Annonce
Erhverv

Ti år senere: Da krisen skyllede ind over Vejle

Ejendomme til overpris, stribevis af konkurser og firedobling af ledige. I 2018 er det ti år siden, at finanskrisen ramte Vejle. Dyk ned i her, hvordan og hvorfor krisen ramte.

Krisens begyndelse

Bølgen er på mange måder et minde om Finanskrisen. Dagen efter Lehman Brothers' krak blev der afholdt rejsegilde for de to af fem planlagte bølger. Byggeriet gik derefter i stå. Der skulle gå syv år, inden byggearbejdere begyndte at opføre den trejde af de fem bølger. Arkivfoto

Selve Finanskrisen begyndelse tilskrives den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers' kollaps den 15. september 2008. Men krisen i Danmark kan langt fra tilskrives en udefra kommende bølge i form af et enkelt bankkrak. Det var et hav af personer, som var med til at rive tæppet væk under den danske økonomi i 2008. Årene inden krisen var præget af ejendomspekulanter, og banker, der gik med på store og risikofyldte lån. Ejendomsmarkedet var rødglødende, og da boblen brast, sendte det prisen på ejendomme ud i frit fald, stribevis af virksomheder gik konkurs, og tusindvis af danskere mistede deres job.

Bytte, bytte købmand

Rundt omkring i landet boblede det med ejendomshandler, hvor priserne på skøderne i nogle tilfælde var millioner over værdierne på det frie marked. Bankerne hjalp glædeligt til med finansieringen, og disse byttehandler af ejendomme til opskruede priser var med til at vælte mange banker som for eksempel Fionia Bank. Personer fra Vejle var viklet tæt ind i ejendomspekulationen, og i bogen "Andre folks penge" af Niels Sandøe og Thomas G. Svaneborg kan man læse om de mange vejlensiske forretningsmænd, som byttede lejligheder mellem sig.

- Byens størrelse taget i betragtning, så var det fuldstændigt ekstremt. Det var ude af proportioner, hvad der foregik i Vejle, siger Niels Sandøe, som er journalist og medforfatter til bogen om krisen.

Hver femte i byggebranchen gik ledig

Ledigheden blev firedoblet i Vejle efter krisen. Inden for byggeriet og det grønne område stod hver femte uden job, lød meldingen fra fagforbundet 3F Vejle lige efter årsskiftet til 2009. De mange ledige pressede 3F, og flere dage var der op mod fire timers ventetid for at melde sig ledig og få hjælp til at udfylde papirerne, der gav de mange nye ledige ret til dagpenge.

Farvel til mange

Efter krisen gik en stribe små og store virksomheder konkurs i Vejle Kommune. Det var blandt andet Vejle Møbelfabrik, Ferro International, Stay Køkken & Bad, Landmark A/S, Contrast Holding, Midtcom, M-Ejendomme, Markland Øst, CFM Ejendomsinvest, Global Ejendomsinvest, Vejle Ejendoms Invest og Meyers Ranch i Jerlev.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Annonce