Annonce
Vejle

Terapeut med Vejle-rødder udgiver ny bog: - Alle kan falde for en narcissist

Siden Christina Copty forlod barndomsbyen Vejle, er hun blevet en af landets førende eksperter indenfor narcissisme. pressefoto: Thomas A.
vejle - Da Christina Copty mødte sin tidligere kæreste, troede hun fuldt og fast på, at hun havde fundet den eneste ene, sin soulmate.

Hun husker tiden som fantastisk, magisk og passioneret. Men lykken vendte, og magien forsvandt, og langsomt gik det op for hende, at der var noget galt i forholdet. Hendes kæreste var med hendes egne ord kun optaget af sine egne behov, han interesserede sig ikke for hende og skiftevis nedgjorde eller ignorerede hende.

Som resultat trak hun sig tilbage fra omverdenen, isolerede sig og brugte al sin energi på at forsøge at tilfredsstille ham. Først flere år senere lærte hun, at den adfærd, som hendes kæreste udviste, havde et navn - narcissisme. Det blev startskuddet til hendes løsrivelse fra forholdet, og det inspirerede hende til at uddanne sig til psykoterapeut med speciale i narcissisme. Nu udgiver hun en bog om emnet, Den svære kærlighed - om narcissisme og parforhold, i håb om at hjælpe andre i samme situation.

- Bogen er tænkt som et håndgribeligt værktøj til andre kvinder, der lever i den type forhold. Den forklarer, hvad narcissisme er og indeholder opgaver og øvelser, som man kan bruge til at hjælpe sig selv, hvis man lever med en narcissist, fortæller Christina Copty, der i dag for i København, men er opvokset i Vejle.

Konstant beundring

Før hun lærte, hvad narcissisme egentlig betød, troede hun - måske som mange andre, at narcissisme er kendetegnet ved en person, der er højt på strå, prangende og pralende, men det er ikke tilfældet.

- Min kæreste var helt nede på jorden. Hans narcissisme viste sig kun, når man havde en tæt kontakt til ham. Narcissister har en urimelig forventning om, at blive behandlet som noget særligt. Han har en konstant forventning om at få beundring og anerkendelse. Han leder hele tiden efter den ideelle kærlighed og næste store succes, og han forventer, at andre skal sørge for, at han får det, men samtidig bliver han aldrig rigtig tilfreds, forklarer hun.

Hun omtaler narcissisten som en mand, fordi 75 pct. af alle narcissister er mænd, forklarer hun. Hvorfor man ender som narcissist, er dog sværere at fastslå.

- Det er meget komplekst, men for det første kan det handle om, at vi lever i en tid, der er ramt af en narcissisme-epidemi, blandt andet gennem de sociale medier. For det andet kan det skyldes, at narcissisten er blevet opdraget i et hjem med en forælder, der havde brug for at blive elsket af barnet, men ikke selv var i stand til at elske barnet tilbage for den, barnet er, forklarer hun.
- Det gør, at barnet gør sig dygtig for at få ros. Han mister fornemmelsen for sig selv og er hele tiden på og bliver ekstremt sensitiv, siger hun.
Annonce

Mester i forførelse

Christina Copty har selv oplevet, hvilket pres det er at skulle leve op til narcissistens krav,og presset bliver kun større af, at narcissismen vil gå sin vej, hvis kravene ikke bliver opfyldt. Alligevel blev hun forholdet i seks år.

- Han fik mig overbevist om, at det var mig, der var noget galt med, og jeg blev ved med at tænke, at det måske kunne blive anderledes, siger hun.

Det kan måske være vanskeligt at forstå, hvordan en begavet, veluddannet kvinde kan havne i sådan et forhold, men ifølge psykoterapeuten kan det ske for alle.

- Alle kan falde for en narcissist. Det er ingen garanti, at man er klog eller veluddannet, for narcissister er dygtige til at forføre, og de har mange manipulerende teknikker. Deres overlevelse afhænger jo af det, siger hun.

Siden forholdet har Christina Copty hjulpet klienter fra hele Danmark og fra udlandet, som slås med narcissismen. Efter flere opfordringer valgte hun at skrive denne bog.

- Jeg håber, den vil hjælpe mange mennesker. Jeg holder også foredrag om narcissisme og parforhold, og der kan jeg se, hvad det giver kvinderne at opleve, at der er andre, der har det som dem. Så ved de, at det ikke er dem selv, der er noget i vejen med, og det fjerner skammen, siger hun. Bogen udkom den 27. december.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kendt erhvervsmand tabte i boligretten: Nu har hans lejer rettens ord for, at hun må blive boende - selv om han gerne vil rive det forfaldne hus ned

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder besøger Vejles dyreste og fineste restaurant: 'Efter Jens Vejmand kører det langsomt af sporet for mig'

Erhverv For abonnenter

Vejle-frisør skal bruge flere kvadratmeter: 'Jeg er klar til en ny mission' - salonen får nyt navn og flytter ud af baggården

Alarm 112

Halsgreb i Ørstedsgade: 40-årig skal i fængsel for at tage kvælertag på sin gæst

Kultur

Avisens tegner vinder prisen for Årets bladtegning: Se Putin tørre sved af panden

Løvkvist: Pape bøjede sine principper i Hjort-sagen for at ophæve sin egen isolation

Vejle

Se video: De hænger 150 store, gule cykler op i gågaden: 'Det kommer til at se ret massivt ud'

Hedensted For abonnenter

Dansk energi-gigant har planer om endnu en stor solcellepark i kommunen: Her vil de lave strøm til 14.000 husstande

Byggekæde i kraftig vækst overtager en af Sønderjyllands specialistforretninger: - Vi er et godt match

Alarm 112

Så har man set det med: Der sad fem mænd i en tuk-tuk. Den ene sprang ud og ødelagde et nyplantet træ

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Erhverv

Succesfuld møbelsnedker får udstillingsvindue i Kirkegade: Thomas er vild med duften af træ. 'Siden jeg var barn, har det siddet dybt i mig'

Billund For abonnenter

Vorbasse Campings nye ejere har overtaget pladsen: - Vi føler slet ikke, at det er et arbejde

Erhverv

Placeringen er afsløret: Her kan du komme til at se den nye Tour de France-skulptur, som er skænket til Vejle af en række erhvervsfolk

Annonce