Annonce
Kultur

Syltet makrel og rådyrkølle fra Vorbasse: Fjordenhus' gastronomi lander de første seks stjerner

Køkkenchef Daniel McBurnie og hans team på Restaurant Lyst i Fjordenhus har haft besøg af den første madanmelder, og Jyllands-Postens Niels Lillelund er imponeret over køkkenchefens tilgang til gastronomien i Fjordenhus. Foto: Mette Mørk
Jyllands-Posten kalder Restaurant Lyst "en ny stjerne på madhimmelen" og roser køkkenchef Daniel McBurnie for at have en klar idé i gastronomien.

Vejle: Ambitionen er til en Michelin-stjerne hos teamet bag Restaurant Lyst, der åbnede i Fjordenhus for knap en måned siden.

Det har køkkenchef Daniel McBurnie ikke lagt skjul på. Og da Vejle Amts Folkeblad besøgte restauranten en uge efter åbningen, havde responsen fra gæsterne, ifølge køkkenchefen, været yderst positiv.

Men en ting er gæster, noget andet er de professionelle madskribenter, som skal fælde dom over gastronomien bag de murede facader i Olafur Eliassons bygning.

Med en menupris på 2300 kroner er Lyst blandt de dyreste restauranter i landet, og det kræver mere end blot gennemsnitlige bedømmelser at trække kunder til fra ind- og udland.

Nu har den første landsdækkende avis lagt vejen forbi Vejle Havn og Lyst, hvor Daniel McBurnie og restaurantchef Rasmus Marquart lander en topanmeldelse.

Det tjener ham til ære at bevare fokus midt i alt det himmelstræbende hurlumhej og moderne arkitektur, hatten af for det, og hurra for endnu en toprestaurant i Danmark.

Niels Lillelund i sin anmeldelse i søndagsudgaven af Jyllands-Posten

Bevæget af arkitekturen

Jyllands-Postens vin- og restaurantanmelder Niels Lillelund har været på besøg på førstesalen af Fjordenhus.

I søndagsavisen drysser han seks ud af seks mulige stjerner ud over den helhedsoplevelse, som han fik i bygningen, han kalder en moderne katedral.

- Jeg må indrømme, at det er længe siden, jeg er blevet så bevæget af moderne arkitektur, skriver Niels Lillelund.

Annonce

En fest for bæredygtighed

Anmelderen var dog først og fremmest kommet for at bedømme de 20 serveringer, man som gæst får på Lyst, og Niels Lillelund kalder det en menu med mange højdepunkter og med første servering, en gratineret østers, som svageste indslag.

"Men derefter var det en fest. En lokal fest, og en fest for bæredygtigheden i at bruge hele råvaren," skriver Niels Lillelund.

Restaurant Lyst har holdt madkortene helt tæt til kroppen, og selv på åbningsdagen blev den inviterede presse blot budt på et glas boble- og kildevand.

Men Niels Lillelund smager sig vej gennem blandt andet en søstjerneformet tærte på selleri med stykker af vildtfanget røget ål, en saltindbagt rødbede med dip på brunet smør, syltet makrel, stykker af rådyrkølle fra Vorbasse og lardo og ryg fra fritgående duroc-grise fra Vejle.

Annonce

Er ren i tanken

Forklaringen på de seks stjerner begrunder anmelderen især med køkkenchefens tilgang til gastronomien på Lyst: "Der er en meget klar idé i næsten alle Daniel McBurnies retter, hedonisme i tanken, præcision i udførelsen, aldrig overgjort og lag på lag, aldrig ideologisk styrede; hans gastronomi er ren i tanken og for så vidt enkel, og det tjener ham til ære at bevare fokus midt i alt det himmelstræbende hurlumhej og moderne arkitektur, hatten af for det, og hurra for endnu en toprestaurant i Danmark. Lyst og Fjordenhus er bestemt en rejse værd."

Om de udenlandske anmeldere også finder det en rejse værd, vil de kommende måneder vise.

Imens venter Lyst og resten af den gastronomiske elite i Danmark på næste Guide Michelin-udgivelse, hvor Vejle i dag er repræsenteret med Restaurant MeMu.

Guidens 2020-udgave bliver offentliggjort 17. februar i norske Trondheim. Om Lyst når at få besøg af de franske inspektører inden den tid, er dog usikkert, men nu er de første anmelder-stjerner i hus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Annonce