Annonce
Vejle

Til et vælgermøde kom to byrådskandidater pludselig med vild idé: - Det er overhovedet ikke så farligt, som det bliver gjort til

Tobias Pagh (LA) og Rune Bønnelykke (NB) er begge åbne over for, at atomkraft kan komme til at spille en rolle i Danmarks energiforsyning i fremtiden. Fotos: Jim Hoff og Mette Mørk
Atomkraft er den eneste rigtige, bæredygtige energiforsyning at satse på i fremtiden, mener Rune Bønnelykke, der stiller op for Nye Borgerlige. Han bakkes op af en anden lokal kandidat.

Thyregod/Vejle: Atomkraft - nej tak. Hvad skal væk? Barsebäck.

Ovenstående er blot to at de slogans, der gennem mange år har været billedet på et flertal af danskernes holdning til atomkraft.

De seneste undersøgelser peger fortsat på, at de fleste danskere er imod at benytte atomkraft som energikilde, men de viser også, at modstanden er faldende. Blandt flere af de kandidater, der stiller op til kommunalvalget i Vejle Kommune, er holdningerne blandede.

Annonce

Under et vælgermøde i Thyregod i mandags gav blandt andre Rune Bønnelykke (NB) og Tobias Pagh (LA) udtryk for, at fremtidens energiforsyning kan komme fra atomkraft. De var begge inde på, at man i fremtiden kunne placere et mindre atomkraftværk i netop Thyregod.

- Atomkraft er den eneste rigtige bæredygtige energiforsyning at satse på i fremtiden. Det er overhovedet ikke så farligt, som det bliver gjort til. Det er billigt, og det er effektivt, og et atomkraftværk, der skal sørge for energiforsyningen her i området, er faktisk ikke større end et parcelhus, argumenterede Rune Bønnelykke.

Vores politik er ikke, at vi som stat skal lave en masse atomkraftværker. Vi vil bare starte med at lovliggøre det, og så kan man derfra undersøge mulighederne.

Tobias Pagh, byrådskandidat for Liberal Alliance

Atomkraft har ikke været en del af planlægningen af energiforsyningen i Danmark siden 1985. Dengang besluttede et flertal af Folketinget, at der ikke skulle være atomreaktorer på dansk grund.

- Vi skal starte med at lovliggøre det

At der lige blev snakket om Thyregod som en mulig placering for et atomkraftværk, var ifølge Tobias Pagh en tilfældighed. Han mener - ligesom det også fremgår af Liberal Alliances partiprogram - at man bliver nødt til at se på muligheden for at indføre atomkraft som energiform i fremtiden.

- Det, der driver mig, er, at det er den grønneste og faktisk også den mest sikre måde at få strøm på. Det er en forældet tankegang, at det er farligt. Vi ser både i Sverige, Tyskland, Frankrig og Schweiz, at man bruger atomkraft uden at have udfordringer ved det. Det er mere frygten, der gør, at borgerne ikke vil have atomkraft, end det er faktabaseret, siger han til Vejle Amts Folkeblad.

Oplever du, at der er en generel skepsis mod atomkraft?

- Problemet er, at vi i Danmark ikke har fået lov til at forske i det i mange år. Derfor er vores viden baseret på udenlandsk forskning. Det er den lidt gammeldags opfattelse af atomkraft. Jeg er stadig medlem af ungdomspartiet og var en del af skolevalget. Der oplevede jeg, at det blev mere positivt modtaget, så jeg tror måske, at den yngre generation er mere åbne overfor det end den ældre generation, siger han.

Gorm Bruun Andresen, der er lektor ved Aarhus Universitets forskningsenhed for vedvarende energi og termodynamik, har tidligere udtalt til DR, at det tager alt for lang tid at opføre atomkraftværker, til at det på den korte bane kan flytte det store. Hvad siger du til det?

- Det tager lang tid at lave et atomkraftværk, men det er med at komme hurtigst muligt i gang, så vi kan nå det. Det nytter ikke noget at stå i 2030 og sige, at det var ærgerligt, vi ikke begyndte på det for 10 år siden.

Hvor skal pengene til det komme fra?

- Vores politik er ikke, at vi som stat skal lave en masse atomkraftværker. Vi vil bare starte med at lovliggøre det, og så kan man derfra undersøge mulighederne, siger Tobias Pagh.

Annonce

Statsministeren er skeptisk

Nye Borgelige ønsker ligesom Liberal Alliance, at atomkraft igen kan indgå som en del af energiplanlægningen i Danmark.

- Det betyder ikke, at vi nødvendigvis skal bygge atomkraftværker i Danmark, men vi skal have gang i forskningen igen - også i offentligt regi, fremgår det på partiets hjemmeside.

Så tæt er vi på atomkraft

  • Danmark har fravalgt atomkraft, men samme holdning har man ikke haft i nabolandene Sverige og Tyskland, hvor de atomkraftværker, som ligger tættest på Danmark, er placeret i Ringhals nær Gøteborg og i Brokdorf, som ligger 105 kilometer fra den dansk-tyske grænse.
  • Der er i alt knap 100 kernekraftværker med i alt cirka 200 reaktorer i drift.

Også statsminister Mette Frederiksen (S) har bemærket, at tankerne om at benytte atomkraft, er rykket op på dagsordenen. Ved onsdagens læsermøde hos Vejle Amts Folkeblad blev hun bedt om at forholde sig til en fremtid, hvor atomkraft indgår som en del af løsningerne på verdens energiudfordringer.

Umiddelbart er hun ikke tilhænger af den tanke.

- Jeg vil hellere være afhængig af vedvarende energi, og atomkraft er ikke vedvarende energi, sagde Mette Frederiksen.

FN’s klimapanel, IPPC, har tidligere udgivet en rapport, hvor panelet fastslår, at atomkraft er et vigtigt værktøj til at løse udfordringerne med klimaforandringer.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Erhvervsområde midt i byen er dødsdømt og erstattes af 110 boliger i løbet af de kommende fire år: Det kan du vente dig

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Billund

Skal de ældre nu trille helt op i nordvestbyen?

Erhverv

Kæmpe tilflytning til Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kan mærkes hos leverandør: Skal levere varme til 32.000 nye huse

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Annonce