Annonce
Vejle

Teslatrækket - og fire andre historier, jeg husker fra 2019

Leif Baun var i mange år Vejle Amts Folkeblad lokalredaktør i Jelling - en sted, man flytter til, ikke fra, skriver han. I dag er han kulturjournalist på avisens redaktion i Vejle. Foto: Mette Mørk
2019 går på hæld - og det er tid til tilbageblik. Journalisterne på Vejle-redaktionen fortæller på skift om fem opgaver, de særligt vil huske fra året, der gik. I dag er det kulturjournalist Leif Baun, der øser af mindekarret.
Annonce

Det hele begyndte i yngre stenalder. Mere præcist behøver det ikke være. Jeg blev ansat til at skulle holde øje med politikere, folk, fæ og runesten i Jelling.

Det skulle vise sig at blive en vagt af årtiers varighed. For lidt over et år siden fik jeg chancen for at arbejde på en anden måde. Ikke alene, men sammen med andre. Ikke med alt, men stort set.

Som kulturjournalist skriver jeg om nyt og gammelt, sort-hvid og farve, lys, lyd og folk, men ikke nødvendigvis, som de er flest. Og så gerne de lange linjer. Jeg har hørt, det kommer med alderen, men det kan ikke passe?

Jeg bor stadig oppe i Jelling under Jyllands tag. Det er et sted, man flytter til, ikke fra. Bevis: Byens folketal er vokset omkring 30 procent, mens jeg har været "around". Her er lys og luft, na- og kultur. Historie - lokal og national. Det sidste finder man blandt oldtidsmonumenterne. Herfra kan man på klare sommedage se til Edinburgh. Eller også er det Give. Det er i hvert fald langt væk.

1 - En dag der gav håb

Folkebladetlive inviterede abonnenterne på læseroplevelse i Dandy Business Park. Her hører vi om, hvor meget fornuftigt man kan bruge carportens tag til. Foto: Ludvig Dittmann

Der er ting, man ikke skal tænke for tæt ind på sig selv. Alt miljøhalløjet eksempelvis. For det spolerer ens humør. Til ingen nytte. Men det sniger sig alligevel ind på én.

Det opdagede jeg - på den gode måde - da jeg havde weekendvagten en dag i februar, hvor avisen var vært ved et læserarrangement i Dandy Business Park.

Mængden af nytænkning og gode påhit viste mig, at der er masser af grønne energi at finde lige om hjørnet. Bæredygtighed er slet ikke så umuligt, stod der mellem linjerne i dét, jeg skrev.

2 - Gammel teknik - Antons orgel

Anton Stormlund har Danmarks eneste funktionsduelige kinoorgel. De blev opfundet, så man kunne spare et helt orkester til at lægge musik under biografernes stumfilm. Orglet er bygget sammen med huset, og det er et farverigt skue at høre på. Foto: Mette Mørk

Måske er det, fordi jeg er omgivet af uigennemskuelige smart-apps. En slags modvægt på kanten til oprør, der får mig til at stoppe op ved gammel teknik.

Som nu den skarpsolede aprildag, hvor jeg besøgte Anton Stormlunds kinoorgel i Hornstrup Mølleby. Det er et skrummel på størrelse med et hus i flere etager.

Det er sjældent, det kan sige som et orkester, og "førerpladsen" minder i sin knaprigdom om et cockpit i et fly. Især historien om, at et af verdens kinoorgler voksede op af gulvet, mens det spillede, fik mig til at se indre tegnefilm.

3 - Støv på stemmen

Bryan Ferry er et af rockens store navne med mange hits og banebrydende lp'er fra starten af 1970'erne og mere end 10 år frem. I 2019 var det stadig en stor oplevelse at høre ham give koncert i Vejle Musikteater. Foto: Mette Mørk

Alt kommer til den, der venter længe nok. Det står i en eller anden bog.

Da jeg for ikke så længe siden var lidt yngre, stod jeg i Fona-butikken og pillede ved pladerne. Nogle var med Roxy Music. Lyden var nær, resten fjernt og mystisk.

Man kunne ikke bare lige få alle informationer frem på nettet, og jeg havde ikke råd til popblade. Men en dag i 2019 sad jeg på balkonen i Vejle Musikteater og skulle anmelde en koncert med Bryan Ferry, lederen af Roxy Music.

Det var cool. Det var han også, har altid været det faktisk. Han kan få sin stemme til at lyde som en gammel støvet 78'er. Han kan også det mest svedige disko. Stilikon og musikalsk vejviser i starten af 1970'erne.

Svært ikke at blive imponeret og hoste en håndfuld stjerner ud over ham.

4 - Teslatrækket

Her er avisens journalist på vej til vejrs i et svævefly af ældre dato. Det sker fra Vejle Svæveflyveklubs plads i Hammer. Svæveren er fra 1969 og har vel lettet omkring 40.000 gange. Foto: Søren Gylling

Plan: Hvis jeg bliver spurgt, siger jeg ja. Jeg blev ikke spurgt. Man stangede mig bare en faldskærm. 10 minutter senere havde jeg prøvet at flyve i svævefly.

Hammer Svæveflyveplads. En gammel lastvognsmotor. En kilometer stålwire. 0-100 kilometer timen på et par sekunder. Skråt op i skyerne. Jeg har hørt, at det skulle minde om accelerationen i en Tesla. Snik-snak, så hurtig er den ikke. Og heller ikke så stille.

Jeg passede godt på mig selv, for jeg fornemmede en livsstil. Anledningen til avisens lufttur var, at Mølholm Skole nok en gang havde elever på stedet. Og for nogle af dem har det været så vanedannende, at halvdelen af et hold straks efter blev medlemmer af klubben.

5 - Guldfeber og røvergravere

Pludselig væltede det frem af jorden med sølvmønter på Uhrhøj. Det endte med omkring 2750 sølvmønter og otte guldmønter fra begyndelsen af 1400-tallet. De havde ligget i jorden i omkring 580 år. Foto: Leif Baun

En ældre og, så vidt jeg ved, nogenlunde besindig arkæolog talte om, at man blev lidt eksalteret. Så det var alvorligt, da jeg ræsede gennem Vejle til fundet af en sølvskat på Uhrhøj.

Første arkæolog på stedet sagde, at det var "once in a lifetime". Derefter tog han på efterårsferie. Det gør han nok aldrig igen.

For da han kom tilbage, var engangsoplevelsen tredoblet. Da ferien begyndte, var der 800 sølvmønter. Da han kom tilbage, var der omkring 2750 plus otte gulvmønter. Det kunne man den gang købe et mindre kvægmarked for.

Hvorfor kom ejeren aldrig tilbage efter denne formue? Druknede han i Vejles natteliv?

Et særligt aspekt ved historien var, at arkæologerne gravede om kap med tyveknægte, der tilmed stjal museets videoovervågning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Annonce