Annonce
Vejle

Torn- Trine

Exif_JPEG_PICTURE
Advarsel: Der vil i denne klumme forekomme ord, som normalt ikke er at læse i denne avis' ærværdige spalter! Lørdag 4. december 1937 kl. 13.30 var der begravelse i Gauerslund Kirke. Kisten var smukt pyntet med kristtjørn, og der var mange kranse. Pastor Friis talte ud fra Romerbrevets ord: "Der er ikke Forskel." Afdøde var født 82 år før og bar det borgerlige navn Ane Cathrine Knudsen. Men hun var nok bedst kendt som - Torn-Trine. Hun var oprindelig fynbo, men flyttede med familien til Andkær i 1870. Faderen var egentlig tømrer, men blev ansat som ledvogter ved Sellerup på banestrækningen mellem Fredericia og Vejle.
Annonce
Exif_JPEG_PICTURE

Tragt ind til maven

I 1880 skulle han ved et uheld være kommet til at drikke ætsende saltsyre, hvorfor han blev opereret i spiserøret. Ved samme lejlighed fik han indsat et rør med tragt ind til maven, og hver 14. dag kørte han til lægen i Børkop for at få røret renset. Spisning foregik ved, at han tog maden i munden og tyggede den, hvorefter han spyttede den ned i mavesækken gennem tragten. Ligeså gik det med indtagelsen af øl og snaps. På det tidspunkt havde datteren haft den oplevelse, der med Vejle Amts Folkeblads ord lød således: "En bristet Ungdomskærlighed gjorde Datteren til en Særling." Ane Cathrine var i en ung alder kommet til Aarhus som servitrice. Her mødte hun en løjtnant, blev forelsket og forlovet. Datoen for brylluppet blev fastsat, men en måned før giftede den troløse løjtnant sig med en anden. Det fik Ane Cathrines verden til at ramle sammen. Hun flyttede tilbage til Vejle-egnen, og engang i 1880'erne flyttede hun med den syge fader til Sellerup, så ledvogterarbejdet bedre kunne passes. Moderen blev boende i Andkær. I den første tid arbejdede Ane Cathrine på gårde i området, blandt andet på Hvilsbjerggaard i Andkær. Her var hun kokkepige og mejerske, og hun skulle lære de unge piger og karle at malke. Hvis belæringen ikke lige var sivet ind, kunne hun finde på at tage koens yver og sprøjte den tungnemme elev i ansigtet med ordene: "Kan du for satan så forstå det!"

Fiskerpigen

I folketællingen fra 1890 var Ane Cathrine anført som "fiskerpige", mens faderens stilling var "Dannebrogsmand", thi han havde været i krig med tysken, og i 1890 var han nok gået på pension fra ledvogtertjansen. Ane Cathrine havde lige været et kortvarigt smut over Hotel Munkebjerg, inden hun koncentrerede sig helt og holdent om at passe faderen og de to husmandssteder, han også havde. Hun var en stout størrelse med en højde på ca. 180 cm og størrelse 44 i sko. Hun havde sorte øjne og langt krøllet kulsort hår. På den fædrene jord dyrkede de mest frugt og grøntsager, som blev solgt på torvet i Vejle onsdag og lørdag. Efter faderens død var Ane Cathrine lidt ængstelig ved at bo alene i det afsides liggende hus, så hun havde tre hunde, der hed Fanny, Satur og Devil, når der var børn til stede. Ellers hed de Fanden, Satan og Djævelen.

Bundløs æbleplukker

Når hun plukkede frugt - blev det fortalt - foregik det ved, at hun bandt en snor om livet, kravlede op i træet og puttede frugt ned forover ved brystet. Vel nede igen skrævede hun over kassen og løsnede snoren, hvorefter æblerne dumpede ned i kassen. Hun havde heller ikke altid for vane at bære underbenklæder, og en dag da hun var oppe i frugttræet, kom en mand på besøg inde fra Vejle. Han gloede noget ved synet af Ane oppe i træet, og da hun opdagede det, lød det: "Hvad Fanden står du der og kigger efter din Satan, kan du så forsvinde for Djævelen." Så kom hundene drønende og jog den nysgerrige mand langt ud i fjorden. Her høstede Ane i øvrigt også af havets frugter i form af rejer og muslinger. En varm sommerdag foregik muslingefiskeriet uden, at Ane havde en trævl på kroppen. Uheldigvis kom en fisker forbi, og han udbrød: "Jamen du er jo nøgen, Trine!", hvortil hun svarede: "Det er du fanden galeme også, hvis du tager tøjet af!" Ane plukkede også kristtjørn, som hun bandt til kranse og solgte i Vejle. Dette arbejde gav hende navnet "Torn-Trine", og når hun agede til Vejle med varerne, var vognen trukket af en pony med det pompøse navn "Kejser Wilhelm." Torn-Trine døde af lungebetændelse efter et langt liv ved Vejle Fjord. Kilder: Lene Ladegaard: Det fortælles om Torn-Trine. 1989. Materiale fra Børkop Lokalhistoriske Arkiv. Vejle Stadsarkiv.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se kortet: 16 veje er fortsat helt eller delvist lukkede på grund af regnen

Annonce