Annonce
Hedensted

Tørring-borgere: Hvorfor må vi ikke blive genoptrænet her i byen?

Inga Andreasen er træt af, at hun skal køre til Løsning for at blive genoptrænet, når der nu er fysioterapeuter i Tørring. Foto: Michael Svenningsen

I andre kommuner kan borgere, der skal genoptrænes efter et sygehusophold, selv bestemme, hvor træningen skal foregå. I Hedensted Kommune skal det ske i Løsning, og det er to borgere i Tørring utilfredse med.

Tørring: De seneste uger er 84-årige Inga Andreasen blevet kørt af sin 90-årige mand fra Tørring til Løsning en gang om ugen.

Hun skal nemlig til genoptræning i Huset i Løsning, efter hun tilbage i november faldt og slog sin albue. Det viste sig efterfølgende, at der var slået et stykke af knoglen, men fordi Inga Andreasen først kontaktede sygehuset i januar, var en operation for sent. I stedet fik hun et genoptræningsprogram på Vejle Sygehus, og den genoptræning foregår på det kommunale genoptræningscenter i Løsning.

- Jeg kan ikke forstå, at vi skal køre til Løsning, når vi nu har fysioterapeuter her i Tørring. Det ville være meget lettere for mig, siger Inga Andreasen med henvisning til, at der er hele to fysioterapeuter i byen.

Inga Andreasen har ikke længere kørekort, så det er hendes mand, der må køre hende. Foto: Michael Svenningsen

Ønsker frit valg

Hun er blev tildelt 10 gange med genoptræning og er meget tilfreds med behandlingen i Løsning, men hun sætter spørgsmålstegn ved det rimelige i, at hun skal køre til en anden by.

Havde Inga Andreasen boet i eksempelvis Mariagerfjord Kommune, havde hun haft en anden mulighed. Her har man en såkaldt fritvalgsordning. Den betyder, at har man en genoptræningsplan fra sygehuset i hånden, kan man vælge mellem et kommunalt genoptræningscenter eller en privat fysioterapeut. I Mariagerfjord Kommune har de private klinikker skulle matche kommunens pris for genoptræning, men det har de også gjort. En lignende ordning har man i Favrskov Kommune.

- Jeg vil langt hellere genoptrænes i Tørring. Det er besværligt at køre til Løsning for en halv time, og min mand skal jo sidde og vente imens, fortæller Inga Andreasen, der er kommet i kontakt med avisen, fordi hun blev opmærksom på fritvalgsordninger i andre kommuner.

Samme holdning har Johannes Nielsen, der også bor i Tørring. Han har selv tidligere modtaget genoptræning efter en knæoperation i Tørring før kommunesammenlægningen. Hans kone Birthe Sørensen er også netop blevet genoptrænet efter et sygehusophold. Hun skulle have været til Løsning, men fik på grund af gangbesvær lov til at blive genoptrænet på Nederbylund i Tørring, hvor der er et mindre lokale, men ikke de samme faciliteter.

- Hvis man ikke har en bil, er der kun flextur til at komme frem og tilbage, og det giver en masse ventetid. Jeg tror, at nogle ældre ikke kommer til genoptræning, fordi der er for langt til Løsning, siger Johannes Nielsen.

Formanden for udvalget for social omsorg, Allan Petersen (DF), fortæller, at kommunen ikke er bekendt med ønsker om genoptræning andre steder end i Løsning.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce