Annonce
Kultur

Tårnhøj markering: Vejles største 4. maj-lys tændes igen

Sådan så det ud, da Højentårnet var tændt 4. maj 2020 i anledning af 75-året for befrielsen. Det bliver tændt på 4. maj-aftenen igen i år. Arkivfoto: Mette Mørk
Især tidligere var det en tradition med levende lys i vinduerne 4. maj som minde om befrielsen i 1945. I 2020 kom en ny version: Højentårnet blev tændt på 4. maj-aftenen. Det gentages tirsdag aften.

Gl. Højen: Så du Vejle-egnens største 4. maj-lys sidste år? Ellers er chancen der igen i år. Tirsdag aften bliver det tidligere radiokædetårn i Højen tændt igen på 4. maj-aftenen.

- Måske var der nogle, der gik glip af det sidste år. Jeg ved, at flere familier har inviteret deres børn hjem til Højen 4. maj for at se tårnet og således få en aften ud af det, og det vil de gerne fortsætte med. Anders Kristensen, der igen i år tænder lysene, skriver i øvrigt til mig, at så længe pærerne virker, så kommer der lys i tårnet 4. maj, så det må vel blive til en fast tradition. Skulle pærerne så holde op med at lyse, så må vi jo samle ind, så der kan blive købt nogle nye, fortæller Linda Kjerkegaard.

Garderhøjt tårn

  • Højentårnet er taget i brug i 1963 og hører med 136 meter tårn til blandt de garderhøje. Det har tilmed en mast på 15 meters højde på toppen. Der er 29 etager.
  • Det står mellem to punkter, der er 105 og 108 meter over havet ifølge Kort- og Matrikelstyrelsens kort.
  • Nogle af tårnene har to eller tre balkoner, man kan gå ud på. I Højen er der kun én. Den anden er taget på kuplen, som Højentårnet er ene om at have.
  • Kuplen består af tre etager, der har en større diameter end resten af tårnet. Her er der blandt andet indrettet kontorer og kantine.

Hun var en afgørende drivkraft bag det nye tiltag sidste år, hvor hun sad i Italien og trak i trådene. Nu bor hun i Tofthøj og kan dermed se det hele i virkeligheden i år.

Annonce

Hun regner med at tage til Gammel Højen tirsdag aften, men faktisk kan hun også nyde synet af tårnet - med og uden lys - fra sin nye hjemegn. Højentårnet kan nemlig ses fra bakken ved Gadbjerg Østergård, lige før man når toppen af Sejersmosevej på vej fra Gadbjerg til Jelling.

Det er i fugleflugt en afstand på 15 kilometer, så det kræver naturligvis, at det er nogenlunde klart vejr.


Jeg ved, at flere familier har inviteret deres børn hjem til Højen 4. maj for at se tårnet og således få en aften ud af det, og det vil de gerne fortsætte med.

Linda Kjerkegaard, ideens ophavskvinde


Radiokædetårnet i Gammel Højen er bygget i 1963. Det er 136 meter højt plus 15 meter antenne på toppen. Arkivfoto: Leif Baun

Højentårnet - og dets seks søstre i resten af landet - blev bygget som et ekstra kommunikationssystem, der både kan sprede radio og tv samt overføre telefonsamtaler. De blev opført fra midt i 1950'erne og står i dag som markante levn fra den kolde krigs tid.

Derfor er det ekstra symbolsk passende, at lysene på tårnets 29. etager tændes i anledning af befrielsesaftenen.

4. maj-traditionen begyndte i 1945 og var blandt andet en reaktion imod, at der under hele de fem års besættelse var krav om mørklægning, så der ikke slap lys ud fra husene, som eventuelt kunne bruges af allierede fly som styrepunkter.

Annonce
Egtved For abonnenter

Uroen breder sig på Firehøjeskolen: 'Den er også gal hos os, og det er faktisk bekymrende'

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Carsten fik et chok, da han så en mand på løbehjul midt på Vejlefjordbroen: 'Bilisterne dyttede, men det ragede ham en skid. Han gav dem bare fingeren'

Erhverv For abonnenter

Camillas spisested skal rives ned: Nu åbner kokken fra Skibet restaurant et sted fyldt med huller

Vejle

Direktøren tager en chance: Løkke får DGI Huset til rabatpris, når hans nye parti skal stiftes

Jelling

Corona har for alvor gjort sit indtog på skolerne: - Vi har været nede på fem elever i en klasse

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

Erhverv For abonnenter

Politikerne er enige: Derfor skal cykelhandleren ikke rive sin tilbygning ned - selvom den er ulovlig

Kultur

Syng for sindet på Artium

Børkop For abonnenter

Nynne og Noor har udsigt til mange nye kammerater: Lille skole forventer at blive dobbelt så stor

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Alarm 112

Bilist stak af: Have i Bredballe raseret af bil

Kultur For abonnenter

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Billund

Viceborgmester sygemeldt - holder pause fra det politiske arbejde

Annonce