Annonce
Vejle

Sygehuse får sprit og åndedrætsværn fra uventet kant: - Det ligger i en konservators DNA at hjælpe

Konservator Clara Bratt Lauridsen tæller ubrudte æsker med handsker. Billedet er taget af kollega og konservator Maja Dissing Sandahl. De arbejder begge på Konserveringscenter Vejle.
Konservatorer beskytter sig med masker, briller, sprit, handsker og åndrætsværn, når de redder arkæologiske fund, kirker og malerier fra at gå til. Midt i coronakrisen donerer Konserveringscenter Vejle det hele til de kriseramte sygehuse.

Vejle: De seneste dage og uger har sygehuse over hele landet råbt vagt i gevær.

Coronavirussen er over os og kan i den kommende tid ramme os hårdt. Samtidig mangler læger og sygeplejersker værnemidler for at beskytte sig selv mod smitte og for ikke at smitte deres patienter.

Og nu kommer hjælpen fra en for de fleste ikke oplagt kant. Museumsbranchen er netop ved at gå deres lagre igennem. I Vejle gælder det for Konserveringscenter Vejle, hvis medarbejdere til dagligt redder arkæologiske fund, kirker og malerier fra at gå til.

- I vores arbejde som konservatorer arbejder vi med en lang række værnemidler, som vi med glæde donerer til sygehusenes kamp mod sygdommen. Vi ved, at de hårdt har brug for dem, siger direktør Lise Ræder Knudsen.

Annonce
Er et arkiv kollapset i Köln eller nationalmuseet i Brasilien brændt, så tilbyder konservatorer fra hele verden at hjælpe. For det er vores arbejde. Det ligger i en konservators DNA at hjælpe i sådanne situationer.

Lise Ræder Knudsen, direktør for Konserveringscenter Vejle

Fra tanke til handling

Da medierne pludselig flød over med historier om manglen på blandt andet mundbind og visirer, var der ikke langt fra idé til handling for Lise Ræder Knudsen.

Konserveringscenter Vejle skulle selvfølgelig hjælpe. Samtidig blev huset kontaktet af en tidligere medarbejder, konservator Camilla Jul Bastholm, der havde tænkt samme tanke.

Hun havde forinden været i dialog med Lægemiddelstyrelsen, som meldte positivt tilbage og siden iværksatte indsatsen Danmark hjælper Danmark, hvor organisationer, myndigheder, institutioner og private virksomheder kan donere specifikke værnemidler.

Myndighederne har nu bedt Camilla Jul Bastholm og Nordisk Konservatorforbund om at skaffe et overblik over, hvad museums- og konserveringsbranchen kan indsamle.

Det arbejde er i skrivende stund i fuld gang på Maribovej tæt på Danmarks Transport Center i Vejle Nord. Alt skal ifølge direktøren være i ubrudt emballage, fordi det skal være sterilt.

Skimmel og forbudt maling

Ifølge direktør Lise Ræder Knudsen er det helt oplagt, at de som konservatorer hjælper til i krisesituationen. Det er de vant til.

- Er et arkiv kollapset i Köln eller nationalmuseet i Brasilien brændt, så tilbyder konservatorer fra hele verden at hjælpe. For det er vores arbejde. Det ligger i en konservators DNA at hjælpe i sådanne situationer, forklarer hun.

Helt konkret kan centret donere en endnu ukendt mængde af masker, briller, sprit, handsker og åndedrætsværn, hvilket altsammen er udstyr, de ansatte bruger for at beskytte dem selv i deres arbejde.

- Vi arbejder ofte med blandt andet acetone og andre hårde opløsningsmidler. Vi sidder også engang imellem med skimmelbefængte effekter og maling, der i dag er forbudt. Derfor passer vi godt på os selv, siger Lise Ræder Knudsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce