Annonce
Vejle

Tore Teglbjærg har skrevet den første danske bog om en egns samlede fiskerihistorie

Tore Teglbjærg - har allerede udgivet en bog i år. Nu kommer den næste, der handler om fiskeriets historie i Vjele Fjord og tilløbende vande. Arkivfoto: Martin Ravn
Vejle - Den flittige lokalhistoriker og forfatter Tore Teglbjærg fra Vejle har skrevet den første danske bog om en egns samlede fiskerihistorie.

Bogen er på 339 sider og rummer 140 illustrationer, og Tore Teglbjærg har kaldt den "Fiskeriets historie i Vejle Fjord og de tilløbende vande". Bogen udkommer på Byhistorisk Forlag og præsenteres på Vejle Stadsarkiv fredag 11. november.

Fiskerihistorie fra Vejle Fjord er bog nummer to, som den 36-årige cand. mag. i historie og arkivar udgiver i år. I foråret udkom "Hvaler på landevejen", som fortæller 500 års dansk hvalhistorie fortalt gennem hvalforevisninger og hvaludstillinger, der er en moppedreng af en bog med sine 700 sider. Det var iøvrigt Tore Teglbjærgs anden store bog om hvaler.

Berømte ørreder

Siden 2010 har han undersøgt dele af fiskeriets historie i fjorden, og arbejdet blev intensiveret for et par år siden, så han i sommer kunne aflevere et færdigt manuskript.

Der har været fisket i fjorden og dens tilløbende vande siden stenalderen, og det lokale fiskeri har flere gange gjort sig bemærket. Det er blandt andet sket via landets ældst kendte fiskerlav, sildefiskerpladsen ved Trelde Næs, de berømte Vejle-ørreder og Vejle-pælemuslinger, samt de mange visionære dambrugere og sportsfiskere, og spektakulære fangster af hvaler, hajer, stør med flere.

Tore Teglbjærg fortæller i bogen om alle former for fiskeri, han skildrer udvalgte fiskerslægters historie, besøg af fremmede havpattedyr og fisk i fjorden og åerne og sætter således det lokale fiskeri ind i en national kontekst.

Bogen er udgivet med støtte fra Bagger-Sørensen & Co. A/S, Bente Klercke Fonden, Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, Danmarks Sportsfiskerforbund, Fritidsudvalget i Hedensted Kommune, Jelling Sparekasses Fond og Kultur- og idrætsudvalget i Vejle Kommune.
Annonce
Navne For abonnenter

De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen: Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Én aldersgruppe udgør halvdelen af de smittede - og kommunen er magtesløs: 'Hvis man kommer derud, hvor det bliver rigtig svært, må man ty til sin sunde fornuft'

VEJLE For abonnenter

Et syndigt rod i Højen: Virksomhed får tvangsbøder for bjerge af glasuld, asbest og bygningsaffald - på trods af konkurs

Alarm 112

Sikkerhedslanding i Billund: Fly fra Lanzarote fik problemer i luften

Billund For abonnenter

Plays første forstander er ansat: Han har lokale rødder og skal skabe rammerne for Grindsteds nye efterskole

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Alarm 112 For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Vejle

Garnnøglerne ligger klar: Lad os strikke Vejle gul

Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder får serveret en nærmest rå bøf, og tjeneren spørger: 'Hvad er det, du vil?' Det bliver en aften med flere fejl og mangler

Erhverv

Michael Mortensen-selskab køber kæmpe ejendom i Hedensted by

Annonce