Annonce
Vejle

Sygdom omgærdet af forvirring og masser af fordomme: Nu åbner Vejle Sygehus afsnit for funktionelle lidelser

I Region Syddanmark skal de hårdest ramte henvises til Center for Funktionelle Lidelser på Odense Universitetshospital. Vejle Sygehus kan modtage de middel- til letramte på afsnittet. Arkivfoto: Mette Mørk
De har det rigtig skidt, men lægerne ved ikke for alvor, hvad de skal stille op med patienterne. Det vil et nyt afsnit for funktionelle lidelser på Vejle Sygehus forsøge at ændre på.

Vejle: Vejle Sygehus har åbnet et nyt afsnit for patienter med såkaldte funktionelle lidelser.

De er trætte og svimle, har hovedpine, forstoppelse, diarré og smerter i det meste af kroppen.

De har gennemgået mange undersøgelser og været igennem lange forløb, men gang på gang fået at vide, at alt ser ud, som det skal. Ingen blodprøver, skanninger eller røntgenbilleder kan forklare, hvorfor de lider.

Nogle har måske fået diagnoser som "kroniske komplekse smerter", "irritabel tyktarm" eller "funktionel lidelse", men de har ikke fået en ordentlig forklaring eller en behandling, som har hjulpet dem.

Patienterne er plagede, nogle kan ikke arbejde, og der findes ikke mange sundhedstilbud til dem. Det vil det give sygehusafsnit ifølge et nyhedsbrev ændre på.

Der har tidligere været en del forvirring og også mange fordomme om patienter med funktionelle lidelser, så de er ofte blevet mødt med holdningen: Kan det passe, at man kan være så syg, når alle undersøgelser er normale? Er det ikke noget, du bilder dig ind?

Lene Toscano, overlæge på Vejle Sygehus

Kan det passe?

I spidsen står overlæge Lene Toscano.

- Der har tidligere været en del forvirring og også mange fordomme om patienter med funktionelle lidelser, så de er ofte blevet mødt med holdningen: Kan det passe, at man kan være så syg, når alle undersøgelser er normale? Er det ikke noget, du bilder dig ind? Men de senere års forskning viser, at disse patienter faktisk er karakteristiske med typiske symptomer, udtaler hun.

Samtidig viser forskningen, at der er metoder til at behandle patienter med funktionelle lidelser.

I Region Syddanmark skal de hårdest ramte henvises til Center for Funktionelle Lidelser på Odense Universitetshospital. Vejle Sygehus kan modtage de middel- til letramte på afsnittet.

Overlæge Lene Toscano modtager patienter, som er henvist fra andre afdelinger på sygehuset og de praktiserende læger. Desuden underviser hun og yder telefonisk rådgivning af fagpersoner.

Annonce

Bro til kommunen

Henviste patienter bliver tilbudt en forsamtale, hvor de får gennemgået deres liv- og sygdomsforløb med henblik på et behandlingsforløb.

Behandlingen er individuel og består primært af samtaler, som kan suppleres med fysioterapi. På sigt er målet, at der bliver mulighed for at ansætte flere fagpersoner og tilbyde flere forskellige behandlingsformer.

- Vi har lige fået penge til at gennemføre en undersøgelse af et struktureret forløb med fem samtaler og fem behandlinger ved en fysioterapeut. Desuden har både vi og Vejle Kommune et stort ønske om at få etableret et tæt samarbejde mellem Afsnit for Funktionelle Lidelser, de praktiserende læger, jobcentret og sundhedscentret, siger Lene Toscano.

- Mange patienter oplever, at de bliver tabt i den afstand, der er imellem de forskellige sektorer, og håbet er, at patienterne vil opleve at få en mere kvalificeret hjælp, hvis vi sørger for at bygge nogle gode broer og gøre afstandene meget mindre, fortæller overlæge Lene Toscano i nyhedsbrevet.

Du er syg - men det kan ikke måles

  • Funktionelle lidelser er samlebetegnelsen for en række lidelser, der alle er kendetegnet ved, at personen har et eller flere fysiske symptomer, som påvirker funktionsevne og livskvalitet, og som ofte har et karakteristisk mønster.
  • Et fælles kendetegn for funktionelle lidelser er, at de ikke kan påvises ved blodprøver, røntgenundersøgelser eller andre medicinske tests.
  • Funktionelle lidelser kan komme til udtryk på forskellige måder og i forskellig sværhedsgrad. De sværeste tilfælde, som rammer cirka en-to procent af befolkningen, kan være invaliderende.
  • Sundhedsstyrelsen arbejder for at forbedre sundhedsvæsenets tilbud til patienter med funktionelle lidelser og har blandt andet udgivet anbefalinger til udredning, behandling, rehabilitering og afstigmatisering af denne patientgruppe.

Kilde: Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Peanutbutter-banana-sandwich og portugisiske grillspyd: Det har der været serveret på Vejlegården siden fagkonflikten

Erhverv

Forsker om Vejlegården: Politikerne var med til at forlænge konflikten ved at at blande sig. Den kunne hurtigt være blevet afgjort i arbejdsretten

Erhverv

De seks vigtigste ting, du skal læse, for at forstå konflikten på restaurant Vejlegården

Vejle For abonnenter

Stadsarkitekten afviser kritikken af vandkunsten ved Vejle Rådhus: 'Det fungerer både til hverdag og fest'

Annonce