Annonce
Egtved

Tidligere grusgrav skal omdannes til rekreativt naturområde

Det røde område her ved Jerlev skal efter planen blive til rekreativt naturområde. Blandt andet med flere søer. Illustration: Vejle Kommune.
Vejle Kommune vil lave et stort vådområde i og omkring en nedlagt grusgrav ved Jerlev. Det vil komme fugle, planter, dyr og Jerlevborgerne til gode.

Jerlev: Tidligere har der været en grusgrav i området, men står det til Vejle Kommune, vil det inden så længe være et område, hvor der en stor sø med tilhørende liv af dyr og planter.

- Der vil komme en stor synlig sø på fem hektar, så der er tale om en pæn stor sø. Den vil dog ikke være så dyb, men den vil være synlig. Rent visuelt bliver det en ret stor forandring af området, forklarer Antony Kougio, der er skov- og landskabsingeniør hos Natur- og Friluftsliv hos Vejle Kommune.

Det nye vådområde vil dog efter planen blive noget større end den beskrevne sø. Der vil ligeledes komme andre mindre søer på et i alt 25 hektarer stort område, og da der i forvejen er en sø i området, vil der blive tale om et markant naturområde.

- Vi laver mange vådområder rundt omkring. Det er et krav fra EU. Men den ved Jerlev er dog lidt speciel, for den kommer til at ligge helt bynært. Der bliver tale et område med et stort rekreativ aspekt i det, hvor der vil være et spændende natur med et rigt fugle og planteliv, forklarer han.

Annonce

Oplagt sted

Projektområdet er beliggende øst for Jerlev, og alt i alt er projektområdet er 25,5 hektar stort og består af to geografisk adskilte områder. Der er en central del på 21 hektarer umiddelbart øst for Jerlev by, og et mindre område liggende længere mod øst på 4,5 hektarer langs Obkærvej.

- Det er områder, som i forvejen er svære at dyrke noget på, så det virker som et oplagt sted at lave et vådområde. Vi opfordrer til, at det også bliver et område, hvor dyr græsser på de grønne områder. Det vil give det mest spændende og visuelt mest interessante område, siger Antony Kougio.

Men det handler dog først og fremmest om noget helt andet. Vådområdet har til formål, at forbedre vandmiljøet og naturen ved at reducere belastningen med kvælstof til Vejle Fjord og til Lillebælt. Den samlede kvælstoffjernelse forventes at blive på 2,6 tons per år.

Snart gå i gang

Hvis alt går efter planen, forventer Vejle Kommune, at arbejdet kan begynde i sensommeren.

- Der skal udgraves, og vi håber, at gravarbejdet kan påbegyndes sidst i august, og så forventes det, at det vil tage cirka tre måneder at etablere det nye vådområde, siger Antony Kougio.

Lige nu er projektet i offentlig høring. Det er det frem til 5. august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Annonce