Annonce
Vejle

Togtet med tømmerflåden - og fire andre historier, jeg husker fra 2019

Palle Søderberg på job som styrmand på Vejlen. Foto: Mette Mørk
2019 går på hæld - og det er tid til tilbageblik. Journalisterne på Vejle-redaktionen fortæller på skift om fem opgaver, de særligt vil huske. Vi lægger ud med erhvervsjournalist Palle Søderberg, der i år fik debut som både skipper, styrmand og letmatros.
Annonce

Vejle: "Skriv et par linjer om fem historier som du har skrevet i årets løb - så har vi lidt stof til jule-aviserne og så kan jeg holde fri nu. Skål."

Sådan - nogenlunde - lød det fra avisens redaktionssekretær til undertegnede og mine kolleger, da det midt i november stod klart, at det også i år bliver jul med alt, hvad det fører med sig af fridage på redaktionen og aviser, som skal skrives.

"Skriv også lige lidt om dig selv og få det hele til at fylde 4000 anslag. Skål og god weekend," lød det - sådan nogenlunde - igen fra redaktionssekretæren.

Okay, fem historier - det burde kunne lade sig gøre. Selv for en mand i sin bedste alder med hang til hjemmesløjd, AGF og hård rock, en kone, tre unger - en voksen og to teenagere - og en hund af tvivlsom oprindelse.

Der var mange gode historier at vælge imellem, men her er de fem historier, jeg vil huske 2019 for.

1 - Reportere på gyngende grund

I august tog vi hul på et togt, der bragte os rundt på og omkring Vejle Fjord - og så fik vi lov at tage matroshuer på... Foto: Mette Mørk

Hvor tit er det lige, at man får mulighed for at iføre sig matroskasket og sejle ud på fjorden med en tømmerflåde - og få løn for det?

Det fik undertegnede og kollega Michelle Madsen i august, hvor vi søsatte tømmerflåden Vejlen med det erklærede formål at beskrive livet på, i og omkring Vejle Fjord.

Undervejs på togtet, der varede frem til oktober, mødte vi en masse spændende mennesker hver med deres tilknytning til fjorden - fra fiskerne i Brønsodde, der knokler for at genskabe fauna og flora i Vejle Fjord, over Helle og Lars Graverholt der bor på fjorden, til havnearbejderne på Vejle Erhvervshavn og biologerne, der overvåger fjorden.

2 - En advarsel fra skolerne

Det var elever fra SDE, der byggede tømmerflåden for avisen - og det gjorde de godt. I marts gik direktøren for SDE til avisen for sammen med sin kollega fra Campus Vejle at advare om, at de unge menneskers uddannelse var i fare på grund af omprioriteringsbidraget. Foto: Mette Mørk

"Omprioriteringsbidrag". Smag lige lidt på det ord.

Så bliver det vist ikke mere tørt og kedeligt, men ikke desto mindre var det netop en snak om omprioriteringsbidrag tilbage i marts, der popper op på nethinden i dette tilbageblik.

Kort fortalt var omprioriteringsbidraget et påbud til landets uddannelsesinstitutioner om fra 2016 til 2022 at skære to procent årligt på deres budgetter.

I marts følte direktørerne for SDE og Campus Vejle, at de nu - modstræbende - var nødt til at tage bladet fra munden og offentligt advare om konsekvenserne af påbuddet.

Samtalen gjorde indtryk, fordi det var tydeligt, at de to direktører egentlig ikke havde lyst til at beklage sig, men følte sig tvunget til at advare om konsekvenserne af de akkumulerede nedskæringer for kvaliteten af de uddannelser, landets unge får.

Omprioriteringsbidraget blev i øvrigt stoppet af den tidligere regering i september i år.

3 - Det' en tysker...

Hov, det er da ikke helt rigtigt. Byrådsmedlem fra Rellingen Marianne Stock konkurrerede med de danske politikere i lygtepælene i 2019. Foto: Yilmaz Polat

Der skal også være plads til de små historier - som den om byrådsmedlem for CDU i Rellingen Marianne Stock, som i forbindelse med årets valg til Folketinget af ukendte "gerningsmænd" fik sin valgplakat hængt op i en lygtepæl i Nørre Vilstrup.

Tyskerne tog det med godt humør, og interviewet med CDU-kredsformand Steffen Böhm-Rupprecht gav en god anledning til at få pudset det lidt rustne skole-tysk af.

4 - De rakte ud efter drømmen

Michael Keller var en af de lokale iværksættere, vi mødte i serien om iværksætteri. Hans virksomhed Pure Oceans laver telefon-covere af plastik, der er fisket op fra havet. Foto: Yilmaz Polat

I 2019 søsatte vi ikke kun en tømmerflåde, men også en lille håndfuld serier - herunder en serie om lokale iværksættere.

Vejlensere som har rakt ud efter drømmen og er sprunget som selvstændige.

Det er altid inspirerende og fascinerende at møde mennesker, som brænder for en ide, og det er et gennemgående karaktertræk for iværksættere - også blandt dem, vi mødte i serien. Alle havde det til fælles, at deres firma eller virksomhed endnu ikke havde fejret sin første fødselsdag.

Vi mødte blandt andre Michael Keller, der kæmper for mindre plastik i havene, Charlotte Christiansen, der i sin virksomhed tilbyder skønhedspleje og fittness-dans og Rasmus Holm, der sprang ud som selvstændig målmandstræner.

5 - Vejle blev oversvømmet

Sayed Farhad Mosavi fra Byens Burger i Vedelsgade var en af mange beboere og forretningsdrivende, som blev ramt af oversvømmelsen i Vejle den 11. oktober. Foto: Palle Søderberg

I oktober oplevede Vejle igen, hvad det betyder at bo i en by, der ligger lavt og er omkranset af bakker, når himlen åbner for sine sluser.

Fredag den 11. oktober regnede og regnede - og regnede - det og så gik det, som det gør, når jorden og åerne ikke kan absorbere mere vand: Vandet flød i byens gader og ind i huse og kældre og forretninger.

Det gjorde indtryk at gå omkring i byen lørdag og tale med de mange berørte vejlensere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Annonce