Annonce
Danmark

Tino kastede sig ind i slåskamp for at redde to kvinder fra overfaldsmand: Hvis det var min datter, ville jeg ønske, nogen trådte til

28-årige Tino Dalberg kastede sig ind i et voldsomt slagsmål, da to kvinder blev overfaldet af en fremmed mand fredag aften. Foto: Morten Pape
Uden tanke på sig selv gik 28-årige Tino Dalberg fra Horsens til kamp mod en mand, som havde overfaldet to kvinder neden for hans vindue. Politiet bekræfter, at en 31-årig mand er sigtet i sagen.

Horsens: Kun iført røde underbukser stormede 28-årige Tino Dalberg ned ad trappen fra sin lejlighed på 2. sal i Borgergade i Horsens for at tage kampen op mod en ukendt mand, der var i færd med at overfalde to kvinder på kirkegården ved Klosterkirken lige over for.

- Det eneste, der går gennem mit hoved er, hvordan de to kvinder har det. Jeg håber ikke, han har nået at ramme dem for hårdt, inden jeg når derned. Det eneste, jeg kan tænke på, er dem, fortæller han.

Dramaet udspillede sig fredag aften omkring klokken 18, hvor Tino Dalberg, der havde arbejdet om natten og derfor lå og sov, blev vækket af sin kone, som skreg, at to kvinder var ved at få tæsk lige neden for familiens vindue i Borgergade.

Annonce

- Jeg ryger op af sengen og kigger ud ad vinduet. Jeg kan bare se, at der er en, som er nødt til at gøre noget. Den ene kvinde får et par på låget af en mand på omkring 26 til 30 år, fortæller Tino Dalberg og fortsætter:

- Jeg råber til ham - ud ad vinduet: "Du stopper bare det der", inden jeg løber ned ad trappen, kun iført mine røde underbukser.

Tramper på en af kvinderne

Ude på gaden prøver Tino Dalberg at få manden til at koncentrere sig om ham i stedet for kvinderne.

- Han er i gang med at trampe på den ene af kvinderne. Jeg prøver at distrahere ham, så han kommer væk fra dem, og råber: "Kom her, kom og slås med mig i stedet". Det vil han gerne.

Manden er højere end Tino Dalberg, men det får ikke Tino til at vende om.

- Jeg har set slåskamp før, og jeg har stået i lignende situationer og taget kampen op mod nogen, der var større end mig. Det er ikke første gang, så det gør mig ikke bange, fortæller han.

Det var fra vinduet i lejligheden på anden sal, at Tino Dalbergs kone opdagede, at en mand var i gang med at banke to kvinder nede på gaden. Tino Dalberg, som lå og sov, stormede ned ad trappen for at komme de to kvinder til undsætning. Foto: Morten Pape

Alligevel kommer den anden med så stor styrke mod Tino Dalberg, at han ender på jorden.

- Jeg er træt. Jeg har kun lige fået øjne, og jeg vælter lidt rundt. Han fejer benene væk under mig, jeg ryger ned at ligge, men rejser mig op igen. Så er der lidt tumult, og vi får begge nogle slag, og til sidst bliver han jaget væk.

Annonce

Kom tilbage

Tino Dalberg fortæller, hvordan begge kvinder græder, da de ser ham komme dem til undsætning.

- De er nok både lettede og meget chokerede, da jeg kommer. Da han forsvinder, går jeg over til den ene kvinde, som er meget forslået og forskrækket og trøster hende, stadig kun iført mine røde underbukser. Det er lidt akavet, fortæller han.

Mens der tilsyneladende er ro på situationen, smutter Tino Dalberg op i lejligheden for at tage lidt mere passende tøj på. Imens vender manden tilbage.


Når jeg snakker om det, får jeg en klump i halsen - der er ingen ord for det, og det gør mig ked af det, at nogen kan opføre sig på den her måde.

Tino Dalberg


- Mens jeg er oppe, kommer han igen. Min kone kigger ud ad vinduet, og han råber ad hende og truer med at komme op og slå os ihjel. Han går frem og tilbage på gaden, men han har fået en vis form for respekt, og jeg har stiv øjenkontakt rettet på ham, så jeg ved, hvor han er.

Da Tino Dalberg kommer ned på gaden igen, lusker manden væk.

Annonce

Ingen prøvede at gribe ind

Mens Tino har kæmpet med den ukendte overfaldsmand, er flere mennesker gået forbi, nogle er stoppet op, men ingen har gjort noget. En har ringet til politiet, men ellers har der ikke været hjælp at hente, og det både undrer og bekymrer den 28-årige redningsmand.

I et opslag på Facebook fredag aften beskriver han situationen og sætter spørgsmålstegn ved, om det kan være rigtigt, at vi er blevet sådan nogle, som ikke hjælper.

I et facebookopslag beskriver Tino Dalberg den voldsomme episode, og spørger også uforstående horsensianerne, hvorfor vi er kommet dertil, hvor man ikke gør noget, hvis man ser vold eller overfald på gaden. Foto: Morten Pape

”Hvorfor er det sådan, er vi ikke bedre end det her, er vi ikke mennesker, der håber på, at hvis det skete for vores kære, så var der folk, der kom dem til undsætning? Jeg synes, det er skamløst bare at kigge på”, skriver han.

- Der var folk ved bænken, som stod og kiggede, men da jeg kom derned, hørte jeg kun slag, spark og kvindernes skrig. Der var mennesker, som bare stod bare kiggede, og så min underbo, som gjorde et godt job og fik ringet efter politiet, fortæller han og uddyber sin frustration over alle dem, som bare kiggede på:

- Det gør mig ked af det og rammer mig rigtig hårdt. At man kan være sådan over for andre mennesker. Hvis det var to drengerøve, som var røget i rotterne på hinanden, så havde det været noget andet, men det her var et regulært overfald på to uskyldige kvinder. De havde ikke gjort nogen noget, men bare siddet der stille og roligt. Når jeg snakker om det, får jeg en klump i halsen - der er ingen ord for det, og det gør mig ked af det, at nogen kan opføre sig på den her måde.

Annonce

Forstår at folk er bange

På trods af sin kritik kan Tino Dalberg godt forstå, at det kan være svært at gøre, som han gjorde. Alligevel opfordrer han til at stå sammen.

- Man behøver ikke gøre det, jeg gør og tage konfrontation. Jeg gør det, fordi jeg ved, jeg kan. Problemet er, at folk er bange for at hjælpe og bange for at blive slået ihjel. Vi har hørt om Tobias (Jødal, der døde efter et voldeligt overfald i Sølvgade i maj, red.), som der heller ikke var nogen, der hjalp, siger han og understreger, at hjælpen ikke behøver at være med eget liv og levned på spil.


Man ved ikke, hvad man gør, før man står der. Men hvis der er én, der træder til, kommer der også andre.

Tino Dalberg


Ifølge ham handler det bare om at gøre noget.

- Man skal tage affære - ikke kigge væk eller tage telefonen frem og filme. Det bedste, man kan gøre, er at interrupte -  Råbe og skrige. Hvis man er flere, der stimler sammen og råber, så forsvinder sådan en mand. Vi har politiet, og de gør et kæmpe stykke arbejde, men de kan ikke være der på et splitsekund.

Annonce

Frys, flygt eller kæmp

Tino handlede næsten instinktivt, uden tanke på sin egen sikkerhed, og han er da heller ikke sluppet uskadt fra mødet med overfaldsmanden. Alligevel fortryder han ikke, at han blandede sig.

- Jeg tænker ikke over det, når man gør noget rigtigt for andre mennesker. Hvis det var min datter, ville jeg ønske og håbe, at der var en, som trådte til og hjalp hende. Selvfølgelig ville jeg være noget så ked af det over at svigte min familie for at hjælpe andre. Men når man ser en mand, der jokker på en kvinde... Hvis ikke nogen havde hjulpet hende, tror jeg, det var gået meget værre, siger han og tilføjer:

- Når man kommer i stressede situationer, er det enten frys, flygt eller kæmp. Man ved ikke, hvad man gør, før man står der. Men hvis der er én, der træder til, kommer der også andre.

Efter overfaldet tog Tino Dalberg de to kvinder med på skadestuen. Ifølge ham var den ene af kvinderne ilde tilredt, og selv fik han skader ved sammenstødet.

- Den ene var meget forslået. Jeg har bøjet min vrist så kraftigt, at de på skadestuen troede, den var brækket, og jeg har bøvl med knæet. Jeg tror nu ikke, det er noget alvorligt, men hævelsen skal lige falde.

På trods af skaderne er Tino Dalberg ikke i tvivl om, at det var godt, han blandede sig.

- Jeg kunne ikke have set mig selv i øjnene, hvis jeg ikke havde gjort det, slår han fast.

Annonce

Dukkede op igen

I lørdags, dagen efter overfaldet, dukkede manden endnu engang op ved mindestenen på kirkegården. Denne gang blev der øjeblikkeligt ringet efter Sydøstjyllands Politi.

- Jeg havde givet et signalement til dem, vi kender, så da min bror dagen efter så manden ved kirken gående med en flaske vin i hånden, råbte han til ham:  "Du har lavet noget lort her i går". Manden sagde, at han ikke lige kunne huske det, men min bror fik ringet til politiet, som kom og lagde ham i håndjern og læste rettighederne op for ham, fortæller Tino Dalberg.

Han og hans kone har efter episoden holdt kontakten med de to kvinder. Ifølge Tino Dalberg har de aldrig set manden før i deres liv, og overfaldet kom fuldstændig ud af det blå.

- Min kone og jeg er stadig i kontakt med de her kvinder, som både fysisk og psykisk stadig er i chok. De tør ikke komme i området mere.

Kvinderne har efterfølgende fortalt Tino Dalberg, at de ikke havde ikke set hinanden i noget tid, fordi den ene ikke bor i byen. De var gået hen til mindestenen på kirkegården for at sidde og snakke og hygge sig, da manden kom hen og tog kontakt til dem.

- De gjorde det klart, at de ikke gad snakke med ham. Min kone overværede det og fortalte, at manden forsøgte at charmere sig ind på dem og sad der et kvarters tid. Til sidst sagde den ene: Nu går du, du er meget frembrusende, og du gør os bange, og så begyndte han bare at slå på hende, fortæller Tino Dalberg.

Den voldsomme oplevelse sidder i ham, men han er glad for, at han har kontakt til de to kvinder.

- Det er en ganske forfærdelig ting at opleve. Det betyder utrolig meget, at vi har kontakt til dem. Mange gange, når man hjælper, hører man ikke, hvordan personerne har det efterfølgende, det har vi mulighed for, og det letter et pres fra skuldrene. Og vi har faktisk også modtaget en flaske vin og en buket blomster, fortæller han.

Annonce

Politiet bekræfter

Folkebladet har været i kontakt med Sydøstjyllands Politi, og politikommissær Mads Høyen bekræfter historiens hovedtræk.

- Fredag 16. juli klokken 18.26 får vi en anmeldelse fra Borgergade. Den går på, at der er en episode mellem en 31-årig mand og en 45-årig kvinde, begge fra Horsens, hvor manden skulle have udsat kvinden for vold.

- Vi kommer frem til stedet, men der har de pågældende personer forladt stedet. Senere bliver det os bekendt, at vi har en mulig forurettet på skadestuen, så vi kører derud og træffer sagens forurettede, altså kvinden, som anmelder voldsepisoden. På skadestuen modtager vi endnu anmeldelse fra samme sted, hvor en mand også er blevet udsat for vold på samme tidspunkt. Ud fra forklaringer og efterforskning kan vi lørdag 17. juli foretage anholdelse og sigte en 31-årig mand fra Horsens. Han bliver anholdt og sigtet for to voldsforhold og løsladt efterfølgende, forklarer Mads Høyen.

Politiet fortsætter nu sin efterforskning af sagen, og "vi kan ikke på nuværende tidspunkt komme ind på flere detaljer i sagen", lyder det i hans svar.

Annonce
Annonce
Erhverv

Give-familien vandt igen titlen som Årets Købmand: Nu hedder halvdelen af prismodtagerne Eskildsen til efternavn

Vejle For abonnenter

Personalemangel får restauratør til at trække stikket og koncentrere sig om sin restaurant i Vejle: 'Vi er tvunget til at stjæle folk fra hinanden'

Erhverv

Vindmølle-opsynsmænd fra Vejle løb med eftertragtet erhvervspris: Er lige blevet opkøbt af amerikansk firma

Hedensted For abonnenter

Bliver dit nabolag også tilgodeset? Se listen over ekstraordinært mange nye byggegrunde

Vejle

Bajonetsaven er sat i arbejde - i næste uge lander den store maskine: Så mange måneder tager det at at pille godsbanebygningen fra hinanden

Vejle For abonnenter

VB'eren Kim Elgaard blev snydt, så vandet drev, og måtte flygte fra Maldiverne midt om natten: Nu er han efterskolelærer og vil udbrede nyt boldspil

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Debat

Debat: Tillid til landbrugstoppen?

Vejle

Så er det en kendsgerning: Skole har købt naboskolen af splittet Vejle Byråd - fremtrædende socialdemokrat blev sendt uden for døren

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Give

Nabokommunen vil bygge tre gigant-vindmøller klos op ad kommunegrænsen: Vi fortsætter kampen, lover modstanderne

Vejle For abonnenter

I dag falder afgørelsen i Vejle Motorbådklub: 11 medlemmer skal kæmpe for deres plads - formand frygter yderligere splittelse

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Annonce