Annonce
Give

Regeringen har skrottet Billundbanen - men Thulesen står fast: 'Den kommer på et tidspunkt'

Kristian Thulesen Dahl fastholder trods regeringens seneste udmelding, at en fremtidig jernbane til Billund er en god ide. Arkivfoto: Morten Pape
Regeringen lægger op til, at planen om en jernbaneforbindelse til Billund smides i skraldespanden, men det får ikke Kristian Thulesen Dahl (DF) til at kaste håndklædet i ringen. - Jeg tror, den ender med at komme på et tidspunkt, fastholder han.

Give: Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, tror fortsat på, at den planlagte jernbane mellem Vejle og Billund en dag bliver en realitet.

Det slår partimanden fast over for Vejle Amts Folkeblad, selvom regeringen i sidste uge offentliggjorte sit udspil til en infrastrukturplan. Her lægger regeringen op til at droppe de hidtidige planer om en jernbane.

Kristian Thulesen Dahl er skuffet på Billunds og Billund Lufthavns vegne over, at projektet nu går en uvis fremtid i møde.

Annonce

- Det, der hele tiden har drevet mig, er ikke, hvor linjeføringen skal være, men at Danmarks næststørste lufthavn skal have kollektiv trafikforsyning, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg har aldrig helt kunnet forstå, hvorfor der har været lidt en stemning, også nogle steder i lokalområdet, af, at det ville være en alt for stor investering. Sådan tænker man ikke i hverken København, Aarhus eller Aalborg. Der tænker man, at det er helt naturligt, at man har kollektiv trafikforsyning, siger han.

- Når det kommer til vores eget lokalområde, er det, som om man graver sig selv lidt ned i ydmyghed. Mange har fokuseret på det med, at vi i forvejen nemt kan komme til Billund Lufthavn med bil, men det handler lige så meget om at hente turister og forretningsfolk den anden vej, siger Kristian Thulesen Dahl.

En taktisk beslutning

Billundbanen omtales ofte - halvt i spøg, halvt i alvor - som "Tullebanen", fordi netop Thulesen Dahl har markeret sig som en varm tilhænger af projektet. Banen var en del af en aftale, der blev indgået i 2014 mellem Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, SF, Enhedslisten samt Dansk Folkeparti.

Føler du, at Socialdemokratiet løber fra den aftale, der blev indgået i 2014?

- Jeg tænker, at udspillet i høj grad er taktisk afstemt - mere end ud fra, hvad de egentlig selv synes. Jeg tror virkelig meget af det, de foretager sig i de her år, er taktisk bestemt, og der har de bare vurderet, at Billundbanen er kommet i bad standing.

- Nogle har set det som en bane, som jeg i særlig grad skulle have kæmpet frem. Det er den ene del. Den anden del er den økonomiske, som nogle har været ude at problematisere, hvordan rentabiliteten er, og så har de tænkt, at de vinder mere ved ikke at tage den med, end ved ikke at tage den med.


Jeg anerkender ikke, at det ikke er en samfundsmæssig god investering. Det gør jeg simpelthen ikke.

Kristian Thulesen Dahl, formand, Dansk Folkeparti


Annonce

Forhandlinger venter

Regeringen skriver i udspillet, at "jernbanen ikke giver nogen væsentlig forbedring for passagererne i forhold til den nuværende busløsning". Tidligere har også flere trafikforskere delt samme betragtning, men den analyse er Kristian Thulesen Dahl fortsat uenig i.

- Jeg anerkender ikke, at det ikke er en samfundsmæssig god investering. Det gør jeg simpelthen ikke. Jeg synes også, at man skal spørge sig selv, om vi vil have, at de største trafikforbindelser, vi har i Danmark, skal være bundet sammen med kollektiv trafik eller ej. Det er lidt mærkeligt, hvis man siger, at vi skal fremme den kollektive trafik, men lige præcis, når det handler om Danmarks næststørste lufthavn, så skal vi ikke.

Tror du stadig, der er en fremtid for Billundbanen?

- Jeg tror, den ender med at komme på et tidspunkt. Spørgsmålet er, om den kommer til at vente meget længe af taktiske hensyn. Jeg tænker, at det er vigtigt, at der også er andre end bare mig, der vil slås for den bane. For hvis det bliver set som en bane, som jeg i særlig grad skulle have kæmpet frem, så kan det også være en udfordring. Det skal ikke være en bane, der står og falder med, om jeg kan få den i gennem eller ej.

Hvordan har du det med det tilnavn, den har fået?

Jeg er træt af det, hvis det er det, der gør, at den ikke kommer. For det er faktisk vigtigt for vores landsdel, at den forbindelse kommer. Ellers har jeg det afslappet med det, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han håber, at der - uanset det endelige udfald om jernbane eller ej - kan laves en aftale, hvor man bliver enige om en enkelt af de hidtil undersøgte linjeføringer, så beboerne langs de øvrige mulige ruter kan slippe for uvisheden.

Dansk Folkeparti er indkaldt til forhandlinger med regeringen om infrastrukturplanen på torsdag.

Flere modstandere gav udtryk for deres holdning til Billundbanen, da Kristian Thulesen Dahl (DF) for et par år siden tog toget fra Thyregod til Vejle sammen med politiker Birgitte Vind (S), lufthavnsdirektør Jan Hessellund og banebekæmper Martin Fogh Skovlyst for at diskutere den mulige jernbanestrækning. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Hedensted

Patrick kedede sig som ung i Uldum: Nu vil han hjælpe med at skabe et nyt samlingssted i byen

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Alarm 112

Mange uheld i kommunen: Bilist pløjede ind i vejarbejde og tuktuk lavede saltomortale

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Annonce