Annonce
Trekantområdet

Topkokke fra Kolding og Vejle til Danmarks Østersfestival

Det unge ægtepar Katrine og Emil Rask Bahr er værter på Sdr. Bjert Kro. I efterårsferien deltager Emil Rask Bahr i Kokkekonkurrencen om at blive Årets Østerskok. Foto: Peter Leth-Larsen
Gourmetkokke fra blandt andet Kolding og Vejle deltager sammen med 30 topkokke - flere med Michelin-stjerner på skuldrene - i Danmarks Østersfestival på Rømø. Alle skal dyste i konkurrencen ’Årets Østerskok’, hvor også publikum har mulighed for smage med på deres østers-retter.
Annonce

Kolding/Vejle: Flere end 30 topkokke fra hele Danmark, Sverige og Nordtyskland har meldt deres ankomst til "Årets Østerkok", hvor der dystes om de mest originale og smagsfulde retter med østers. Konkurrencen finder stedet på Danmarks Østersfestival, der foregår midt i nordens østerscentrum; på Rømø midt i Vadehavet, der er på UNESCOs verdensarvsliste.

Kokkekonkurrencen finder sted den 14. oktober og er en del af Danmarks Østersfestival, der løber fra lørdag 12. til mandag 14. oktober.

En af deltagerne er Nicolaj Christiansen, køkkenchef i Treetop Restauranten i Vejle. Han deltager i konkurrencen sammen med sit kokketeam.

- Vi regner som sidste år med både at servere østers som koldt og varmt. Det rakte til en andenplads sidste år. I år går vi efter førstepladsen, og derfor har vi skruet ekstra meget op for kreativiteten, siger Nicolai Christiansen.

Samme holdning har to af områdets andre deltagere, Emil Bahr, ejer og køkkenchef på Sdr. Bjert Kro, og køkkenchef Malte Iglemose, Restaurant Louisehøj, Hotel Kolding Fjord.

Og at østers har folkelig forankring fortæller interessen noget om.

- Aldrig før har så mange kokke taget turen til Vadehavet for at hylde østersen og deltage i "Årets Østerskok". Det siger noget om den folkelige forankring, som østers er ved at få. Det er ikke elitær konkurrence. Det er en folkefest, siger Helle Brønnum Carlsen, der er ledende overdommer ved konkurrencen.

Danmarks Østersfestival

Danmarks Østersfestival finder sted fra lørdag 12. til mandag 14. oktober.

Søndag 13. oktober:

Klokken 8.30-11.30, Guidet østerstur: "Pluk dine østers".

Klokken 11. -14: Urtesafari og efterfølgende køkkentur med urtekongen Thomas Laursen.

Klokken 12 -14: Danish Oyster Cup, udvalgte kokke dyster om at være hurtigst til at åbne 30 østers. Sted: Enjoy Resorts Rømø

Klokken 12 -17: Champagne- og vinbar, Sted: Restaurant Ø.

Klokken 15 - 17: Oyster Grand Prix, østers fra 12 udvalgte lande konkurrerer mod hinanden på bedste smag og udseende. Sted: Enjoy Resorts Rømø.

Mandag 14. oktober:

Klokken 9-12: Urtesafari og efterfølgende køkkentur med urtekongen Thomas Laursen, kendt fra "Smagen af Danmark" på DRK.

Klokken 12: Åbningstaler ved borgmester Henrik Frandsen, formand for Danmarks Østersfestival, og overdommer Helle Brønnum Carlsen. Sted: Enjoy Resorts Rømø og Restaurant Ø.

Klokken 12-18: Champagne- og vinbar, Sted: Restaurant Ø.

Klokken 12-18: Årets Østers Kok, kokkekonkurrence for 30 udvalgte kokke. Sted: Enjoy Resorts Rømø og Restaurant Ø.

Klokken 12, 14 og 16: Østers Workshop for børn med forældre. Deltagere: 15 børn per workshop. Anbefalet alder: 10-15 år. Sted: Enjoy Resorts Rømø.

Annonce

Publikum kan smage med

Det er gratis for publikum at deltage, og man kan smage med undervejs. Alle kreationer, som bliver serveret for dommerne, kan nemlig købes af publikum. I år er der hele tre kategorier i konkurrencen; østers i det salte køkken, i det søde køkken og østers som smørrebrød. Sidstnævnte er en nyhed i kokkekonkurrencen.

Konkurrencen er bare en af mange events på Danmarks Østersfestival, hvor du også kan få fif til nemme tilberedninger, smage cider og champagne, sende børnene i østerskøkkenet og komme på østers- og urtesafari.

Der ligger nemlig 72.000 tons østers i Vadehavet. De er af den såkaldte invasive art Stillehavsøsters, og udbredelsen truer blandt andet blåmuslingerne, så danskerne gør Vadehavet en tjeneste ved at spise dem.

Men selv om de smager godt, og de er lige til at samle op i Vadehavet, så har vi ikke nogen stor tradition for østers i Danmark, selv om i tidernes morgen eksporterede østers fra Vadehavet til blandt andet det russiske hof. Det er netop det paradoks, som festivalen vil gøre op med.

Som noget nyt i år har arrangørerne af Danmarks Østerfestival gjort det nemmere at følge de lokale kokke på tætteste hold. Der er nemlig arrangeret bustur til festivalen, og billetten kan købes her.

Sidste år blev Nicolaj Christiansen nummer to i kokkekonkurrencen Årest Østerskok. I år finder konkurrencen sted på Rømø, og her går Vejle-kokken sammen med sit team efter førstepladsen. Foto: Flemming Larsen
Malte Iglemose, Restaurant Louisehøj, Hotel Kolding Fjord, er også med i konkurrencen. Arkivfoto
Ka' de li' østers? 30 kokke er på Rømø klar til at give publikum en smagsprøve. Foto: Søren Gammelmark
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Jesper hænger syv kilometer julebelysning op hvert år: Han giver et stjernegodt råd til vejlenserne

Annonce