Annonce
Ikast-Brande

Tandsundheden lider under corona

De kommunale tandplejere har bemærket, at corona-hjemsendelser førte sig til mere slikspiseri. Arkivfoto: Martin Ravn
Corona-hjemsendelser gav børn dårligere kostvaner, og det sætter sig spor.

Ikast/Brande: For et år siden kunne man glæde sig over, at tandsundheden blandt børn og unge i Ikast-Brande Kommune aldrig havde været bedre, men et år med corona-restriktioner og flytterod har også sat sig spor i tandsundheden.

Statusrapporten for den kommunale børnetandpleje for 2019 viste, at tandsundheden blandt børn og unge i Ikast-Brande på alle områder var markant bedre end landsgennemsnittet, men helt så flotte ser tallene desværre ikke længere ud.

Dog er kommunen fortsat en anelse bedre end landsgennemsnittet på de fleste målepunkter på nær et enkelt: Antallet af huller i tænderne hos de 5-årige børn. Ganske vist er der flere 5-årige i Ikast-Brande end på landsplan, der kan prale af ”nul huller”. Til gengæld har enkelte 5-årige (og yngre) rigtig mange huller, hvilket går ud over gennemsnittet.

Annonce

For at modvirke udviklingen, har den kommunale børnetandpleje øget og målrettet den forebyggende indsats (profylaksen) yderligere.

Flere måneders corona-nedlukning har sammen med lukningen af Ikast-klinikken i den gamle brandstation på Sjællandsgade, som skulle renoveres og ombygges, givet et efterslæb på undersøgelserne, som først forventes indhentet i 2022.

Den kommunale tandpleje valgte i forbindelse med genåbningen i juni at prioritere de mest sårbare børn og unge, hvilket også er med til at påvirke tallene, da gruppen generelt har den dårligste tandsundhed.

Desuden påpeger overtandlæge Helle Lorentzen, at corona-hjemsendelserne af børnene har medført dårligere kostvaner og større indtag af slik, kager og søde drikke. Udover flere kilo på sidebenene medfører det en øget risiko for huller i tænderne, ligesom tandbørsten oftere glemmes, når de faste rutiner brydes.

Håb forude

Der er dog også flere lys i mørket: Tandklinikkerne i Bording og Engesvang er blevet ført up-to-date, de fysiske rammer i den renoverede klinik i Ikast er i top, og efter sommerferien rykker børnetandplejen i Brande-området efter lidt mere end to års ”udstationering” i Nr. Snede tilbage til Centerparken i Brande og det nybyggede Artium.

Helle Lorentzen glæder sig også over et velfungerende samarbejde med de øvrige afdelinger i kommunens børne- og familieafdeling, over et stabilt og dedikeret personale, og over at det har været relativt let at besætte de få stillinger, der har været opslået i børnetandplejen, med kvalificerede medarbejdere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Cecilie overlevede dødsulykke: - Det er lige før, at jeg ikke kan huske, hvordan det er at være glad

Annonce