Annonce
Børkop

Theresa, May, Brexit og John Bercow: Endelig lam på Bjerget igen

Dorte Bruun har en fåreflok på Bjerget. 11 styks er det med tiden blevet til, og lige nu får hun en masse påskelam. Her en stolt mor, Kuzmina, sammen med sine to lam; Indira (hvid) og Gandhi (sort). Foto: Yilmaz Polat
Påske er lig med lam. Og lam er der nok af på Bjerget hos Dorte Bruun. Hun driver sit eget sted, hvorfra hun sælger kød og skind fra sine får.

Andkær: Sorte og hvide uldtotter kigger stille frem bag deres mor, Kuzmina. Ganske små og kun få timer gamle står Indira og Gandhi nu og drikker mælk.

Ejeren af uldtotterne er Dorte Bruun. Hun driver sit eget sted med 11 får, kendt som "Fårene på Bjerget".

Lige nu er det sæson for lam, og der er derfor nok at se til på Bjerget. Dorte Bruun er til daglig skolelærer, og når hun har fri, bruger hun en stor del af sin fritid på sine får. Særligt lige nu, hvor fårene læmmer. Og når de gør det, kommer Dorte Bruun på arbejde dagen efter med nogle helt særlige øreringe.

- Det er øreringe, der ligner får. Sådan holder mine elever øje med, om der er kommet lam. Det går de meget op i og spørger lystigt, fortæller hun med et grin.

Det gjorde det selvfølgelig lidt sværere, hvis fårene skulle gå hen og få en masse væddere og knap så mange gimmerlam (hunner, red.). Men indtil videre har vi både en Theresa og en May samt en Angela Merkel.

Dorte Bruun, Fårene på Bjerget

Navnetema

Dorte Bruun havde engang gået med tanken om, at det kunne være hyggeligt med får, og pladsen var til det. Så da en veninde en dag kom med et lille flaskelam og spurgte, om hun ville have det, sagde hun straks ja.

- Det var et moderløst lam, som jeg fik ind ad døren i en papkasse en dag i 2002. Siden er der bare kommet flere til, fortæller Dorte Bruun.

Helt præcist 11 får kan Dorte Bruuns lille flok mønstre. Det er selvfølgelig, når man ikke tæller lammene med.

Dorte Bruun turde inden påske ikke spå om, hvor mange lam der vil nå at komme i denne sæson, men med et får, som allerede har fået fire lam, tror hun på en del.

- Gærdesmutte fik intet mindre end fire lam. Og det er mange. Et får har jo kun to patter, så jeg går lige og passer lidt ekstra på hende, så hun får godt med mad, når nu hun skal producere så meget mælk, siger Dorte Bruun.

Navnene på får og lam er ikke tilfældigt valgt. Dorte Bruun har hvert år et navnetema for de små lam, og i år er temaet "kvindelige statsledere".

- Det gjorde det selvfølgelig lidt sværere, hvis fårene skulle gå hen og få en masse væddere og knap så mange gimmerlam (hunner, red.). Men indtil videre har vi både en Theresa og en May samt en Angela Merkel, fortæller Dorte Bruun.

Til vædderne har Dorte Bruun valgt at følge temaet nært, og der er derfor også kommet en Brexit, en John Bercow og en Lille Lars.

Annonce

Spiser du dem selv?

I arbejdet med at holde styr på både elever og får får Dorte Bruun også indimellem tid til at passe en blog. Her kan man følge med i, hvad der sker i fåreflokken. Hun opdaterer jævnligt, både med de gode- og mindre gode nyheder, billeder og alt der imellem.

Dorte Bruun regner med, at denne sæsons lam alle går til slagtning. Det sker i efteråret, hvorefter hun sælger kød og skind til private, og der er stor efterspørgsel. Dorte Bruun har et stort kartotek af faste købere, som hvert år lægger vejen forbi gården på Bjerget lige ved Andkær.

Hun møder i den forbindelse ofte spørgsmålet: Spiser du egentlig selv lammene?

- Og jeg svarer altid: Ja, det gør jeg da! Hvorfor ikke? Det er ikke sådan, at jeg sidder og tænker, at nu er det "Theresa",' jeg spiser, siger Dorte Bruun.

Skulle du være interesseret i at møde Dorte Bruun og hendes fåreflok, holder hun åbent for alle til Fårets Dag. Det sker lørdag 20. april klokken 10-16, på adressen Bjerget 7.

Dorte Bruun fik sit første lam i 2002. Siden kom flere til, og hvert år omkring påske bliver hendes fåreflok mere end fordoblet, når lammene melder deres ankomst. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Annonce