Annonce
Ikast-Brande

To mulige underværker på vej i Brande

Det tidligere vandrerhjem og Det gamle Sygehus, nu kaldet Dok Arends, er et af de projekter, der søger støtte hos Realdania. Arkivfoto: Mikael Lund
To markante projekter - Dok Arends og Urban Street Zone - kan måske få fonds-støtte.

Brande: Både Dok Arends og Urban Street Zone håber på at komme i betragtning til økonomisk støtte fra Realdania.

Allerede inden en arbejdsgruppe bestående af Dina Blomstrand, Anja Norn, Ilse Christensen og byrådsmedlem Lotte Stoltenborg 1. oktober 2018 overtog nøglerne til det gamle sygehus og påbegyndte transformationen til Dok Arends, præsenterede kvartetten, som i 2019 blev udnævnt til ”Årets branditter”, planerne om at indrette en del af stueetagen til ”Brandes dagligstue”.

Nu forsøger gruppen ligesom street sport-foreningen Urban Street Zone at opnå støtte fra Realdania som et af Danmarks ”underværker”.

Underværker er en kampagne, som støtter frivillige projekter i det byggede miljø, så de kan blive til virkelighed.

Det er Realdania som står bag kampagnen, der løber frem til 2023 og omfatter tre ansøgningsrunder og en samlet pulje på 42 mio. kr. Fra 2014 til nu har næsten 300 projekter opnået støtte. Sidste frist for at nå med i denne ansøgningsrunde er tirsdag 20. april kl. 12.

Annonce

Omvendt integration i dagligstuen

Gruppen bag Dok Arends præsenterer ”Brandes dagligstue” som et sted, hvor husets beboere, byens borgere, tilflyttere og turister kan mødes i et fællesskab til kulturelle oplevelser og aktiviteter.

Dagligstuen skal være husets samlingspunkt og være med til at skabe det, som arbejdsgruppen betegner som ”omvendt integration”: Fælles oplevelser (og nye venskaber) på kryds og tværs af forskellige kulturer.

Den omvendte integration skal være med til at sætte Brande på landkortet som en attraktiv bosætningsby, og dermed styrkes hele områdets udvikling og identitet.

Helt konkret er det planen at åbne de små hospitalsstuer til et stort, lyst og indbydende fælleslokale på tværs af huset. Sammen med et flot glasparti skal det sikre et unikt lysindfald. Der indrettes et fælleskøkken med caféområde, depotrum, handicaptoilet og husets gamle elevator genetableres, og ombygningen, som skal ske i samarbejde med arkitektfirmaet Domo, vil ske i respekt for den gamle sygehusbygning.

I ansøgningen oplyser arbejdsgruppen, at renovering af sygehusets 1. sal og underetage allerede er gennemført, og at indtægterne herfra er en vigtig del af husets drift. Ikke mindst de syv lejligheder/14 møblerede ”in-between-apartments”, som udlejes til tilflyttere. Renoveringen, som også omfatter fem aktivitetsrum i kælderetagen, har kun været mulig takket være stor hjælp fra frivillige, byens håndværkere og øvrige erhvervsliv, private og fonde.

Dagligstuen er tænkt som et åbent miljø, der er tilgængeligt alle ugens syv dage. Man kan samles i små grupper, komme alene, købe en kop kaffe, småsnakke, læse avis eller networke. Dagligstuen vil også danne rammen om fællesoplevelser som fællesspisning, foredrag og andre sociale og kulturelle aktiviteter.

Annonce

Tre i et-værksted

Urban Street Zone har planer om at oprette hele tre værksteder: et håndværksted, et sprogværksted og et madværksted, men som et andet Kinderæg skal de samles i et.

DIY-(”do it yourself” = gør det selv)værkstedet skal udgøre den største sociale zone for husets mange brugere, frivillige og ildsjæle. Værkstedet bliver samtidig centrum for læring, workshops og fællesskab.

Når betonkanonen leverer materiale til en skaterpark, leverer den ikke samtidig et færdigt fællesskab, oplever man i street sport-foreningen.

”Et nyt værksted vil understøtte, at vi er mere end en ramme i vores skaterpark. Med et nyt værksted kan vi bedre inspirere andre til det samme. Og værkstedet fungerer som centrum for rigtig mange af de aktiviteter, vi laver ved, at vi etablerer, bygger og vedligeholder vores skaterpark,” fremgår det af ansøgningen fra Urban Street Zone.

Foreningens eksisterende værksted på 40 kvadratmeter er placeret under en gammel rampe. Det nye værksted skal placeres i Hal 3 i umiddelbar forlængelse af de to nuværende skaterhaller. Værkstedsarealet bliver mangedoblet til 340 kvadratmeter med portadgang og dermed mulighed for at få større projekter ud til andre skaterparker.

Annonce

Life Ramp

Værkstedet skal desuden være centrum for USZ’ ’Life Ramp-projekt’, som foreningen bl.a. samarbejder med Ikast-Brande Kommune og lokale håndværksvirksomheder om. ’Life Ramp’ tilbyder et tre måneders forløb til unge, der har brug for en pause fra skolen for igen at kunne finde en retning i livet.

Urban Street Zone har ansøgt om 302.500 kr. ud af et samlet budget på 550.000 kr., mens Dok Arends har søgt Realdania om 1 mio. kr. svarende til halvdelen af det samlede budget til indretning af ”Brandes dagligstue".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Charlotte blev overfaldet og truet med kniv: De psykiatriske patienter er blevet farligere

Annonce