Annonce
Erhverv

Til at lukke op og sk... i: 13-årige piger fik en idé og har startet firma

Deres firma hedder Shit Happens. Forretningslokalerne er i Spinderihallerne i Vejle, og de tre forretningspiger er fra venstre Stine Møller Andersen, Katrine Rønsholt Thomsen og Victoria Egeskov Christiansen, der alle er 13 år. Foto: Leif Baun

De måtte have deres forældre til at skrive under på firmapapirerne. Shit Happens hedder den unge Vejle-virksomhed.

Vejle: Tre piger fra Skibet blev erhvervsdrivende i sidste uge. Ved et møde i Spinderihallerne skrev forældrene - på grund af pigernes unge alder - under på firmapapirerne. I mødet deltog også Ernest & Young, der hjælper med firmastarten.

- Men det er vores firma og os, der driver det, understreger de tre, der nu går i overbygningen på Bredsten Skole.

Victoria Egeskov Christiansen, Stine Møller Andersen og Katrine Rønsholt Thomsen har fået opbakning fra skolen, så de kan tage fri hver mandag middag for at arbejde i Spinderihallerne i Vejle med deres projekt.

Der er brug for vores idé, for der dør 23 millioner mennesker om året på grund af kolibakterier.

Victoria Egeskov Christiansen, Stine Møller Andersen og Katrine Rønsholt Thomsen

Toiletpose skal redde liv

SaniBag er en pose, der er lavet af et bio-nedbrydeligt materiale.Posen er opdelt i to dele. Den ene del indeholder frø, og den anden del indeholder afføringen. Frøene skal være tilpasset lokale jord- og klimaforhold og skal kunne skabe værdi for befolkningen.

Posen bruges som "toilet", og efter brug bindes en knude. Derefter graves posen ned, og den humane gødning gøder frøene. Med tiden vil frøene spire og vokse op.

Målet er at minimere antallet af folk, der bliver syge og dør, fordi afføringen kommer væk fra floderne og forureningen af vandet mindskes.

I et hjørne af Spinderihallerne sidder de tre piger, der går på Bredsten Skole, når de udvikler på deres idé, holder møder med deres mentorer og sætter sig ind i regler om alt fra eksport til plasticsvejsning. Foto: Leif Baun
Annonce

Det startede med Edison

Sidste år vandt fire skoleelever fra Skibet Skole regionsfinalen i Edison-konkurrencen. Deltagerne skulle arbejde inden for temaet "Vand" og ud fra det sjette af FN's verdensmål, der handler om rent vand og sanitære forhold. De tre piger har arbejdet videre med deres idé.

Kort fortalt handler det om en pose, der kan bruges som toilet dér, hvor de sanitære forhold er ikke-eksisterende. Posen er sat sammen med en anden pose, hvori der kan lægges frø.

Efter brug graves det hele ned. Siden skulle der gerne komme afgrøder op af jorden, som kan bruges til dyrefoder.

Gevinsten er dobbelt: Man sparer vandpytterne og floder, som måske også bruges til drikkevand, for forurening, og samtidig får man "gratis" dyrefoder.

På grund af "gødningen" må afgrøderne ikke bruges til menneskeføde.

Spinderihallerne har været spirebed for mange virksomheders første trin ud i virkeligheden. De tre, der driver Shit Happens, må være nogle af de yngste. Foto: Leif Baun
Annonce

Millioner af liv på spil

- Der er brug for vores idé, for der dør 23 millioner mennesker om året på grund af kolibakterier, siger de.

Efterhånden har de unge opfindere arbejdet med projektet i cirka halvandet år. De skal videreudvikle på deres prototype, hvor der er mange udfordringer. Hvordan svejses samlingerne? Hvilken plasttype nedbrydes på en bæredygtig måde?

De skal også holde forretningsmøder, få en hjemmeside i gang og finde samarbejdspartnere. Desuden skal de sætte sig ind i eksportregler og undersøge, hvilke frøtyper der er velegnede til at blive brugt på denne måde i de forskellige områder.

Annonce

En anden verden

- Der er mange ting, vi er nødt til at vide for at kunne snakke med. Det er en helt anden verden. Vi gør det, fordi vi brænder for det, og fordi det giver os en masse viden og oplevelser, siger de.

De tre forretningspiger har holdt Skype-møder med Røde Kors, fordi produktet kan være relevant i katastrofeområder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Kendt modekvinde står ved roret i ny butik på Vejles strøg

Alarm 112

Klip-klip-klip: 40 bilister blev taget med mobiltelefonen i hånden

Give

Lokal erhvervsmand satser på Erhvervspark Give

Annonce