Annonce
Hedensted

Tag på cykeltur langs Juelsmindebanen

Man kan stadig finde spor af Juelsmindebanen. Her er det den gamle jernbanebro ved Bråskov. Arkivfoto: Morten Pape
På otte cykelruter kan du få hele historien om Juelsmindebanen og mere til.
Annonce

Juelsminde: Nu kan du opleve den hedengangne Juelsmindebane på cykel.

Jens Kjær fra Glud Museum har sammen med sin hjælperytter, Niels Kolind, cyklet småvejene tynde mellem Horsens og Juelsminde. De har været på jagt efter sporene af Juelsmindebanen, og det er der kommet otte historiske cykelruter ud af.

De otte etaper følger Juelsmindebanens forløb så tæt som muligt og slår også et sving ud i landskabet omkring banen til steder med gode historier. På den måde er etaperne rundture på ca. otte til 17 km.

For hver etape er der udarbejdet et ark med kort og rutebeskrivelse. Der er jernbanehistorier, sjove anekdoter og historier om stederne man møder undervejs. Der gøres nøje rede for banens forløb, så man kan følge de spor, der stadig findes efter banen.

Annonce

På sporet

Enkelte steder ligger der stadig små rester af banestrækningen, bl.a. i Dallerup Skov, nord for Stenderup og ved Brå kan man se den flotte jernbanebro, bygget af tilhugget granit.

De to ryttere har fået hjælp af lokalarkiverne, der alle ligger inde med billeder og masser af viden om banens betydning for deres område, siger Jens Kjær. Flere af byerne langs banen, Juelsminde, Barrit Station, Gramrode, Hornsyld, Bråskov og Stenderup, er stationsbyer, er opstået på grund af banen og har på den måde en fælles historie.

Banen blev anlagt i 1884 og togene kørte til 1957, hvor de hurtigere og mere fleksible biler havde overtaget transporten af personer og gods.

Kort med rutebeskrivelser kan hentes på hjemmesiden kenddinlandsby.dk under Bakkedalsture.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Politikerne har været til terminsprøve: Læs, hvad de siger til karaktererne

Sydjylland For abonnenter

Nu stiger bogormen fra Løgumkloster til tops i Venstre: Her er Stephanie Loses vej til næstformandsposten

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Annonce