Annonce
Vejle

Thyges udvalg uddeler små og store pengeposer, der kan gøre en enorm forskel

Thyge Havgaard Bjerring (V) blev genvalgt til Vejle Byråd. Han fik 924 stemmer og sikrede sig ovenikøbet posten som formand for udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati. Foto: Mette Mørk
Venstre-politikeren Thyge Havgaard Bjerring fortsætter som formand for et af Vejle Kommunes mindste udvalg. Men trods det beskedne budget kan udvalget medvirke til store forandringer i lokalområderne, mener den 51-årige formand.

Vejle: Thyge Havgaard Bjerring, du skal igen være formand for udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati i Vejle Kommune. Hvad er det for et udvalg?

- Jeg står i spidsen for et udvalg, som tager udgangspunkt i borgerdrevne projekter. Vi samarbejder med 33 lokalråd fordelt ud over hele Vejle Kommune, som repræsenterer et lokalsamfund eller en bydel. De støttes hvert år med 10.000 kroner, men derudover har vi flere puljer, som man kan søge til medfinansiering af arrangementer og projekter. Der kan maksimalt søges om 4000.000 kroner, og det kan maksimalt udgøre 70 procent af projektets samlede budget. Det vil sige, at vi går ikke ind og finansierer 100 procent, siger Thyge Havgaard Bjerring.


Hvorfor støtter I ikke 100 procent?

Annonce

- Det udfordrer ansøgere til også at søge midler andre steder. Vores udvalg vil gerne være en del af et fællesskab om helheden og ikke bare nogen, der finansierer hele løsningen.

De nye formænd

 • Vi er landet i 2022 - og en række af Vejle Byråds faste udvalg har fået nye formænd og -kvinder. Andre har beholdt de hidtidige formænd.
 • I denne måned har Vejle Amts Folkeblad talt med de nye forpersoner og fortæller om de udfordringer, de står over for, og de løfter, de giver eller har givet vælgerne.
 • Interviewet med Thyge Havgaard Bjerring afslutter serien.Kan du give et eksempel på et projekt, I tidligere har støttet?

- I september støttede vi Vestbyens Lokalråd i Vejle. Her havde man søgt om et bidrag til et nyt haveprojekt i Dragehaven ved politistationen. Det er grønt område, der er ment som et mødested for bydelen, og her er vi gået ind og støttet med 250.000 kroner. Men vi har også øje for de mindre projekter i lokalområderne. Det kan være en lille sti, der mangler at blive lavet eller udbedret. For med en lille indsats kan vi skabe en stor værdi i vores lokalsamfund.

Udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati

 1. Udvalget beskæftiger sig med udvikling og planlægning af kommunale aktiviteter i landsbyer, landdistrikter og bydele. Udvalgets opgaver er at koordinere arbejdet med lokalsamfundene på tværs af fagudvalgene i Vejle Kommune.
 2. Der er samarbejdsaftaler med 23 landsbyer, fire større byer og seks bydele i Vejle by. Der er i øjeblikket 33 aktive lokalråd i Vejle Kommune.
 3. Udvalget har i 2022 et budget på 5.14 millioner kroner.


Hvad er formålet med udvalget?

- Det overordnede formål er at støtte op om de projekter og aktiviteter, som kan udvikle og fastholde vores landsbyer, landdistrikter eller bydele i Vejle by. Vi bidrager til, at der er en balance i hele Vejle Kommune, så alle har lige mulighed for at udvikle det sted, hvor de netop bor.


Synes du, at der er balance i hele kommunen i dag?

- Ja, det mener jeg. Uanset om vi taler om Børkop Lokalråd eller Vonge og Kollemorten, så får de 10.000 kroner til at drifte deres lokalråd. Men derudover er det op til det enkelte lokalråd og borgere at få realiseret deres idéer og drømme i samarbejde med os.

Med en lille indsats kan vi skabe en stor værdi i vores lokalsamfund.

Thyge Havgaard Bjerring

- Vejle Kommune er jo landets femtestørste kommune, og der er andre kommuner, som kigger lidt på, hvordan vi gør tingene. Mange mennesker bor i Vejle, men halvdelen bor udenfor. Og det samme gælder væksten. Vores udvalg understøtter borgerne, uanset hvor de bor henne. Det er styrken, at det ikke bare er et landdistriktsudvalg, men at det favner hele kommunen - både by og land. Derfor har vi eksempelvis også lokalråd i Vejle by.


Udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati opererer med et årligt budget på cirka fem millioner kroner. Er det nok til at gøre en forskel?

- Ja. Gennem årene har vi støttet mange forskellige projekter i hele kommunen, og som nævnt kan selv små bidrag være med til at gøre en stor forskel. På de fire år, jeg har været med, har jeg for eksempel oplevet en stor udvikling i Vandel. Her var der ikke et lokalråd, men det har de fået nu, og på kort tid har lokalbefolkningen fået realiseret mange ting i samarbejde med os eller andre lokalråd. Det er helt vildt, hvordan man kan komme fra ingenting uden et lokalråd og så komme op at køre på den måde takket være de mange frivillige.

Thyge Havgaard Bjerring (V) - formand for udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati

 • Medlem af Vejle Byråd siden 2018.
 • Formand for udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati siden 1. august 2019, da der var en mindre udvalgsrokade i forbindelse med, at partifællen Christoffer Melson blev valgt til Folketinget.
 • I den nye byrådsperiode er han også næstformand i børne- og familieudvalget samt medlem af kultur- og idrætsudvalget.
 • Arbejder inden for salg og rådgivning hos TDC Erhverv.
 • Opvokset i Randbøldal. Bor i dag i Mejsling ved Jerlev med hustruen Karen Marie. Har tre børn på 14, 16 og 27 år samt et barnebarn på to år.


Hvad er dine forventninger til udvalgsarbejdet i den nye byrådsperiode?

- Jeg tror, vi kommer til at arbejde på en anden måde. Det store ord nu og fremover er klima. Jeg tror, at fra at støtte legepladser og byparker, stier og forbindelser, vil vi få en meget større klimadagsorden.

- Et nyligt eksempel er i Grundet, som er et parcelhuskvarter i Vejle. Her vandt lokalrådet vores konkurrence "Den store idé" og de penge, der fulgte med. Lokalrådet havde foreslået, at i stedet for grønne græsplæner, ville man gerne have noget biodiversitet og forskellig natur i bydelen. Og det er lokale klimatiltag som disse, jeg forventer at se mange flere af i landsbyer, centerbyer eller bydele i Vejle de kommende fire år, siger Thyge Havgaard Bjerring.

Annonce
Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Breinholt bliver rørt over at se nye festivalgæster, men han mener én ting burde forbydes: - Hvis du er for gammel til at tage på festival, så skal du holde dig væk

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Vejle Boldklub

VB forlænger aftalen med ung forsvarsspiller, der tidligere i år fik sin førsteholdsdebut

Vejle For abonnenter

Borgmesteren i Aarhus fører protektionistisk sognerådspolitik: Naturligvis ligger Jyllands lufthavn i Billund

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Vejle

Dokumenter blev holdt hemmelige: Nu kan du købe papirerne, der fortæller om tidligere dronnings utroskab og den frygtelige straf

Vejle For abonnenter

Giver det mening? Vejles vigtige trafikrute får fire spor, men kun på en del af ruten - her er forklaringen

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Kultur

Se video: I dag må du bare ikke gå glip af Danmarks hurtigst voksende fænomen - 'selvom han i virkeligheden står på den forkerte scene'

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

Kultur

Se torsdagsbillederne fra Jelling: Malurt, Drew Sycamore og TV-2 holdt sammen med publikum en blæsende og kølig fest

Annonce