Annonce
Egtved

Se video: Bosted for psykisk syge var varmt emne på velbesøgt vælgermøde: 'Det er uværdigt den måde, de ofte færdes på'

Fire byrådskandidater drøftede nogle af Egtveds udfordringer på vælgermøde i Roberthus tirsdag aften. Her kom der flere løfter til, hvad politikerne vil kæmpe for, hvis de bliver valgt eller genvalgt til byrådet.

Egtved: De helt store uenigheder udeblev, da fire byrådskandidater mødtes til vælgermøde i Roberthus i Egtved tirsdag aften.

På flere områder var kandidaterne, der denne aften talte Martin Sikær (S), Lars Schmidt (V), Torben Elsig-Pedersen (R) og Sten Byriel (LA), faktisk ret enige.

- Vi mangler et godt Clement Kjersgaard-skænderi, lød det lidt spøgende fra aftenens ordstyrer Kim Dahl Nielsen, der til daglig er chefredaktør på Vejle Amts Folkeblad.

Annonce
De fire byrådskandidater gjorde deres bedste for at vise vælgerne i Egtved, hvorfor de skal stemme på netop dem. Foto: Vibeke Frost Oxholm

Det var avisen, der sammen med Egtved Udviklingsråd stod for aftenens vælgermøde.

Udviklingsrådet havde forud for mødet udvalgt tre møder, der ønskede, at kandidaterne skulle drøfte; socialpsykiatri, herunder botilbuddet Tinghøj i Egtved, erhvervsgrunde og bosætning.

- Jeg er nærmeste nabo til Tinghøj, og jeg må sige, at jeg synes, det er uværdigt den måde, de ofte færdes på. De må for min skyld meget gerne være her i byen, men jeg synes ikke, de får den hjælp, de skal bruge, lød det fra Jeanette Haulrig-Pedersen.

Hun kunne blandt andet også fortælle om episoder, hvor nogle af Tinghøjs beboere om aftenen har stået i hendes have, men hvor der ikke har været ressourcer på bostedet til at komme og hente dem.

Jeanette Haulrig-Pedersens indlæg affødte aftenens måske nok mest konkrete svar.

- De akutte ting, du her beskriver, I oplever i dagligdagen, de skal løses. Det forventer jeg da, at voksenudvalget og embedsværket må finde ud af at få løst hurtigt. Men hvad der skal ske med Tinghøj på længere sigt, skal vi have lagt en strategi for. Jeg vil helt klart gerne arbejde for, at vi inden for det næste lille års tid får drøftet det og får udarbejdet en klar strategi, som vi kan tage stilling til ved budgetforhandlingerne næste år. Vi kan ikke blive ved med at udsætte det, lovede Torben Elsig-Pedersen.

Jeanette Haulrig-Pedersen ønskede blandt andet tidshorisont for, hvornår der bliver gjort noget ved Tinghøj, som ikke er tidssvarende og derfor ikke har de rigtige rammer for at hjælpe stedet beboere. Foto: Vibeke Frost Oxholm

Et udfordret område

Martin Sikær var også af den klare overbevisning, at der skal gøres noget på det socialpsykiatriske område.

- Vejle Kommunes serviceniveau er udfordret. Det gælder blandt andet på seniorområdet og på skoleområdet, men det gælder også voksenhandicap-området. Jeg mener, vi er nødt til at løfte vores serviceniveau. Desværre har der ved de seneste budgetforligsforhandlinger et flertal for at vi for alt i verden skal være den mest effektivt drevne kommune økonomisk set. Det, mener jeg, er forkert, sagde Martin Sikær.

Lars Schmidt var ikke helt tilfreds med det svar fra Socialdemokratiets borgmesterkandidat.

- Det er for let at sige, at hvis der var flere penge, ville der ikke være problemer med Tinghøj. Vi er nødt til at vide, hvad det er, I ser og oplever i Egtved. Derfor har der også været et møde med udviklingsrådet for at høre om nogle af de udfordringer. Jeg er nødt til at konferere med voksenudvalget om det, men jeg mener bestemt ikke, vi snakker et år i forhold til at få klarhed over, hvad der skal ske med Tinghøj på sigt, lød det fra Lars Schmidt.

Den eneste af de fire kandidater, der ikke i forvejen sidder i byrådet, Sten Byriel havde en lidt anden tilgang til emnet.

- Vi tror, vi er nødt til at tænke på visitationen til Tinghøj. Kan vi gøre noget mere for dem, der har dobbeltdiagnoser, eksempelvis psykisk syge med et misbrugsproblem oveni? Måske er det ikke den slags syge mennesker, der skal være på Tinghøj? Måske bør der findes et regionalt tilbud til dem, så de ikke, som det ofte sker, ender som kastebolde mellem det regionale og det kommunale system, mente han.

Annonce

Boliger og erhverv

Udover socialpsykiatrien var bosætning og erhvervsgrunde også på dagsordenen.

Egtved Udviklingsråd efterlyser nemlig erhvervsgrunde.

- Vi hører blandt andet fra håndværksvirksomheder, at de gerne ville udvide og bygge noget her i byen, men det kan de ikke og ender måske med at flytte til Kolding i stedet. Dem vil vi jo gerne beholde her i byen, lød det blandt andet fra Inger Pabst, formand for Egtved Udviklingsråd.

Blandt kandidaterne var der generelt enighed om, at store produktionsvirksomheder nok ikke bør placeres ved Egtved, men at der godt kunne være gode muligheder i at udvikle erhvervsområder til mindre håndværk og mindre industri, som ikke på sigt giver for meget tung trafik eller store lugtgener, som man har set i eksempelvis i forbindelse med Danepork-slagteriet i St. Lihme eller foderfabrikken Fermentation Experts i Jelling.

Når det handlede om boliger og byggegrunde, var der generelt enighed om, at der med fordel kan kigges på, om der skal udstykkes mere i Egtved.

- Det er så paradoksalt, når vi taler byggegrunde, at vi har et område som Børkop, hvor man faktisk beder os om at stoppe med at udstykke, men hvor vi fortsætter alligevel, mens man her i Egtved, hvor der er rigtig gode faciliteter, står og ønsker flere. Lad os nu kigge på, hvor der plads og ønske om flere grunde i stedet, lød det fra Martin Sikær.Jeg er ked af, at det i optakten til vælgermødet kom til at lyde, som om vi ikke ønsker Tinghøjs beboere i byen. Sådan skal det bestemt ikke forstås. Men der er nogle udfordringer, der skal løses.

Inger Pabst, formand for Egtved Udviklingsråd


Lars Schmidt er enig. Han mener samtidig, det er vigtigt at tænke kvalitet ind i det, der bliver bygget.

- Samtidig er det vigtigt i Egtved, hvor man netop slår sig på alt det grønne og på naturen, at man ikke bare plastrer alle grønne områder til med boliger, fortalte han.

Efter halvanden time blev mødet rundet af. I tid til at folk kunne nå hjem og se andre dyste - nemlig fodboldherrerne.
Annonce
VEJLE For abonnenter

Bjarne fra Vejle har fulgt landsholdet i mere end 30 lande: Han har arrangeret kampe på Den Røde Plads i Moskva og bestilt 1000 fadøl i timen i Samara

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Formand vil have hjælp fra staten til at løse et næsten umuligt problem, der risikerer at lamme Vejle

Vejle For abonnenter

Efter to år med sjælden sygdom får Tage mad gennem sonde og har svært ved at tale: Nu rumsterer tankerne om barndommen ved berygtet fabrik i Grindsted

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Give For abonnenter

Når musikken healer: Christine og Perry sender kærlighed til deres afdøde søn gennem musikken

VEJLE

Mig og Margrethe: Send os dine bedste fotos af dronningen på Vejle-egnen

VEJLE

Vi vil være med til at skabe folkefesten omkring Tour de France: Send os derfor dine forslag, idéer og arrangementer, så vil vi sammen gennemføre dem

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Billund

Nyt sundhedshus er næsten fyldt op: - Vi håber at kunne sparke et godt fællesskab i gang

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

KLUMME For abonnenter

Så har vi hørt det med: Grand Canyon ligger såmænd bare omme i Trædballe

Annonce