Annonce
Jelling

Til debat i tøjbutikken: - Hvis I ikke kan lide spørgsmålene, kan I sætte jer ind i prøverummet

De fire folketingskandidater fik i sjov at vide, at hvis de ikke kunne lide spørgsmålene, så måtte de trække ind i prøverummene bag dem og trække gardinet for. Foto: Nicolai Skovgård
Rabatter på tøj og pynt kom i anden række, da der onsdag aften var debat med fire folketingskandidater i butikkerne Miss It og Kræs i Jelling.

Jelling: Det var ikke 10 procents rabat på hele butikken, der onsdag aften lokkede godt 15 mennesker forbi tøjbutikken Miss It og gaveshoppen Kræs, der deler lokaler i Runecentret i Jelling.

Det var muligheden for at stille spørgsmål til fire folketingskandidater og høre deres holdninger til blandt andet flygtninge, ulighed og omprioriteringsbidrag.

De fremmødte vælgere fik mulighed for at skrive spørgsmål ned, og de blev så puttet i en sort gryde, hvor en række af dem blev trukket tilfældigt op. Det var dermed en bred vifte af emner, som Birgitte Ravn (S), Britta Bitsch (SF), Lotte Rod (RV) og Lene Ravn Rasmussen (V) skulle tage stilling til.

- Hvis I ikke kan lide spørgsmålene, kan I sætte jer ind i prøverummet.

Ordstyrer Helen Andersen til de fire folketingskandidater

Klimaløsninger på bordet

En del af dem trak dog tråde til klimadebatten, og et enkelt spørgsmål handlede ikke om andet. Her skulle de fire kandidater give deres bud på, hvordan vi skal stoppe med at udlede CO2, og her tog Britta Bitsch først ordet for at smide flere elbiler og mere kollektiv trafik på bordet.

- Vi skal have sænket afgifterne på elbiler, og vi skal bruge flere penge på forskning i blandt andet at køre på brint. Og så er min kongstanke, at vi skal have flere tog, og de skal køre på el, og at vi skal have flere til at tage bussen, fortalte hun, hvorefter Lene Ravn Rasmussen kommenterede de idéer:

- Jeg vil også gerne have flere i elbiler, men jeg er blandt andet bekymret for de lithium-batterier, der skal bruges mange flere af for, at det kan lade sig gøre. Så der er også udfordringer ved det, og det skal man være opmærksom på. Der er også mange steder, hvor folk har langt til et tog, så man kan ikke bare få folk til at bruge dem mere, sagde Venstre-kandidaten.

Sidespring til Billundbanen

Debatten om klimaløsninger tog også en lille svingtur forbi Billundbanen, hvor Birgitte Vind skulle tage stilling til, at opførslen af den ville give længere rejsetid.

Der kunne hun dog fortælle, at det ikke er tilfældet, hvis man gennemfører den ud fra den togfondsaftale, som Socialdemokratiet var en del af, da de sidst sad i regeringen.

I den forbindelse var Birgitte Vinds pointe omkring klimaløsninger, at man bliver nødt til at lovgive på området, og at man skal turde at lave store investeringer og træffe beslutninger, der kan regulere danskernes høje forbrug.

Der skal lovgives

Nogenlunde samme pointe havde Lotte Rod:

- Vi er nødt til at lave en lov, hvor vi binder os og sætter nogle mål for vores klimaindsats. Det gode ved det er, at så er vi nødt til at gøre noget, og så kan vi regne baglæns på, hvad vi skal gøre for at nå målet. I den forbindelse mener vi, at der skal opstilles flere vindmøller, og fra 2025 skal vi ikke længere sælge biler på benzin og diesel, fortalte hun.

Efter god halvanden times debat blev der takket af med muligheden for at få et glas mousserende vin - noget, debatten også startede med.

Selv om et stort fokus var dårligt klima, så foregik debatten nemlig i et meget behageligt klima, hvor tonen var god, og hvor politikerne ikke afbrød hinanden eller snakkede grimt. Måske var det fordi, det var fire kvinder, der debatterede.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Møbelhus: Vejle har fået en Ilva

Annonce