Hedensted: Bonderøven Frank Erichsen og Hjørring Kommune er gået sammen om at redde sommerfugle, bier og vilde planter i DR1-serien ”Giv os naturen tilbage”. En naturforandring, der har krævet deltagelse fra private borgere, erhvervsliv, landbrug og kommunens egne ansatte. I Hedensted Kommune er noget lignende på vej, idet en del af budgetforliget netop handler om at sikre en større biodiversitet og mangfoldighed i naturen. En målsætning, der er forankret i et samspil mellem teknisk udvalg, teknisk forvaltning og Grønt Råd, der består af repræsentanter fra kommunens grønne foreninger.
Ikke helt problemfrit
Hos Tandlægen.dk på Horsensvej 29 i Hedensted har man allerede været i gang med at sikre en større biodiversitet i kommunen, om end det ikke har været helt problemfrit bare at lade græsset og ukrudtet gro hen over sommeren. Klinikassistent Clea Pontoppidan fortæller:
- Vi gjorde det i sommer på vores store græsarealer. Det var imponerende at opleve, hvordan en vild plæne med masser af blomster forvandlede sig til en oase for krybende og flyvende insekter. Og dette indenfor kort tid, siger hun og fortsætter:
- Desværre var den generelle respons ikke positiv, da en vild og uklippet plæne kan virke stærkt provokerende på dem, der ynder at have en skarpt trimmet plæne. Det er jo indgroet i de fleste at holde naturen stærkt kontrolleret. Planen er for vores vedkommende er at lave samme forsøg næste år og skilte med det, så det ikke giver indtryk af sjusk eller forglemmelse, at græsset ikke er slået, siger Clea Pontoppidan.
- Og denne gang vil vi simpelthen så nogle blomsterfrø på arealet, så der kommer endnu mere knald på farverne og blomsterfloret, siger tandlæge Merete Kolding Bøcher.
Clea Pontoppidan, klinikassistent hos Tandlægen.dk i HedenstedPludselig begyndte det hele at blomstre op og bier og insekter summede og kravlede rundt. Det var simpelthen hyggeligt at kigge ud på.
Men hvordan opstod idéen med bare at lade græsset gro?
- Det var vel i forbindelse med, at vores pedel var på ferie, og græsset derfor ikke blev slået. Pludselig begyndte det hele at blomstre op og bier og insekter summede og kravlede rundt. Det var simpelthen hyggeligt at kigge ud på, og jeg foreslog derfor Merete, om ikke vi bare skulle sige til pedellen, at han ikke skulle slå græsset, og det var hun heldigvis med på, siger Clea.
En ret stærk trend
- Vi har ikke været i dialog med kommunen omkring det, men det lyder da super, at kommunen er på vej med lignende initiativer. Det er jo blevet en ret stærk trend ikke mindst affødt af ”Giv os naturen tilbage”-programmerne, så jeg tror helt klart, der er en holdningsændring på vej, siger Clea Pontoppidan, der således forventer, at antallet af negative kommentarer vil dale drastisk til næste år i forhold til i år.
- Jeg vil sige, at der blev kommenteret på det dagligt af både nogle af de ansatte på klinikken samt vores patienter, så der blev da skulet noget til vores lille naturprojekt, men sådan er det nok at være frontløber, siger Clea, der håber på, at klinikkens Vild med vilje-projekt kan være en kilde til inspiration for andre.
Samarbejder med DN
Det nye grønne initiativ i kommunen skal ske i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening (DN) og kan munde ud i, at Hedensted Kommune - hvis kommunen altså kan leve op til DN’s standarder på området - kan blive udpeget som Naturkommune. En Naturkommune arbejder ifølge DN strategisk og vidensbaseret på at skabe mere og rigere natur. Gevinsterne er mange ifølge forvaltningen: Blandt andet ren luft, frisk vand, sund jordbund og bestøvede afgrøder.
Biodiversiteten er under pres
Den skrantende biodiversitet i naturen bliver betegnet som den sjette store masseuddød, der er en betegnelse for tabet af plante- og dyrearter, som forskere mener, at mennesker i vor levetid står midt i, og at den er forårsaget af menneskelige aktiviteter.
En FN-rapport fra 2019 konstaterer, at op til en million arter trues af udryddelse, og at aldrig før i menneskehedens historie er klodens dyre- og plantearter så udryddelses-truede, som de er lige nu.
Rapporten konkluderer, at det er insekterne, der er mest truet. Over 40 procent af Jordens insektarter er nu truet med udryddelse på grund af ændringer i livsbetingelser - først og fremmest som følge af intensivt landbrug og herunder udbredt brug af pesticider.
Andre grunde hertil er urbanisering, klimaændringer, forurening og invasive arter. Planter er ifølge rapporten også truet med udryddelse. Mere end halvdelen af de 454 europæiske træarter er angiveligt truet.