Annonce
Navne

Tidligere ergoterapeut blev 96 år: En varm sjæl, der havde andres velbefindende i sine tanker

"Med hendes død har vi mistet et menneske, der altid havde verden og det bedste for verdens folkeslag i sine tanker, og som konstant arbejdede på at blive klogere på sig selv og livet", skriver Ove Kristiansen om Astrid Paludan. Privatfoto
Astrid Paludan arbejdede som ergoterapeut i bl.a. Fredericia og Hornsyld, men hendes engagement rakte ud over landets grænser.
Annonce

Mindeord: Ove Kristiansen, Fredericia, har indsendt følgende om Astrid Paludan, Vejle, tidligere Erritsø, Fredericia, der blev 96 år:

Fhv. ergoterapeut Astrid Paludan sov fredag 19. februar ind i sit hjem på Solgaven i Vejle, 96 år.

I de seneste år har hun haft et svært liv med skrøbeligt helbred og påvirket af et stærkt nedsat syn, der over årene gradvist gjorde hende næsten helt blind.

Hun stillede store krav til sine omgivelser, men endnu større krav til sig selv. I de seneste år var det derfor en pine for hende, at hun ikke længere havde styr på sine tanker og havde problemer med at huske alle dem, hun havde mødt på sin vej i livet.

Inden hun flyttede til Vejle, levede hun et særdeles aktivt og oplevelsesrigt liv med tråde til både Fredericia og Kolding - og til mange lande og verdensdele.

Solgaven er et pleje- og aktivitetscenter for blinde og svagtseende, hvor hun havde et stærkt og inderligt ønske om at bo i sine sidste år.

Annonce

Var på talrige rejser

Astrid Paludan var født i Hellerup som barn af en svensk mor og dansk far.

Livet igennem var hun tæt knyttet til Sverige og den natur, hun elskede. I årtier var hun medlem af Ornitologisk Forening og deltog i fugleture i ind- og udland.

Som ung rejste hun i det krigshærgede Europa, inden hun søgte videre til USA, hvor hun arbejdede som ergoterapeut i San Francisco og lærte om moderne ergoterapi. En viden, som hun brugte og udviklede i sine senere job på sygehusene i bl.a. Kolding, Fredericia og Hornsyld.

Rejselysten holdt ved, og også som pensionist var Astrid Paludan på talrige rejser til Afrika, Kina, Israel og Mellemøsten - og hun havde derfor venner og bekendte i flere verdensdele. Den sidste store rejse gik til Grønland i 2000.

Annonce

Var med til at etablere bofællessskab

Hun stiftede aldrig familie, men holdt tæt kontakt til sine brødre og deres børn, børnebørn og i de allerseneste år også oldebørn, som hun fortalte om med varme og begejstring.

Børn fyldte i hendes bevidsthed, og hun havde altid blik for dem, der har behov for ekstra hjælp. Hun spottede dem i nærmiljøet såvel som ude i verden. Halvdelen af hendes efterladte arv er da også testamenteret til arbejdet med gadebørn i Brasilien.

I 1988 var hun med til at etablere bofællesskabet Regnbuen i Erritsø med 20 familieboliger, hvor hun var en aktiv og medlevende bofælle, indtil det svigtende syn flyttede hende til Solgaven.

Her fik hun 10 år i gode og trygge rammer.

Annonce

Kirken var et holdepunkt

Astrid Paludan var knyttet til den danske afdeling af Buddhistmissionen, der arbejder for dialog mellem kristne og buddhister i bl.a. Kina og Japan.

Kirken var i det hele taget et afgørende holdepunkt i hendes liv. I Fredericia-årene følte hun sig bedst hjemme i Hannerup Sogn, hvor hun var en hyppig kirkegænger og en engageret del af menigheden.

Her som i andre af livets forhold havde Astrid sin egen mening om rigtigt og forkert, ret og uret, og hun holdt den sjældent for sig selv. Men hun var også lydhør og var altid klar til dialog med dem, som havde et andet syn på verden.


Hun var skrap og lun, med en underfundig humor, som krævede omgivelsernes fulde opmærksomhed.

Fra mindeordene


Hun var skrap og lun, med en underfundig humor, som krævede omgivelsernes fulde opmærksomhed.

Med hendes død har vi mistet et menneske, der altid havde verden og det bedste for verdens folkeslag i sine tanker, og som konstant arbejdede på at blive klogere på sig selv og livet.

En varm sjæl, der havde andres velbefindende i sine tanker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

VB spillede uafgjort med Horsens: Resultatet godkendt, men indsatsen haltede

Erhverv

Generationsskifte: Banken sprang fra i 11. time, men 23-årig landmand nægtede at opgive livet som selvstændig

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Alarm 112

Kvinde kører spritkørsel gentagne gange - uden kørekort

Annonce