Annonce
Debat

Sygeplejerskerne strejker mod en blind makker

Læserbrev: Siden sygeplejerskerne gik i strejke, har vi ikke hørt meget til deres modpart: Danske Regioner.

Tilsyneladende foretrækker Danske Regioner og deres forhandlingsleder Anders Kühnau, der jo også er formand i Region Midtjylland, at afvente, at være tavse og at være passive. Mistanken er åbenlys: De venter på et regeringsindgreb. Og hvis man bliver ved med at være passive, ender det nok også sådan.

Reelt er det at undergrave den berømte Danske Model og den frie forhandlingsret, der jo netop forudsætter, at parterne selv forhandler sig frem til en løsning.

Annonce

Sygeplejerskerne har årtiers lønefterslæb i forhold til grupper med en tilsvarende uddannelsesbaggrund. Dertil kommer, at de har været presset af effektiviseringer, besparelser og et stadig ringere arbejdsmiljø.

Corona-krisen understregede det. Presset voksede, og både sygeplejersker og andre faggrupper leverede uden at klage en helt ekstraordinær indsats. At de nu også gerne vil have den indsats påskønnet er forståeligt.

Sygeplejerskerne er ikke det eneste fag, der er præget af lønefterslæb. Det gælder flere kvindefag. Tjenestemandsreformen i 1969 knæsatte lønforskelle mellem mande- og kvindefag, og virkningerne af den ses stadig. Ud over sygeplejersker gælder det blandt andre pædagoger, SOSU-assistenter og mange andre – ikke mindst mange ufaglærte. Derfor må der også gøres op med den forældede tjenestemandsreform fra 1969. Det kræver politisk handling og har ikke direkte med strejken at gøre.


Uanset hvordan sygeplejerske-konflikten i øvrigt ender, har sygeplejerskerne været med til at vise vejen i kampen mod urimelige lønforskelle

Thue Gram-Schwensen, kandidat SF


Men uanset hvordan sygeplejerske-konflikten i øvrigt ender, har sygeplejerskerne været med til at vise vejen i kampen mod urimelige lønforskelle.

Konflikten viser så også, at regionerne bør have større økonomiske muligheder frem for en økonomi, der er helt dikteret af den til enhver tid siddende regering. Hvis det alligevel kommer til en forhandlet løsning, må regionerne derfor i første omgang sandsynligvis bede om at få lov til at bruge flere penge til løn til sygeplejerskerne. Det bør dog ikke hindre Danske Regioner i at forsøge at leve op til det ansvar, der følger med, når man er arbejdsgiver.

Et af problemerne for sygeplejerskerne er, at det er en meget stor personalegruppe. Faktisk den største på sygehusene. Den største faggruppe, de har et beviseligt lønefterslæb og reelt en begrænset strejkeret. Det gør deres kamp vanskeligere. Men ikke mindre rimelig.

Annonce
Vejle For abonnenter

Da Else Marie skiftede navn, begyndte folk at møde hende på en anden måde: - Det er en anden type fyre, der skriver til mig

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Lå stønnende på en båre i retten: 48-årig københavner dømt for forsøg på at dræbe vejlenser med kniv og kogende vand

Vejle For abonnenter

Læs de nedslående svar på Jans henvendelse til Vejdirektoratet: 'Der er ét ord for det, og det er borgerfjendsk'

Vejle

Flere - især kvinder - brugte coronaår til at skifte navn: Så mange vejlensere fik nyt fornavn i 2020

Vejle Boldklub For abonnenter

Vanvittig rækker ikke efter vanviddet i Vanløse; VB scorede tre mål i tillægstiden og vandt 4-3

Navne

Hestepigen skifter gear: Louisiana fra Vejle går efter sæde i McLaren-racer med 452 hestekræfter under hjelmen

Billund For abonnenter

Sosu-elever hos bedemanden: Døde slipper en vind, når man flytter dem - og det er helt naturligt

Debat

Den enlige mor skal ikke stå alene i kampen mod data-monsteret

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

42-årig død på hospitalet efter arbejdsulykke: Fik hovedet i klemme

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Vejle

En succes for 54 Vejle-butikker: Vejlenserne har købt 76.000 lykkeposer i år

Vejle For abonnenter

Se videoen: Den store maskine bider i godsbanegården - derfor pilles bygningen ned fra den fjerne ende

Erhverv

'Mille' er tilbage, efter stress og angst tvang hende til at smide saksen: - Til sidst kunne jeg ikke engang gå ned og handle

Annonce