Annonce
Vejle

To hjerneblødninger stopper ikke Marc: Fejrer livet med 24-timers sjipning

- Det her er min måde at sige tak og vise, at alt den hjælp jeg fik under genoptræningen ikke var forgæves, siger Marc Pedersen (tv.). Over 24 timer forsøger han sammen med den tidligere professionelle bokser, Torben Keller (th.), at nærme sig verdensrekorden i sjipning. Foto: Ludvig Dittmann
100 sjip. En streg på et stykke papir. Og så om igen.. og igen og igen. Nogenlunde sådan lød den simple, men benhårde, formular for Marc Pedersen, der fredag og lørdag fejrede livet med non stop-sjipning i 24 timer.

Vejle: Alle lag skal skrælles af. For det er først der, at man kan tage stilling til de helt store ting.

Marc Pedersen, 44, er langt fra ubekendt med at teste krop og sind. Som 19-årig blev han udsendt med Forsvaret første gang og har siden haft en iboende trang til at stå ansigt til ansigt med sine egne grænser.

- Jeg er vel prædisponeret for det. Det gør ondt fysisk, men mentalt er det ren guf - og en form for selvmedicinering, siger han.

Annonce

Den søgen gav imidlertid bagslag i 2019, hvor han få uger efter at have deltaget i ekstremløbet Hell Run blev ramt af en hjerneblødning. Noget, han med egne ord ikke tog alvorligt nok, men gik for længe med - for kort efter at blive ramt af én til.

"Mount Everest" på Munkebjerg

Siden har han kæmpet sig fra kørestolen, gennem et hårdt genoptræningsforløb og i retning af en fysik, der måske ikke kan det, den kunne før, men nok til at give sig i kast med udfordringer, der for de fleste lyder uovervindelige.

- Først skulle jeg lære at gå igen. Derefter begyndte jeg at svømme. Den ene ting tog den anden, og på et tidspunkt tænkte jeg, at nu måtte jeg også hellere prøve at få ordentligt gang i de ben igen. Det brugte jeg Munkebjerg-trappen til. Og det var egentlig ret ubehageligt, så det satte selvfølgelig et eller andet igang indeni mig, siger Marc Pedersen og griner.

Som sagt så gjort. Sidste år gjorde han nemlig Munkebjerg-trappen til arena for en vejlensiske udgave af en Mount Everest-bestigning: 316 ture op og ned med ti kilo i rygsækken. I alt knap 9000 højdemeter på 29 timer.


Sammenlignet med Munkebjerg-trappen bliver det en kæmpe mental opgave, for jeg ikke kan slå hovedet fra på noget tidspunkt.

Marc Pedersen


I år er rygsækken skiftet ud med sjippetov til det, Marc Pedersen håber at gøre til en fast tradition: En årlig fejring af livet - på godt og ondt.

Annonce

En tår vand for hver 1000 sjip

- Nogle tror på reinkarnation, og jeg tror på, vi bare har ét liv, hvor det handler om at give den gas. Da jeg var indlagt efter mine hjerneblødninger, mødte jeg den her mentale skillevej: "Det er ikke slut. Det må ikke stoppe her." Enten kunne jeg acceptere min tilstand og gøre noget ved den, ellers kunne jeg lade mig falde helt sammen, siger Marc Pedersen, der i dag stadig er ramt på dele af bevægeapparatet og især døjer med balance og koordination.

Netop derfor faldt valget i år på at fejre livet med 24 timers sjipning. En udfordring, der måske ikke klinger lige så barsk som "Everest", men som hovedpersonen alligevel anser for et step up.


Jeg regner med at køre 100 ad gangen, sætte en streg og så videre. Hver gang, jeg når tusinde, kan jeg tage en tår vand.

Marc Pedersen, selvstændig


Det store mål er at nå 100.000 sjip indenfor et døgn.

- Det går i tæer, ankler, knæ, skuldre, nakke og triceps. Ja, man spænder jo sådan set i alle større muskelgrupper. Jeg døjer stadig med balance og koordination, så sammenlignet med Munkebjerg-trappen bliver det en kæmpe mental opgave for mig, fordi jeg ikke kan slå hovedet fra på noget tidspunkt, siger Marc Pedersen, der normalt bruger 42 sekunder på 200 sjip.

- Jeg regner med at køre 100 ad gangen, sætte en streg og så videre. Hver gang, jeg når tusinde, kan jeg tage en tår vand.

Annonce

Har allieret sig med Torben Keller

Udfordringen, som Marc Pedersen gav sig i kast med fredag aften, blev dog ikke foretaget helt alene.

Undervejs har han nemlig fået moralsk opbakning og selskab af sin gode ven og tidligere professionelle bokser, Torben Keller, der ved en ting eller to om sjipning fra sine dage bokselokalerne.

Op med fødderne og lidt hurtig næring indenbords. Pauserne skulle være korte, hvis målet om de 100.000 sjip på 24 timer skulle nås. Foto: Ludvig Dittmann

- Nu er det godt nok ved at være mange år siden, men vi starter bare, og så ser vi, hvordan det går. Får tre uger siden løb jeg et baglæns maraton, så de her "dumme" udfordringer er lige mig, siger Torben Keller og griner.

De to grænsesøgende idrætsentusiaster mødte hinanden til Hell Run-løbet for nogle år siden.

- Man får et eller andet bånd. Marc er en god ven, og jeg har fulgt meget med i hans sygdomsforløb, så han kunne egentlig have spurgt mig om hvad som helst.

Marc Pedersen og Torben Keller startede deres sjippe-challenge fredag aften klokken 19. Midt på eftermiddagen lørdag havde begge rundet 85.000 sjip og var således godt på vej mod at nå målet på 100.000.

Mens Marc Pedersen gik i clinch med sjippetovet for at bevise noget overfor sig selvom og måske inspirere andre, var Torben Keller, der til daglig er leder i et crossfit-center i Aalborg, spændt på, hvilke dele af kroppen, der først ville blive udfordret. Foto: Ludvig Dittmann


Annonce
Navne For abonnenter

De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen: Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Én aldersgruppe udgør halvdelen af de smittede - og kommunen er magtesløs: 'Hvis man kommer derud, hvor det bliver rigtig svært, må man ty til sin sunde fornuft'

VEJLE For abonnenter

Et syndigt rod i Højen: Virksomhed får tvangsbøder for bjerge af glasuld, asbest og bygningsaffald - på trods af konkurs

Alarm 112

Sikkerhedslanding i Billund: Fly fra Lanzarote fik problemer i luften

Billund For abonnenter

Plays første forstander er ansat: Han har lokale rødder og skal skabe rammerne for Grindsteds nye efterskole

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Alarm 112 For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Vejle

Garnnøglerne ligger klar: Lad os strikke Vejle gul

Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder får serveret en nærmest rå bøf, og tjeneren spørger: 'Hvad er det, du vil?' Det bliver en aften med flere fejl og mangler

Erhverv

Michael Mortensen-selskab køber kæmpe ejendom i Hedensted by

Annonce