Annonce
Vejle

Takeaway redder dagen for Vejles spisesteder

Michael Bøgild hos Vedelsborg har travlt med at lave take away, som kunderne selv afhenter i restauranten i Vedelsgade. Foto: Mette Mørk
Byens spisesteder er hårdt ramt af tvangslukning og aflyste selskaber. Men mange har succes med mad ud af huset til vejlenserne.

Vejle: Vejles restauranter, cafeer og hoteller er hårdt ramt af coronakrisesn og regeringens tvungne lukning af alle spisesteder.

Det har dog fået kreativiteten til at blomstre blandt de lokale restauratører, som må opgive at holde åbent for spisende gæster og heller ikke kan holde komfurerne varme til selskabsmad.

Det har blandt andet fået Hotel Hedegaarden til at tilbyde en dagens ret, som hotellet bringer ud, hvis ikke kunderne har mulighed for selv at hente.

Din Madpartner har lukket al selskabsaktivitet ned og har istedet lanceret et nyt koncept "Jumpifood", der leverer aftensmad til døren på daglig basis.

Restaurant Skyttehuset har sammensat en påskemenu, der kan afhentes eller leveres, og sådan fortsætter listen af nye take away-muligheder i Vejle og omegn.

Take away holder min forretning flydende. Folk har virkelig været positive og støtter op om det.

Michael Bøgild, indehaver af Restaurant Vedelsborg

Komme levende ud af krisen

Muligheden for ekstra omsætning i en tid uden spisende gæster har indehaver af Restaurant Vedelsborg, Michael Bøgild, også grebet.

Under coronakrisen har han og to ansatte sammensat en to- eller tre retters menu, som skifter hver uge, og som kunderne kan hente i restauranten i Vedelsgade tirsdag til lørdag.

"Vi håber, at vores faste gæster vil støtte op om det nye koncept og fortælle alle, de kender om os, da det er vigtigt for muligheden for at komme levende ud af denne krise," skriver Vedelsborg på sin hjemmeside, og den mission ser ud til at lykkes.

Mens Vedelsborg benyttede påsken sidste år til at afvikle ferie blandt personalet, er der i år travlt i køkkenet. På hverdage bliver der afhentet et sted mellem 35 og 75 kuverter, mens tallet i weekenden når op til 150 menuer.

Annonce

Skal holde sig flydende

- Lige nu handler det om at holde os flydende, og det gør vi med den take away, vi har. Den første uge var det meget mit netværk og venner, der købte og spredte nyheden om vores take away. Men allerede i uge tre kom der mange, som jeg aldrig har set før, og den seneste måned vil jeg tro, at 15 til 20 procent er nye kunder. Hvis de sidder i restauranten som gæster om et år, har det også været god reklame for os, siger Michael Bøgild.

Han har sendt en timelønnet kok og to elever hjem med lønkompensation, mens take away beskæftiger to kokke plus ham selv.

Restauranten er ikke truet på eksistensen, og det er take away medvirkende til.

- Jeg oplevede også krisen i 2008 og føler mig psykisk godt rustet. Vi har haft fem-seks fantastisk gode år, hvor jeg ikke har været grådig, og take away'en betyder, at jeg ikke taber penge. Den er med til at dække mine faste omkostninger, siger Michael Bøgild.

Tidligere havde Vedelsborg take away som en form for skuffe-produkt, restauranten ikke gjorde reklame for, men kun satsede stort på til nytår. Nu sørger take away for, at restauranten kommer gennem krisen uden underskud, mens tre ansatte er sendt hjem med lønkompensation. Foto: Mette Mørk
Annonce

Stor stigning hos café

Mange af byens caféer tilbyder også take away, hvilket også var tilfældet før krisen. Men nu er omfanget steget markant hos flere af dem som en understregning af, at vejlenserne støtter deres lokale spisesteder.

Det mærker de blandt andet hos Café Tika Basa i Rådhuspassagen, hvor take away redder dagen og caféen.

- De seneste 12-13 dage har jeg solgt 70 procent mere take away end før krisen, og det betyder, at min omsætning er på nogenlunde samme niveau, som da gæsterne kunne sidde i caféen og spise, fortæller caféens indehaver, Pervin Köken.

Pervin Köken må ikke længere servere mad for spisende gæster i cafeen i Rådhuspassagen under coronakrisen. Men caféejeren holder sin omsætning takket være take away, som er steget med 70 procent de seneste uger. Arkivfoto: Flemming Larsen
Annonce

Dejligt at mærke opbakning

Hun modtager mellem 40 og 50 bestillinger per dag og har også åbent i disse påskedage. Det er især aftenmenuerne, der er bud efter i caféen, hvor der på grund af smittefaren højest må opholde sig fem gæster ad gangen under afhentningen.

- Vi har en stor kundekreds, og den er blevet meget større nu. Det er dejligt at mærke den opbakning, men jeg bruger også meget tid på at reklamere på de sociale medier. Samtidig har vi stor glæde af Vejles take away-side på Facebook, siger caféejeren, som satser på, at take away-bølgen holder ved efter coronakrisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Annonce