Annonce
Egtved

Se video: Bosted for psykisk syge var varmt emne på velbesøgt vælgermøde: 'Det er uværdigt den måde, de ofte færdes på'

Fire byrådskandidater drøftede nogle af Egtveds udfordringer på vælgermøde i Roberthus tirsdag aften. Her kom der flere løfter til, hvad politikerne vil kæmpe for, hvis de bliver valgt eller genvalgt til byrådet.

Egtved: De helt store uenigheder udeblev, da fire byrådskandidater mødtes til vælgermøde i Roberthus i Egtved tirsdag aften.

På flere områder var kandidaterne, der denne aften talte Martin Sikær (S), Lars Schmidt (V), Torben Elsig-Pedersen (R) og Sten Byriel (LA), faktisk ret enige.

- Vi mangler et godt Clement Kjersgaard-skænderi, lød det lidt spøgende fra aftenens ordstyrer Kim Dahl Nielsen, der til daglig er chefredaktør på Vejle Amts Folkeblad.

Annonce
De fire byrådskandidater gjorde deres bedste for at vise vælgerne i Egtved, hvorfor de skal stemme på netop dem. Foto: Vibeke Frost Oxholm

Det var avisen, der sammen med Egtved Udviklingsråd stod for aftenens vælgermøde.

Udviklingsrådet havde forud for mødet udvalgt tre møder, der ønskede, at kandidaterne skulle drøfte; socialpsykiatri, herunder botilbuddet Tinghøj i Egtved, erhvervsgrunde og bosætning.

- Jeg er nærmeste nabo til Tinghøj, og jeg må sige, at jeg synes, det er uværdigt den måde, de ofte færdes på. De må for min skyld meget gerne være her i byen, men jeg synes ikke, de får den hjælp, de skal bruge, lød det fra Jeanette Haulrig-Pedersen.

Hun kunne blandt andet også fortælle om episoder, hvor nogle af Tinghøjs beboere om aftenen har stået i hendes have, men hvor der ikke har været ressourcer på bostedet til at komme og hente dem.

Jeanette Haulrig-Pedersens indlæg affødte aftenens måske nok mest konkrete svar.

- De akutte ting, du her beskriver, I oplever i dagligdagen, de skal løses. Det forventer jeg da, at voksenudvalget og embedsværket må finde ud af at få løst hurtigt. Men hvad der skal ske med Tinghøj på længere sigt, skal vi have lagt en strategi for. Jeg vil helt klart gerne arbejde for, at vi inden for det næste lille års tid får drøftet det og får udarbejdet en klar strategi, som vi kan tage stilling til ved budgetforhandlingerne næste år. Vi kan ikke blive ved med at udsætte det, lovede Torben Elsig-Pedersen.

Jeanette Haulrig-Pedersen ønskede blandt andet tidshorisont for, hvornår der bliver gjort noget ved Tinghøj, som ikke er tidssvarende og derfor ikke har de rigtige rammer for at hjælpe stedet beboere. Foto: Vibeke Frost Oxholm

Et udfordret område

Martin Sikær var også af den klare overbevisning, at der skal gøres noget på det socialpsykiatriske område.

- Vejle Kommunes serviceniveau er udfordret. Det gælder blandt andet på seniorområdet og på skoleområdet, men det gælder også voksenhandicap-området. Jeg mener, vi er nødt til at løfte vores serviceniveau. Desværre har der ved de seneste budgetforligsforhandlinger et flertal for at vi for alt i verden skal være den mest effektivt drevne kommune økonomisk set. Det, mener jeg, er forkert, sagde Martin Sikær.

Lars Schmidt var ikke helt tilfreds med det svar fra Socialdemokratiets borgmesterkandidat.

- Det er for let at sige, at hvis der var flere penge, ville der ikke være problemer med Tinghøj. Vi er nødt til at vide, hvad det er, I ser og oplever i Egtved. Derfor har der også været et møde med udviklingsrådet for at høre om nogle af de udfordringer. Jeg er nødt til at konferere med voksenudvalget om det, men jeg mener bestemt ikke, vi snakker et år i forhold til at få klarhed over, hvad der skal ske med Tinghøj på sigt, lød det fra Lars Schmidt.

Den eneste af de fire kandidater, der ikke i forvejen sidder i byrådet, Sten Byriel havde en lidt anden tilgang til emnet.

- Vi tror, vi er nødt til at tænke på visitationen til Tinghøj. Kan vi gøre noget mere for dem, der har dobbeltdiagnoser, eksempelvis psykisk syge med et misbrugsproblem oveni? Måske er det ikke den slags syge mennesker, der skal være på Tinghøj? Måske bør der findes et regionalt tilbud til dem, så de ikke, som det ofte sker, ender som kastebolde mellem det regionale og det kommunale system, mente han.

Annonce

Boliger og erhverv

Udover socialpsykiatrien var bosætning og erhvervsgrunde også på dagsordenen.

Egtved Udviklingsråd efterlyser nemlig erhvervsgrunde.

- Vi hører blandt andet fra håndværksvirksomheder, at de gerne ville udvide og bygge noget her i byen, men det kan de ikke og ender måske med at flytte til Kolding i stedet. Dem vil vi jo gerne beholde her i byen, lød det blandt andet fra Inger Pabst, formand for Egtved Udviklingsråd.

Blandt kandidaterne var der generelt enighed om, at store produktionsvirksomheder nok ikke bør placeres ved Egtved, men at der godt kunne være gode muligheder i at udvikle erhvervsområder til mindre håndværk og mindre industri, som ikke på sigt giver for meget tung trafik eller store lugtgener, som man har set i eksempelvis i forbindelse med Danepork-slagteriet i St. Lihme eller foderfabrikken Fermentation Experts i Jelling.

Når det handlede om boliger og byggegrunde, var der generelt enighed om, at der med fordel kan kigges på, om der skal udstykkes mere i Egtved.

- Det er så paradoksalt, når vi taler byggegrunde, at vi har et område som Børkop, hvor man faktisk beder os om at stoppe med at udstykke, men hvor vi fortsætter alligevel, mens man her i Egtved, hvor der er rigtig gode faciliteter, står og ønsker flere. Lad os nu kigge på, hvor der plads og ønske om flere grunde i stedet, lød det fra Martin Sikær.Jeg er ked af, at det i optakten til vælgermødet kom til at lyde, som om vi ikke ønsker Tinghøjs beboere i byen. Sådan skal det bestemt ikke forstås. Men der er nogle udfordringer, der skal løses.

Inger Pabst, formand for Egtved Udviklingsråd


Lars Schmidt er enig. Han mener samtidig, det er vigtigt at tænke kvalitet ind i det, der bliver bygget.

- Samtidig er det vigtigt i Egtved, hvor man netop slår sig på alt det grønne og på naturen, at man ikke bare plastrer alle grønne områder til med boliger, fortalte han.

Efter halvanden time blev mødet rundet af. I tid til at folk kunne nå hjem og se andre dyste - nemlig fodboldherrerne.
Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Vejles vigtigste lyskryds slukkes: Her går lyset i sort onsdag aften

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Billund

Patienter kommer fra hele landet til gynækolog i Billund: De skal mærke, at de er i gode hænder her

Kultur

Blæksprutten er blevet hjemløs: Uden et nyt hjem er fremtiden uvis

Vejle Boldklub

Dom gjorde comeback for VB; reserverne vandt med 4-0, da talentfuld offensiv-spiller scorede hattrick

Debat For abonnenter

I Flindts Fodspor: Jeg ved, hvem der bestemt ikke får min stemme ved valget

Alarm 112

Det røg fra halmen: Brandfolkene måtte igen ud til nedbrændt gård for at slukke efter

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Børkop

Efter årelangt og til tider gnidningsfyldt tilløb: Nyt idrætscenter skal indvies, og det vil samle området

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Annonce