Annonce
Jelling

Toilet ved skovlegeplads plages af hærværk igen og igen: Nu må det være nok

Der er to wc'er i toiletbygningen ved skovlegepladsen i Jelling. Det ene, som findes bag spånplade-døren, er åbent hele året rundt, mens det andet holdes lukket i vinterhalvåret. Foto: Anders Kynde
En toiletbygning ved skovlegepladsen i Jelling har været genstand for massiv hærværk. Nu er det nok, og derfor mødes Jelling Golfklub og Vejle Kommune for at lægge en plan for, hvordan det igen bliver mere behageligt at forrette sin nødtørft på det offentlige toilet.

Jelling: Grafitti på væggene, smadrede toiletkummer, ødelagte døre og sågar et toilet, der blev fyldt op med ler.

Det har været den nådesløse og utaknemlige behandling, som toiletbygningen ved skovlegepladsen i Jelling har været udsat for.

Også rengøringen har haltet på det seneste, og det har skabt frustration - ikke blot hos brugerne af toiletfaciliteterne, men også Jelling Golfklub, hvor frivillige medlemmer står for rengøringen i vinterhalvåret.

- Vi må erkende, at vi ikke har kunnet levet op til rengøringsaftalen. Der er blevet gjort rent af medlemmerne, men ikke systematisk. Vi må dog også sige, at vi har givet lidt op på grund af al det hærværk, som bygningen har været udsat for. Inden for det seneste år har vi haft tre store hærværk-tilfælde på bygningerne, som har været ret omkostningstunge. Det er rystende. Det er jo ikke bare en toiletrulle, der er snuppet - det har virkelig været grove løjer, siger Joan Rasmussen fra Jelling Golfklub.

Da avisens reporter kiggede indenfor i toiletbygningen, var der hverken håndsprit eller papir at finde. Golfklubben erkender, at man ikke har levet op til rengøringsaftalen den seneste tid, men lover, at der nu bliver gjort rent to gange om ugen. Foto: Anders Kynde

Hun oplever, at arealet ved skovlegepladsen er blevet et samlingssted på godt og ondt.

- Den ene dag er der gjort rent, og den næste dag kan man starte forfra, fordi der har været en fest ved bålhytten om aftenen. Vi har ikke tidligere fået at vide, at der har været problemer med rengøringen, men det hænger nok også sammen, at der har været ekstraordinær udendørs aktivitet i forbindelse med coronasituationen i Danmark, hvor der er mange flere ude i naturen end tidligere. Skovlegepladsen er meget brugt, og derfor er der kommet mere tryk på toiletterne, forklarer Joan Rasmussen.

Annonce

Forbedringer på vej

Det er Jelling Golfklub, der ejer toiletbygningen. Sammen med Vejle Kommune har der de seneste 10 år været en aftale om, at golfklubben har ansvaret for rengøringen i vinterhalvåret, mens kommunen står klar med kost og spand i sommerhalvåret.

Hos Vejle Kommune er driftskoordinator Trine Hedemand også opmærksom på hærværksproblemerne.

Døren ind til toilettet er blevet smadret og erstattet med en spånplade. Lysten til at montere en helt ny dør har ikke været der, fordi man frygter, at den alligevel bliver ødelagt igen, fortæller Jelling Golfklub. Foto: Anders Kynde

- Desværre er Jelling et sted, hvor der jævnligt sker hærværk, så man kan ikke helt undgå, at der ser hærget ud ind imellem. Lige nu ser det ud til, at bygningen trænger til en renovering, så det har nok også noget at sige. Vi skal have den shinet op, og derfor skal jeg mødes med en af vores driftsfolk, som har meget forstand på at hærværkssikre bygninger, siger Trine Hedemand.

Hvorfor sætter I ikke videoovervågning op?

- Kommunen skal ikke videoovervåge. Det er vi ikke interesseret i, og det gør vi heller ikke andre steder. I stedet vil vi hellere forsøge at appellere med eksempelvis skilte, hvor vi opfordrer folk til at passe på faciliteterne, siger hun.

Her noteres det, når der bliver gjort rent. Men når der ikke nævnes rengøringsdatoen, giver skiltet ikke mening. Foto: Anders Kynde

Driftskoordinatoren forklarer, at toiletbygningen i Jelling passer ind i den såkaldte broken windows theory. En teori, som kort fortalt betyder, at der lettere bliver knust flere ruder, når der først er ødelagt én.

- Når der først er udøvet hærværk én gang, er der en tendens til, at det bliver gjort igen og igen. Men vi kan gøre et forsøg på at stoppe det. For eksempel er der en toiletbygning ved Tirsbæk, hvor vi på et tidspunkt havde store udfordringer med graffiti. Der blev vi enige om, at hver gang det skete, vaskede vi det ned igen, og efter et par måneder stoppede hærværket, fortæller Trine Hedemand.

Annonce

Pres på toiletterne

Driftsaftalen mellem Jelling Golfklub og Vejle Kommune er udløbet ved årsskiftet. Derfor skal parterne nu mødes for at finde en ny løsning.

- Jeg tror, Vejle Kommune kommer til at tage lidt mere af driften, fordi golfklubben ikke har ressourcer til at løfte opgaven. Lige nu gør vi rent minimum en gang om dagen på alle vores offentlige toiletter på grund af corona, og de ressourcer har golfklubben naturligvis ikke, siger hun og fortsætter:


Det er jo ikke bare en toiletrulle, der er snuppet - det har virkelig været grove løjer.

Joan Rasmussen, Jelling Golfklub


- Alternativet er at lukke toiletbygningen helt, men det vil vi ikke, for alle folk vil gerne ud i naturen lige nu, og derfor mener vi, at det er vigtigt at stille toiletfaciliteter til rådighed. Det koster ekstra penge og ressourcer lige på grund af corona, men sådan er det bare, og i bund og grund er det egentlig en positiv historie, at vi har så mange brugere af vores udefaciliteter, mener Trine Hedemand.

Skovlegepladsen i Jelling Skov blev renoveret i 2018. Den ejes af Vejle Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce