Annonce
Trekantområdet

Tilbud til kræftramte mænd er sparet væk: - Det er en katastrofe

Hans Jørn Nielsen har deltaget i Kolding Kommunes tilbud for kræftramte mænd. Forløbet Naturkræfter øgede hans livskvalitet og fik ham i gang med fodbold i FC Prostata og med træning på Plejehjemmet Olivenhaven. Han er forarget over, at et flertal i byrådet sparer tilbuddet væk. I stedet ønsker politikerne at oprette et nyt tilbud uden for det kommunale regi. Foto: Søren Gylling
En tidligere deltager og Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling beder byrådet finde penge, så tilbuddet Naturkræfter, der henvender sig til mænd med kræft og foregår i skoven, kan fortsætte. Byrådsmedlem Trille Nikolajsen (V) mener, at besparelsen er nødvendig.

Kolding: Hans Jørn Nielsen, der er kræftpatient, er forarget over, at et flertal i Kolding Kommunes byråd har vedtaget at nedlægge tilbuddet Naturkræfter, der er et tilbud til kræftramte mænd.

- Det er en katastrofe. Jeg tror ikke, at politikerne ved, hvad de gør. Jeg fik min kondition og mit livsmod tilbage ved at deltage, fortæller han.

Palle Ranløv, der er formand for Kræftens Bekæmpelses lokalforening i Kolding Kommune, er også ærgerlig over, at tilbuddet forsvinder.

- Mænd er langt dårligere end kvinder til at opsøge tilbud, hvor man taler om sin sygdom. Her har vi et tilbud, der kan få mændene med, siger han.

At afskaffe Naturkræfter er beregnet til at give en besparelse på 80.000 kroner om året.

- De to fysioterapeuter, der har stået for Naturkræfter, har virkelig knoklet og gjort en kæmpe indsats. Det er ærgerligt at lukke det, for Naturkræfter er hjælp til selvhjælp. Hele den sociale del af forløbet, det at komme ud af huset, ud i naturen og snakke med andre, er også helbredende. Og det koster jo ikke en formue, for de to fysioterapeuter er jo i Sundhedshuset i forvejen. Det virker ikke gennemtænkt. Lad dog fagfolkene køre forløbene, og så kan deltagerne selv beslutte, om de skal fortsætte på frivillig basis, når forløbene er afsluttet, siger Palle Ranløv.

Hans Jørn Nielsen mener også, at der skal faguddannet personale med til at koordinere, når nye hold starter.

- Der skal være en tovholder, ellers falder det til jorden som sand, når man spreder fingrene, mener han.

Annonce
- Jeg vil ikke skabe falske forhåbninger og sige, at vi vil se på det igen. Vi var nødt til at spare, og det kan ikke undgå at ramme nogle borgere.

Trille Nikolajsen (V)

Hold mødes på frivillig basis

Naturkræfter har kørt ad to omgange. Flere af deltagerne var meget skeptiske og skulle have et lille skub, inden de mødte op første gang, men tilbagemeldinger på forløbet viser, at der generelt har været stor tilfredshed med forløbet.

Et hold, der gik i gang i 2016, er forsat i frivilligt regi og mødes hver tirsdag, fordi tilbuddet har givet deltagerne så meget. De opfordrer andre mænd med kræft til at henvende sig, hvis de ønsker at være med.

Trille Nikolajsen (V) stod sammen med socialdemokraten Elvis Comic i spidsen for forhandlingerne på vegne af byrådsflertallet, da besparelserne på social- og sundhedsområdet skulle findes.

- Jeg vil ikke skabe falske forhåbninger og sige, at vi vil se på det igen. Vi var nødt til at spare, og det kan ikke undgå at ramme nogle borgere. Jeg kan godt se, at noget i Naturkræfter går tabt uden fagpersonale.

Hun fortæller, at politikerne for at bevare det fællesskab, der øger deltagernes livskvalitet, har bedt forvaltningen gå i dialog med de kræftramte mænd om, hvordan tilbuddet kan føres videre i frivilligt regi.

- Der er allerede et hold af tidligere deltagere, der har lavet deres egen gruppe. Kommunen vil gerne hjælpe med at etablere en forening, så de kan søge fonde og private donationer. Forvaltningen skal være tovholder på at få noget i gang, men det bliver ikke en kommunalt ansat, der skal stå i spidsen, når tingene kører, for kommunen kan ikke løfte alle opgaver. Det er hele samfundet, der skal hjælpe, siger Trille Nikolajsen.

Naturkræfter

Naturkræfter var et tilbud til kræftramte mænd. Her kunne de en gang om ugen mødes med andre mænd i samme situation til et frilufts- og træningstilbud, der foregik i skovene i Kolding.

Tilbuddet, som Kolding Kommune stod bag, begyndte med bålkaffe, inden fokus blev rykket over på bevægelse, fysisk aktivitet og skovarbejde i et fællesskab med andre mænd, der står eller har stået i samme situation.

På budget 2020 bliver tilbuddet, der koster 80.000 kroner om året, sparet væk. Fra politisk side er der et ønske om at etablere et nyt tilbud til målgruppen uden for det kommunale system.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet kom først og slukkede kælderbrand

Annonce