnær tilgang, funderet i de stærke virksomhedsmiljøer, som Sydjylland har indenfor disse sektorer. Det er også bedre at lade virksomhedernes praktiske erfaringer være udgangspunktet for forskning i de akademiske miljøer end omvendt.

Der er op imod 40.000 virksomheder i de 13 sydjyske kommuner til sammen. Det vigtigste udgangspunkt for at placere klyngerne er i vores optik, at der findes en kritisk masse af højproduktive og innovative virksomheder, som kan inddrages og danne konkret afsæt for klyngernes projektaktiviteter. Det er på denne baggrund, at vi vil betragte det som en stor fejltagelse at forbigå den sydjyske region, når klyngernes placering i den kommende tid skal afgøres.

Sydjyllands placering på innovations-landkortet skal styrkes yderligere – ikke det modsatte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Arbejde længe, men i eget tempo

Vejle

Fra himmel til helvede i Nørreskoven: Pølse-grillen stod kold og forladt

Annonce