Annonce
Debat

Tal om din løn og skab lighed: Fortæller du andre, hvad du tjener? Hvis ikke, så gør det - især hvis du er kvinde

Inger Stranddorf. Pressefoto

Læserbrev: Hver måned får du og dine kolleger en lønseddel i den digitale postkasse, men beløbets størrelse kan afhænge af, om du og dine kolleger er mænd eller kvinder. For der er en lønforskel på 14,5 pct., når vi ser på køn. Også selv om vi siden 1976 har haft ligelønsloven, der gør det forbudt at udøve lønmæssig forskelsbehandling pga. køn.

Forklaringerne på den store forskel på mænd og kvinders løn er forskellige. Eksempelvis viser forskning, at kvinder og mænds årsløn følges ad, indtil de får deres første barn. Herefter falder kvinders årlige arbejdsindkomst, hvor mænds indkomst støt stiger resten af deres arbejdsliv.

Noget af det, der for alvor rykker på den ulige løn, er åbenhed omkring lønniveauet mellem dig og dine kolleger. Så tal med andre om din løn. Kun på den måde er det muligt at sikre lige løn for lige arbejde og gardere sig mod uberettigede lønforskelle.

Annonce

Her er seks gode råd til at skabe mere lighed:

1. Del din løn - er du ikke klar over, hvad dine kollegaer tjener, kan det være svært at vide, hvad du kan forlange til en lønsamtale. Start med dem, du kender bedst, og spørg også, hvordan de fik deres sidste lønstigning. Der kan være en masse god inspiration at hente.

2. Tal med din tillidsrepræsentant - vedkommende kender overenskomsten på din arbejdsplads og ved også, hvilket lønniveau dine kolleger er på, og hvor du måske burde ligge. Arbejder du eksempelvis på en virksomhed med mere end 35 ansatte, har virksomheden også selv en lønstatistik, der er tilgængelig for medarbejderne.

3. Spørg chefen om, hvad der skal til - siger din chef nej til en lønstigning, så spørg, hvad der skal til for, at du kan få en højere løn. På den måde kan du få nogle fokusområder, så du på den lange bane kan vise din chef, at du kan mere, end din nuværende løn afspejler.

4. Undersøg selv dit lønniveau - tjek din fagforenings lønstatistikker og se, om du får den retmæssige løn.

5. Sammenlign din løn - tal med dine kolleger, som er i sammenlignelige arbejdsfunktioner, og brug lønoplysningerne til at åbne diskussionen. Husk at tjekke tillæg. Selvom manges løn er reguleret af overenskomster, er det ikke en garanti for ligeløn. Det kan være, I får forskellige tillæg, som bør være ens og kan hæve jeres løn.

6. Du må gerne tale om din løn - husk, at loven er helt klar på området. Det er fuldt lovligt at diskutere din løn, med hvem du har lyst til på arbejdspladsen eller privat. Ligelønsloven slår fast, at eksempelvis fortrolighedsklausuler i ansættelseskontrakter er ulovlige.

Hvis du fortæller andre, hvad du tjener, og du ved, hvad de får, har du meget bedre chancer for at vide, om du få en fair løn. Og du har bedre argumenter, når du forhandler din løn. Det er især vigtigt, hvis du er kvinde, for kvinder får gennemsnitligt mindre i løn end mænd.

Inger Stranddorf
Annonce
VEJLE For abonnenter

Sådan oplevede nybegynderen Lance Luscombe valget: 'Jeg mødtes med Dan Arnløv og oplevede en politiker, som var helt rundt på gulvet og pludselig undsagde de fælles politiske projekter'

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smittetallene er på himmelflugt efter stor julefrokostweekend: Flere end 400 nysmittede den seneste uge

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Erhverv

Tilbage til den kreative legeplads: Peter og Ole vil lave Danmarks bedste mikropølsemageri

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Vejle For abonnenter

336 kvadratmeter lejlighed solgt for solgt for 8.300.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune

Debat

Synspunkt i drikkevandsdebat: Mange ord - nul bevis

Vejle

Gymnasiefest gik galt, da adskillige elever faldt og blev mast under koncert med prisvindende sanger: 'Det var ikke et sikkert sted at være'

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Alarm 112

Transformator brød i brand: Ingen forstyrrelse i elforsyningen

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Vejle

Fik ondt i maven over julens udgifter: Men så kom der pludselig uventet hjælp

Annonce