Annonce
Vejle

Beskedent fremmøde til borgermøde: Trygheden er tilbage i Finlandsparken

Omkring 60 beboere var mødt op onsdag aften i Novaskolens kælder, hvor en del stole stod tomme. Det var i skærende kontrast til det første møde i november, der tiltrak mere end tre gange så mange beboere . Dengang var mange utrygge. Foto: Yilmaz Polat
Fremmødet var begrænset, da AAB og Vejle Kommune onsdag aften holdt det tredje informationsmøde om ghettolovens betydning for Finlandsparken.

Nørremarken: Salen var fyldt. Ekstra stole må sættes op. Folk stod udenfor og lyttede ind gennem de åbne terrassedøre, og utrygheden var udtalt blandt de op mod 200 fremmødte beboere.

Sådan var situationen tilbage i november, da AAB Vejle og politikere fra Vejle Kommune havde indkaldt til beboermøde i Finlandsparken få dage, før den omdiskuterede ghettolov blev vedtaget på Christiansborg.

Siden er loven blevet en realitet. Landets hårde ghettoer skal nedbringe andelen af almene boliger, og Finlandsparken har fået dispensation, så 68 procent af boligområdet fortsat kan være almene familieboliger - og ikke blot de 40 procent, som loven kræver.

Derfor var situationen en ganske anden, da borgmester Jens Ejner Christensen (V) onsdag aften for tredje gang gæstede Finlandsparken for at orientere om den langstrakte proces og det arbejde, kommunen og AAB har udført sammen. Et arbejde, som nu skal krones med en udviklingsplan, der skal sendes til ministeriet inden 1. juni, og som er en køreplan for, hvordan Finlandsparken vil nå i mål med de 68 procent inden år 2030.

Annonce
Vi vil ommærke 17 boliger til ældreboliger, men det kommer først til at ske, når de, der bor i lejlighederne, flytter ud.

Steen Dahl-Hansen, direktør, AAB Vejle

Der er mere ro på nu

Denne gang var der stillet 100 stole op i salen i kælderen under Novaskolen, men mange af de sorte klapstole var tomme, og under en tredjedel var onsdag mødt op sammenlignet med det første møde i beboerhuset.

Det så formanden for Finlandsparken, Tine Vibeke Poulsen, som et positivt tegn.

- Det beskedne fremmøde viser, at folk ikke er så utrygge, som de var på det første møde. Der er mere ro på nu, og folk er ikke bange for at blive tvunget ud af deres hjem, som de var i november, sagde formanden efter det timelange møde, hvor borgmesteren så fremad.

Tingene skal ske drypvis

- Det kræver en masse dialog med jer og et stort arbejde mellem kommunen og AAB, inden vi er klar med udviklingsplanen. Den skal munde ud i, hvad der skal ske, og hvornår det skal ske. Vi skal ramme et mål i 2030, og det betyder, at vi ikke skal have alting på plads i løbet af et eller to år. Tingene skal komme drypvis, og jeg tror, det er vigtigt, at vi ikke går i gang alle steder. Vi skal tage os tid til at finde ud af hvor og i hvilken rækkefølge, sagde Jens Ejner Christensen.

Han og AAB-direktør Steen Dahl-Hansen fortalte om de forskellige værktøjer, der skal benyttes for at nå målet i 2030.

Der blev især stillet spørgsmål ved den beskæftigelsesindsats, der er sat i værk det næste halve år og blandt andet resulterer i en stor jobmesse, som fylder Finlandsparkens beboerhus torsdag. Det var årsagen til, at mødet onsdag aften var flyttet til Novaskolen.

Det var tredje gang inden for fire måneder, at borgmester Jens Ejner Christensen (til højre) og AAB's ledende repræsentanter indkaldte Finlandsparkens beboere til en orientering om ghettoloven og dens konsekvenser for Vejles "hårde ghetto", som boligområdet har officiel status som. Det skyldes, at Finlandsparken har været på listen mindst fire år i træk. Foto: Yilmaz Polat

Det ligner en losseplads

Spørgsmålene gik også på den kombinerede udlejning, som betyder, at AAB siden 1. marts har kunnet afvise boligsøgende forrest på ventelisten, hvis ansøgeren eller en ægtefælle står uden job eller ikke er i uddannelse. Det betyder blandt andet, at en førtidspensionist kan afvises, mens AAB-direktøren understregede, at reglen ikke omfatter folkepensionister.

Udviklingsplanens vigtigste værktøj er den såkaldte fortætning, hvor AAB og Vejle Kommune vil udvide Finlandsparkens areal og udbyde privat boligbyggeri på de nye arealer.

Her har parterne især kig på det kommunale areal, hvor legepladsen Byg og Leg har hjemme i dag, samt på Nørremarkscentret, som er privatejet.

- Tag centret først, for det ligner efterhånden en losseplads, og der er ingen grund til at forulempe dyrene på Byg og Leg, foreslog en beboer.

Borgmester Jens Ejner Christensen orienterer om dispensationen til Finlandsparken.Foto: Yilmaz Polat

Skal tale med centerejere

Hvis der skal bygges i og omkring Nørremarkscentret, kræver det, at kommunen køber jorden af de private aktører, der ejer matriklerne i centret. Den køreplan er langt fra lagt, og den kræver velvilje fra ejerne.

- Det er lidt den omvendte verden. Normalt, når vi køber jord til nye boligområder, tager vi på forhånd en dialog med lodsejerne. Her har de private ejere nærmest kunnet læse i avisen, at vi vil udvide Finlandsparken og gerne vil købe op. Derfor skal vi have de ting fulgt op. Vi skal i dialog med dem, for alle skal behandles ordentligt, slog borgmesteren fast.

Og han fik ros for sit fremmøde som en afsluttende bemærkning fra en af beboerne.

- Jeg synes, det er supergodt med disse orienterende møder, I inviterer os til. Det håber jeg, at I bliver ved med, sagde beboeren og fik den ønskede garanti.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Intens eftersøgning endte lykkeligt: Hundehvalpen Nala stak af efter uheld på motorvej, men er fundet igen

Annonce