Annonce
Indland

Syrer idømmes 12 års fængsel for terrorplan med tændstikker

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Med lange knive og mere end 17.000 tændstikker ville en 32-årig syrisk mand angribe tilfældige i København.

En syrisk mand er blevet idømt 12 års fængsel samt udvisning af Danmark for bestandigt for terrorplaner i København. Dommen er afsagt mandag af et nævningeting i Københavns Byret.

Med en eller flere hjemmelavede bomber og lange knive var det hans hensigt at dræbe og lemlæste tilfældige mennesker i København i november 2016, har retten slået fast.

Syriske Moyed Al Zoebi har nægtet sig skyldig. Men anklagemyndigheden har undervejs i sagen præsenteret tilstrækkeligt med beviser.

Bomben skulle fremstilles af blandt andet mere end 17.000 tændstikker, som en anden syrisk asylansøger kom rejsende fra Tyskland med i sin rygsæk.

Under sagen er det dokumenteret, at Al Zoebi har et stærkt ekstremistisk sindelag, har specialanklager Sonja Hedegaard hæftet sig ved.

Ofte talte og skrev han om jihad. En måneds tid før turen til København afslørede han sine tanker i en chat med sin mor:

"Jeg vil dræbe hele verden, indtil Gud bliver tilbedt 100 procent", skrev han.

I den flygtningelejr, som han boede i i Sverige, var flere andre syrere trætte af, at han ustandseligt talte om Islamisk Stat, er det kommet frem i retten.

Straffen stemmer med domme i tilsvarende sager om forsøg på terror.

- Der er tale om den alvorligste form for terrorisme med manddrab og bombesprængning, siger rettens formand ved domsafsigelsen.

En enkelt af nævningerne stemte for en straf på fængsel i 10 år. Men det store flertal havde en anden holdning til længden af straffen.

Den dømte har på stedet anket til Østre Landsret.

Angrebet i København blev aldrig gennemført, og ingen kom noget til. Manden med rygsækken blev nemlig stoppet i Rødbyhavn 19. november 2016 og sendt tilbage til Puttgarden, da han ikke havde noget pas.

Samme dag fortsatte den intetanende Al Zoebi turen fra Sverige til København, hvor han opholdt sig i flere timer, før han tog toget tilbage over Øresund.

Moyed Al Zoebi blev anholdt næsten et år senere i efteråret 2017, da han forsøgte at flyve fra lufthavnen i Kastrup med et falsk pas.

Siden blev de to personer koblet til hinanden, og nogle måneder efter anholdelsen blev Al Zoebi sigtet for terrorforsøg. Dansk politi besluttede at indlede en efterforskning, da den svenske anklagemyndighed havde givet op, er det kommet frem.

Partneren i Tyskland blev idømt seks et halvt års fængsel ved en tysk domstol i 2017. Hans forklaringer under et forhør i Tyskland har haft afgørende betydning i sagen mod den 32-årige syrer.

En endnu uidentificeret tredje gerningsmand skal have arrangeret kontakten mellem de to.

En arabisk tolk sidder ved Al Zoebis side under mandagens retsmøde. En hel del af de ord, som anklageren siger, da hun blandt andet gennemgår tidligere domme, bliver imidlertid ikke løbende oversat.

Tolken er fra firmaet Easy Translate. Han forklarer bagefter til Ritzau, at han mener at have oversat essensen af det, som er blevet sagt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Ny vej er afgørende for Kvickly

Give

7-Eleven går med mod madspild

Annonce