Annonce
Vejle

Tanja træner til VM i heste- maraton

Shajan er 15 år, men Tanja van Willigen håber på at den kan løbe med på den lange distance til den er mellem 18-20 år.
Annonce
Det kræver hård træning at gennemføre et maraton. Det gælder også, hvis det er et maraton for heste. Tanja Van Willigen er i fuld gang med forberedelserne til VM i langdistanceridning i England i næste måned. - Vi rider en distance på 160 kilometer og så glæder det egentlig bare om at komme først. Det er meget krævende for hesten, og den skal da også undersøges af en dyrlæge inden løbet og under løbet, siger Tanja van Willigen. Tanja van Willigen ridder på hesten Shajan, en 15 år gammel vallak, og netop forholdet til hesten er afgørende for, at de kan gennemføre de hårde løb. - Jeg har haft Shajan siden han var tre år så vi kender også hinanden rigtig godt. Jeg behøver ikke rigtig at måle hans puls undervejs, jeg ved nogenlunde, hvor høj den er. Det er meget vigtigt for ikke at overanstrenge ham, siger Tanja van Willigen.
Tanja van Willigen træner hele hestens fysik. Det er nødvendigt, da konkurrencerne foregår i forskelligt terræn og for at hestene ikke får skader undervejs.
Annonce

Mange til spisning

Tanja van Willigen bor sammen med sin kæreste Johnny og hans to børn, på den ejendom lidt udenfor Jelling, som de købte for halvandet år siden. Træningen foregår i lokalområdet omkring gården med pulstræning, intervaltræning og bakketræning i Vejle Ådal. Langdistanceridning er ikke en guldgrube for Tanja van Willigen, faktisk er det meget dyrt at deltage i de store konkurrencer. Derfor har Tanja van Willigen også et civilt job ved siden af ridningen. - Jeg er restaurantchef hos Sport & Event i Odense, så der er også en del transporttid og et tidskrævende arbejde ved siden af, siger Tanja van Willigen. Her står Tanja van Willigen blandet andet for at Odense Boldklubs førstehold får den rigtige kost, men også for, at de op mod 2.500 messegæster bliver mætte. Men også sponsorerne betyder meget for at Tanja van Willigen kan rejse rundt og repræsentere Danmark. - Uden dem kunne det ikke lade sig gøre. Men der er endnu plads på min trailer til dem som vil støtte turen til England. Uden mine sponsorer som Hornsyld Købmandsgård, Jelling Musikfestival, og Broberghandel.dk her fra lokalområdet ville det ikke gå, siger Tanja van Willigen.
Annonce

Hest og rytter i god form

Selv om det er hesten der skal løbe de 160 kilometer så er det også vigtigt, at rytteren har holdt formen ved lige. - Vi sidder ikke meget i sadlen under løbet, men står op det meste af tiden. Det kan man da godt mærke i benene. En rytter i dårlig form kan godt belaste hesten rigtig meget. Derfor træner jeg også løb, siger Tanja van Willigen. Der er fire danskere, der skal med til VM i langdistanceridning i England. Men selv om Tanja van Willigen træner med Shajan hver anden dag og ellers bruger tre-fire timer om dagen på sin sport, så er chancerne for at vinde meget små. - Målet er at gennemføre, og måske kan vi gøre noget i holdkonkurrencen, men individuelt kan vi ikke stille så meget op. Langdistanceridning er en stor sportsgren i mange arabiske lande, og de har helt andre forhold end vi har. De har måske tre- fire heste med til England, og det er heste i en helt anden klasse, siger Tanja van Willigen. Tanja van Willigen håber at kunne gennemføre de 160 kilometer med en gennemsnitsfart på 15-17 km/t. De bedste ryttere kommer formentlig i mål med en gennemsnitsfart på 22-24 km/t. Langdistanceridning er en af de mindre kendte hestesports discipliner, men det er ikke en ny distance. - Jeg var til det første stævne i 1988, jeg havde reddet lidt dressur men var mest til langdistance. Jeg kan huske, at der da var nogle der grinte lidt, når man kom ridende på sin fjordhest. Men det er seje heste og de kan bare blive ved, siger Tanja van Willigen. Der gik lige nogle år, hvor Tanja van Willigen ikke red så meget. Men hun gjorde comeback i 1997, hvor hun vandt DM på sin mors hest. Det blev startskuddet til, at hestene for alvor indtog Tanjas liv igen. Tanja van Willigen har netop købt sin tredje hest, så der er nok at se til på landejendommen udenfor Jelling. Selv om Tanja van Willing har vundet DM fem gange, så har hun stadig et sportsligt mål hun gerne vil have indfriet. - Jeg kunne godt tænke mig at få en topti placering til EM, det er det jeg går efter på det sportslige plan. Ellers så må huset her være et livsprojekt, der er rigtig meget at gå i gang med, siger Tanja van Willigen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce